Fakta
Sted: Fyllingsdalen, Bergen
Prosjekttype: Nybygg og rehab kjøpesenter
Entreprisekostnad eks mva: 400 millioner kroner
Bruttoareal: 24.000 kvm
Tiltakshaver: Sektor Gruppen
Byggherreombud: Erstad & Lekven Bergen
Prosjektledelse: Proconor
Totalentreprenør: LAB Entreprenør
Arkitekt: Grieg Arkitekter
Landskapsarkitekt: Smedsvig Landskapsarkitekter
Rådgivere: RIB: Smidt & Ingebrigtsen l RIV og RIBr: Sweco l RIE: Cowi l RIGeo: Multiconsult l FDV rådgiver: Curotech
Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: ARC l Rivning: AF Decom l Grunn og sprengning: Sprengningsteknikk l Peling og spunting: Fundamentering l Betongelementer: Spenncon l Betongsaging: Rune Monsen og Måkestad l Gulvstøp: Betonggulv l Stålkonstruksjoner og smed: BSI Service l Taktekking: Fløysand Tak l Glassfasader, vinduer og ytterdører: Hole Glass l Solavskjerming: Hella Solcom l Blikkenslager: Fana Blikk og Østensen Eftf l Smedarbeider, ståltrapper og rekkverk: Montal Systems l Utv. tømrer: Byggmester Markhus l Innv. tømrer, innv. dører og butikkfasader: Moelven Modus l Maler: Malermester Christensen & Heimdal l Gulvlegger: Paul I. Kronheim l Flis og sinusfasader: Sognnes Bygg l Rørlegger: Bjørgvin VVS l Elektro: Kjell Hansen Elektro og Service Elektrikeren l Ventilasjon og automasjon: GK Norge l Branntetting: Bratex l Sprinkler: Tore Eide l Lås og beslag: Heikki Bruvik l Rulletrapper/-band: Thyssen Krupp l Anleggsgartner: Anleggsgartnermester Magne Løvaas
– Den nye delen av Oasen består av 8.000 kvadratmeter
kjøpesenter, 4.000 kvadratmeter helsesenter og 12.000 kvadratmeter parkering, forteller Steinar Norheim i LAB Entreprenør.
Tiltakshaver er Sektor Gruppen AS, og det er Grieg Arkitekter AS som har vært arkitekt. Dette firmaet tegnet også det opprinnelige Oasen senter og utvidelsene som har skjedd siden. LAB Entreprenør har utført arbeidene i totalentreprise. Entreprisekostnaden er cirka 400 millioner kroner eks mva. Arbeidene startet i januar 2012 og ble fullført i november i år.
Lyttet til kundene
Senterleder Eva Nielsen opplyser at Oasen senter etter utvidelsen har økt antall butikker og spisesteder fra 56 til 70.
– Samlet areal er nå 40.000 kvadratmeter. 26.900 kvadratmeter av dette er handelsareal. I tillegg til kjøpesenterdel rommer Oasen to legesentre, tannleger, fysioterapeut, treningssenter, bibliotek og kontorer, sier Nielsen.
Oasens primære nedslagsfelt er Fyllingsdalen og de tilgrensende områdene Bønes, Bjørge, Søreide og Laksevåg. Her bor det 32.000 mennesker, og ukentlig besøk er cirka 70.000 personer. Forventet omsetning for 2015 er 1,2 milliarder kroner, noe som er en økning på drøyt 20 prosent fra 2014. Oasen har nå over 1.000 arbeidsplasser.
Eva Nielsen tror kundene nå skal finne det de ønsker på Oasen, og dermed slipper å dra ut av bydelen.
– Vi har lyttet til kundene og har fått på plass de butikkene som var etterlengtet, sier hun.
Også syklister og hundeeieres behov er ivaretatt i prosjektet.
– Hunder kan nå være i et hundehi når kunden handler, mens kundenes sykler kan plasseres i egne sykkelskap, forklarer Nielsen.
Peling og spunting
Steinar Norheim sier at grunnen under den nye delen består av fjell og løsmasser.
– Deler av nybygget står på inntil ti meter lange stålkjernepeler. Inntil eksisterende fundamenter er det satt ned 15 meter lang og tre meter dyp rørspunt. Det er lagt radonduk der det ikke er parkeringsareal, sier Norheim.
10.000 m3 betong
Oasen er bygget ut mot sør og vest. Den nye delen har plasstøpte sjakter, prefabrikkerte søyler, hulldekker i parkeringsdel og plasstøpte dekker med etterspente bjelker i kjøpesenterdel. Spennene er på inntil 16 meter.
Ifølge Norheim har det gått med cirka 10.000 kubikkmeter ferdigbetong (B35 og B45) i de bærende konstruksjonene.
– Den største enkeltstøpen var på 1.500 kubikkmeter. Ølen Betong har levert ferdigbetongen på drøyt 1.650 billass. Spenncon har levert betongelementer til Oasen, sier Norheim.
I den eksisterende delen av Oasen har LAB Entreprenør bygget en gangbru på drøyt 20 meter som står på fire stålsøyler. Inne i en H&M-butikk på flere hundre kvadratmeter, ble nesten alt revet, det ble pelt til fjell, bygget to etasjer med hulldekker og butikken ble reetablert. En lysgård som tidligere lå over butikken er nå blitt butikkareal.
Taket på den nye delen er flatt, isolert og tekket med takbelegg. I tredje etasje er det etablert en takhage, som de som arbeider på Oasen har tilgang til. Fasadene på den nye delen er kledd med keramisk fliser, korrugerte plater av metall og glass. Parkeringsanlegget er myket opp med trespiler av sibirsk lerk.
Det er brasiliansk skifer på gulv i fellesareal. Mellom butikkene er det faste vegger av gips og stål. Mot fellesareal har butikkene store glassfronter og store åpninger. I fellesareal er det i stor grad spilehimling av aluminium. Alle vinduer har aluminiumskarmer, som sikrer lang levetid og gir enkelt vedlikehold.
Oasen har fått ny hovedinngang mot torget på sørsiden og flere nye innganger. Det er fire heiser i den nye delen og en ny heis i den eksisterende delen av kjøpesenteret. Senteret har fått fire nye spisesteder. Hele bygget har universell utforming. Oasen har fått to nye tekniske rom, et i andre og et i tredje etasje.
I den nye delen av senteret er det to etasjer med totalt 300 parkeringsplasser. Den nye delen er dimensjonert for en etasje til.
Da byggeaktiviteten var på topp var 120 personer med.
Lavenergi
Den nye delen av Oasen er et lavenergibygg, prosjektert og ført opp etter Tek10. I en ny energisentral produseres varme i varmepumpe basert på kjølingen i flere store matvarebutikker. Oppvarming skjer med radiatorer og via ventilasjonsanleggene. Kjøling skjer via ventilasjon og fancoils i butikker. Oasen har balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Det er montert fire nye ventilasjonsanlegg med en samlet kapasitet på cirka 200.000 kubikkmeter per time. Senteret er fullsprinklet. Den nye delen har soldempende glass mot sør og vest og faste skjermer i tredje etasje.
Lærerikt
Steinar Norheim sier at det var utfordrende å sprenge seg ned to etasjer tett inntil eksisterende bygg, samt bygge tunge konstruksjoner inne i et senter i full drift. I tillegg har byggetiden vært knapp, sier Norheim. Han legger til at prosjektet har vært lærerikt.
– Ombygging av et senter i full drift gir alltid kompetanseøkning, sier han.