Bergen Tennis Arena
Bergen Tennis Arena
Bergen Tennis Arena
Sted: Bergen
Prosjekttype: Nybygg, tennishall
Kontraktssum eks mva:
43 millioner kroner
Bruttoareal: 5.000 kvm
Tiltakshaver:
Paradis Tennisklubb
Totalentreprenør:
Betonmast Bergen
Teknisk totalentreprenør:
Caverion (tidl. YIT)
Arkitekt: Grieg Arkitekter
Rådgivere: RIB: Bergen Byggteknikk - RIBr: Skansen Consult - RIMiljø: Asplan Viak
Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Anko - Grunn og betong: Entreprenør Magnar Sivertsen - Peling: Seabrokers - Sandwich-
elementer, beslag og q-dekker: Huurre - Hulldekk: Voss Cement - Betonggulv: Industrigulvspesialisten - Stålkonstruksjoner: DS Stålkonstruk-
tion - Smed: Vevle Mek. Verksted - Sportsgulv: Norske Tennisbaner - Taktekking: Protan - Teglleverandør: Wienberger - Rekkverk og fasade-
glass: Gjesdal Aluminium - Tømrer: Byggmester Ådnekvam - Maler og flislegger: Malermester Espetvedt & Graawe - Parkett: Bo Andren - Murer: Murerfirma - Branntetting: Firesafe - Lås og beslag: Kaba - Gjerder: Solheim Gjerdenett - Heis: Schindler Stahl - Overlyskupler: Overlys
I slutten av september åpnet en tennishall med seks baner på Slettebakken i Bergen.
Tiltakshaver er Paradis Tennisklubb. Bygget er tegnet av Grieg Arkitekter AS og ført opp i totalentreprise av Betonmast Bergen AS. Betonmasts kontraktssum er på cirka 46 millioner kroner eks mva. Bygget er ført opp på ni måneder.
Seks baner
Bergen Tennis Arena har et samlet areal på 5.000 kvadratmeter. Flerbrukshallen med tennisbanene er på 4.300 kvadrat-
meter og et servicebygg på to etasjer er på 700 kvadratmeter. En av hallens baner har internasjonale mål, de andre fem har norske mål. Midt i hallen er det en bru i stål og glass der publikum kan oppholde seg under kamper og trening. Servicedelen inneholder lobby med resepsjon, garderober, helsestudio og tekniske rom. Bygget hadde et samlet kapitalbehov på 60 millioner kroner og er delfinansiert med tippemidler.
Lakkert stål
Tomten er på cirka fem mål og har jord i grunnen. Det ligger et tidligere avfalls-
deponi på deler av tomten. Den øverste meteren på tomten er masseutskiftet. Cirka 3.500 kubikkmeter er kjørt til deponi. Bygget står på 75 stålkjerne-
peler som er to til seks meter lange. Det er lagt radonduk under bygget.
Prosjektleder Thomas Neset i Betonmast forteller at både halldelen og service-
delen har rektangulære former. Bærende konstruksjon består av stål og hull-
dekker. Det er q-dekke over halldelen og hulldekker i servicedelen. Halldelen har fasader av mørkegrå mineralulls-
elementer, mens servicedelen har oransjelakkerte stålplater i fasaden. Det er to glassfasader i bakkant av halldelen og langsgående glassfasade i andre etasje i servicedelen. I halldelen er det overlys og røykventilasjon.
I servicedelen er det flis på gulvet i første etasje og sportsparkett (heltre eik på en cm fjærende pute) i andre etasje. Veggene består av gips og malt betong. Det meste av servicedelen har systemhimlinger.
Sportsgulv
Thomas Neset forteller at sportsgulvet i hallen har høy standard og skal være samme type som tennisturneringen US Open spilles på. Q-dekket er perforert for å dempe lyd. De nederste 3,5 meterne av veggene i hallen er perforerte for å dempe lyd.
Det er 23 cm isolasjon i veggene og i snitt 30 cm i taket. Vinduene har en U-verdi på 0,9. Bygging med elementer ga rask lukking. Konstruksjonen ble avfuktet før innredning.
Bygget har vannbåren oppvarming basert på fjernvarme. Det er radiatorer i andre etasje og gulvvarme i første etasje. Beregnet energibruk per kvadratmeter per år er 139,7 kWt per kvadratmeter per år, noe som plasserer bygget i energiklasse C. Bygget har balansert ventilasjon med varmegjenvinning. De to aggregatene har en samlet kapasitet på 38.000 kubikkmeter per time. Brannsikring er ivaretatt ved seksjonering.
Ingen fraværskader
Prosjektleder Thomas Neset sier at byggingen har gått greit og uten fraværsskader. 60 personer har vært med på å føre opp bygget. Da aktiviteten var på topp var 35 personer med.
– Den største utfordringen i prosjektet var mangel rigg- og lagringsplass grunnet stor utnyttelse på tomt. Logistikk med tanke på trafikk til både barnehage og idrettsanlegg på nabotomter var også en utfordring, sier Thomas Neset.
Tekst og foto: Ole Harald Dale