Fakta
Sted: Angvik på Nordmøre
Prosjekttype: Nybygg hotellfløy
Prosjektkostnad: To byggetrinn 55
+ 20 millioner kroner
Bruttoareal: 3.800 kvm hvorav
1.000 kvm i byggetrinn 2
Totalentreprenør:
Angvik Byggkompani
Arkitekt: Nils Fiske
Byggherre byggetrinn 2:
Angvik Hotellbygg v/Stig O. Jacobsen,
Erik Berg og Olav Thon
Prosjektledelse:
Angvik Byggkompani
Tekniske beregninger:
Angvik Prosjektering
Byggherreombud:
Hammerø & Storvik
Rådgivere: RI Brann: Sweco l RIV og RIE: Bratseth & Gikling
Underentreprenører/leverandører: Grunn- og utomhusarbeider og natursteinmurer: John Aspaas l Betong- og stålarbeider: Grytnes l Elektro og ventilasjon: Bratseth & Gikling l VVS inkl. sprinkelanlegg: Gjemnes Rør l Stålkonstruksjon gangbru: Skjelbostad Sveis l Glass-
fasade gangbru: Valumin l Beplant-
ning: Venås Hagepleie l Låssystemer og adgangskontroll: Norsk Låsservice l Maling og tapet: Øra farge og miljø l Skiferarbeider: Murmester Terje Kvalvaag l Rekkverk hovedtrapp: Melby Snekkerverksted l Rekkverk rømningstrapp: Brødrene Midthaug
Historien skriver seg tilbake til hollendertida på 1500-
tallet. I skogene rundt bygda vokste det furu som var så rettlinjet at den egnet seg veldig godt for båtbyggere. Skogen, elvene og etter hvert også silda ble grunnlaget
for bygdas vekst. Historien forteller om John og Gurianna Angvik som fikk 14 barn, hvorav 13 vokste opp og 12 startet sin egen bedrift. John og Gurianna var opp-
havet til Handelshuset Angvik i 1881.
Angvik Gamle Handelssted er blitt et hotell med museum, kunstgalleri og spa, hvor tradisjonen virkelig sitter igjen i veggene og der det er lagt stor vekt på høy kvalitet både i utførelse og drift. I 2007 åpnet hotellet med 17 rom. Med den nye utbyg-
gingen er tallet på rom utvidet til 37. Totalt er det investert om lag 75 millioner kroner i hotellet, hvorav 20 millioner kroner i det siste byggetrinnet som ble åpnet i mai. Utvidelsen er finansiert av Angvik Hotellbygg AS der Classic Norway-gründer Erik Berg, hans forretnings-kompanjong Stig O. Jacobsen og Olav Thon er deltakere.
Bygd med hjertet
Hotellet inngår i Classic Norway. Stig O. Jacobsen, som bor i Angvik, er en stor lokalpatriot og dessuten oldebarn av John og Gurianna Angvik, avviser ikke at prosjektet er realisert mer med hjertet enn med kalkulatoren. På sikt er målet at hotellet skal stå på egne bein med en sunn økonomisk drift.
– Det var mange som hadde et ønske om å få til noe i bygda. Vi lurte fælt på hva vi kunne få ut av de gamle pakkhusene og fabrikkene som sto til forfalls. Etter mye fram og tilbake endte vi opp med et hotell, sier Jacobsen til Byggeindustrien.
Hotellet er blitt populært, spesielt for brylluper og konferanser. Så langt i år er det booket ikke mindre enn 21 brylluper. Kurs og konferanser er det primære gjennom uka. Avstanden til de to byene Molde og Kristiansund, samt Sunndalsøra, er nesten perfekt. Hotellet brukes også jevnlig av gjester fra Trondheim og Ålesund.
Jacobsen sier at det har vært et mål for byggherren å tilrettelegge for en god totalopplevelse gjennom bygningsmessig kvalitet, estetisk utførelse og tilpasset bygningsinteriør. Dette er fulgt opp gjennom en drift med dyktige medarbeidere på alle plan, inkludert et godt kjøkken.
Gammelt og nytt
Arkitekt Nils Fiske har vært viktig i gjennomføringen av prosjektet fra starten. Fiske har sans for det gamle, og har behandlet gamle materialer med respekt og fintfølelse. I den nye fløya er for eksempel gulvbord fra den gamle tønnefabrikken brukt på veggene, og framstår ikke som et fremmedelement. Veggene glir godt inn i det nye.
Fargevalgene både innvendig og utvendig knyttes også mot tradisjoner på Nordmøre.
Fiske forteller at den spesielle arkitekturen i de nordmørske pakkhusene går igjen i hele prosjektet, også den aller nyeste delen. Før forberedelsene startet rundt 2005, dannet han seg et bilde av hvordan dette kunne bli ferdig utbygd. Resultatet er han veldig tilfreds med. Han kan sette punktum for et av sine største prosjekt som arkitekt – et byggeprosjekt som har preget både ham selv og hele Angvik-bygda de siste ti årene.
Angvik Byggkompani
Angvik Byggkompani AS har hatt totalentreprisen for bygge-prosjektet fra starten i 2006 til mål i 2014. Dette er det lokale byggefirmaets største prosjekt noen gang, og naturligvis en god referanse for firmaet med 26 ansatte. Angvik Byggkompani har gjort gammelt håndverk til en spesialitet og gjennomført omfattende restaureringsarbeider på blant annet Bjørnstjerne Bjørnsons barndomshjem Nesset prestegård og de fredede eiendommene Nøisomhed gård i Molde og Knudtzonlunden i Kristiansund.
Prosjektleder Øystein Angvik og anleggsleder Terje Angvik forteller at det i den siste utbyggingen av hotellet, som var ferdig nå i mai, er brukt betongelementer i dekker og vegger mellom rom. Det er også betong i trapperom og heissjakt for å gi nybygget tilstrekkelig stivhet. Ellers framstår også nybygget som et bygg i tre.
– Betongelementene er brukt delvis for å oppfylle kravene i TEK 10 om brannsikkerhet og lydisolasjon, delvis fordi vi hadde svært kort tid på gjennomføringen av tilbygget. Vi begynte like før jul i fjor og hadde frist til 23. mai med å bli ferdig. Denne fristen ble ytterligere skjøvet litt fram på grunn av Kongens og Dronningens besøk, forteller Øystein Angvik.
Bortsett fra norskproduserte elementer i ytterveggene er alt trearbeid utført på stedet. Totalentreprenøren er stolt av sluttresultatet, og også av at så mye av interiør og tekstiler er produsert i bygda. Et eget team har arbeidet med innredningen. Klesskap og nattbord er bygd lokalt etter spesifikasjoner. Gardiner og sengetrekk er produsert i bygdas eget møbeltrekkeri.
Romløsningene
Hotelldirektør Ida Elisabeth Dønheim viste Byggeindustrien rundt i den nye Hollender-fløyen.
I nybygget er det fire hjørnesuiter på 45 kvadratmeter i tillegg til store standardrom på 24,5 kvadratmeter. Suitene har veranda mot sjøen. Det er også god plass for lager- og sørvisrom.
Første og andre byggetrinn av hotellet er knyttet sammen med en gangbru. Denne er skråstilt. Daglig leder Vegard Indergård i Angvik Prosjektering sier til Byggeindustrien at årsaken er ulike krav til byggehøyde over sjøen. I 2007 var kravet 2,30 meter over middelvannstand. I 2014 er kravet 2,70 meter over middel-vannstand. Derfor er gangbrua 40 cm. høyere i den ene enden enn den andre.
Indergård forteller at det ble bygd prøverom i den nye fløyen for å teste ut løsningene for formen på oppholdsrom og bad.
– Vi har kommet fram til gode løsninger i en tett dialog med både arkitekt, byggherre og de ansatte ved hotellet, sier Indergård.
Fornøyd Classic Norway-gründer Classic Norway-gründer Erik Berg, som også er styreleder og største eier i hotellkjeden, sier til Byggeindustrien at han er veldig glad for utvidelsen av hotellet i Angvika, der han selv er medeier gjennom Berg Jacobsen Gruppen.
– Det er blitt et fantastisk flott anlegg, sier Berg.
Classic Norway har nå 13 egeneide og fem samarbeidende hoteller i kjeden fordelt på Møre og Romsdal, Oppland, Lofoten og Oslo/Østlandet.