Fakta
Sted: Ål
Prosjekttype: Helsebygg
Areal: Totalt ca. 8000 kvadratmeter
Byggherre: Ål kommune
Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør
Byggeledelse: HR Prosjekt
Kontraktssum: 192 millioner kroner eks. mva.
Arkitekt: Arkitektkontoret Kvadrat /DBC
Rådgivere: RIB, RIBR: DBC l RIE, RIV: Moe
Tekniske underentreprenører: Elektro: El-Fag, Vokks Installasjon, Bakke El-installasjon l Ventilasjon: Bryn Byggklima l Rørlegger: BVR
Øvrige entreprenører og leverandører: Grunnarbeider, utomhus og VA: Geilo Tomteservice l Betongsaging: Sanne Betongsaging l Stålrørpeler: Hallingdal bergboring l Oppmåling/stikking: Heggelien Oppmåling l Ytterveggselement: Econdo l Stål, prefabdekker og trapper: Spenncon l Mur og flisarbeid: Murmester Markussen l Taktekking: Icopal l Lås og beslag: Kaba l Maler og beleggsarbeid: Malermester Buer l Blikkenslager: Blikkhuset l Heis: Orana Norway l Sengeheis: Etac l Systemhimlinger: Tøftum l Alu-dører: Norske Metallfasader l Branngardiner/luker: Bramo l Fendere: Idema l Solavskjerming: Hella Norge l Branntetting: Kinneberg bygg og brannsikring l Kjøkken: Studio Sigdal l Storkjøkken: Maestro l Skilting: Modulex l Porter: Homann Norge l Vinduer: Lian Trevarefabrikk l Dører: Swedoor l Fotskarperister: Ferro Zink l Skilt: Modulex l Byggevarer: Optimera l Fasadeleverandør: Cembrit
En spesiell del av prosjektet, var at bærekonstruksjonene til gamle Hallingdal Sjukestugu ble bygd inn som en del av det nye bygget.
Totalt er arealet ca. 8000 kvadratmeter som inkluderer nybygget på 5250 kvadratmeter, en ombygging av 2350 kvadratmeter, og balkonger og atrier på 400 kvadratmeter. Veidekke Entreprenør AS har hatt totalentreprisen for Ål kommune som byggherre. Kontrakten ble vunnet i en plan- og designkonkurranse, og videreutviklet i en samspillsfase som endte i en totalentreprise.
– Stål og prefab
– Prosjektet er av stål og prefab. Det spesielle er at det nye bygget er pelet ned gjennom det gamle bygget, og det har et prefabrikkert dekke med stålbæresystem, sier prosjektleder Geir-Ole Nilstad.
I underetasjen er det plasstøpte betongvegger mot terreng. Fundamenteringen består av stålkjernepeling til fjell på den ene delen, og sålefundamentering på den den andre delen av bygget.
– Ytterveggene er kledd med fibersementplater, og taket er tekket med PVC-duk, sier Nilstad.
– Fleksibelt bygg
Den gamle bygningsdelen av Hallingdal Sjukestugu er blitt totalrenovert, og dekker/bæresystem er forsterket og brukt i den nye bygningsmassen. Mellom den nye og gamle bygningsmassen er det etablert en såkalt sansehage.
– Det er lagt vekt på at bygget skal være fleksibelt med gode muligheter for fremtidige tilpasninger, og bæresystemet er forberedt for en ekstra etasje, sier prosjektlederen.
Prosjektet omfatter blant annet lokaler for legevakt og legesenter, dialyse, blodbank, laboratorie, isolat og ambulansemottak. Videre inneholder bygget en intermediær avdeling med 20 plasser, 21 korttidsplasser, 16 omsorgsboliger samt en del ombygging i eksisterende bygningsmasse. Ål Helsetun/Hallingdal Sjukestugu skulle ifølge kontrakten ha blitt overlevert byggherren den 31. desember, men prosjektet overleveres den 19. desember.
– En del av bygget ble overlevert allerede den 22. september i år, så vi har ligget godt foran skjemaet. Tidligere ferdigstillelse ble prioritert, blant annet for å kunne gjøre oss ferdig med støyende arbeid så raskt som mulig. Vi ønsket å ha minst mulig støy for brukerne i byggeperioden, og nå er hele Hallingdal Sjukestugu tatt i bruk, sier Nilstad.
– I løpet av prekvalifiseringen måtte vi ha alle prosjekterende aktører på plass for å klare hele prosjektgjennomføringen på bare to år. Både samspillfase, prosjekteringsfase og gjennomføringsfase på så kort tid, er raskt for et slikt komplekst prosjekt. Det er mange brukerønsker som skal ivaretas i løpet av prosessen, og en god og tett dialog med både kommunen og brukerne har bidratt til at vi har kommet i mål på så vidt kort tid. Det var iherdig jobbing av arkitektene i startfasen, sier Nilstad og roser arkitektene Kvadrat AS og DBC AS for godt samarbeid.
Veidekke Entreprenør koblet seg på den eksisterende bygningsmassen på seks forskjellige steder, noe som kunne ha blitt problematisk dersom ikke brukerne hadde vist stor samarbeidsvilje.
– Vi har lagt vekt på å ta hensyn til de eldre og syke hele tiden. Dette er jo et minisykehus, og mye utstyr skal komme på plass. I et mer vanlig bygg er det ikke så mange hensyn man må ta, så dette har vært et krevende prosjekt sånn sett, understreker prosjektlederen.
– Raske beslutninger
Helikopterflyging til og fra helikopterbasen på Ål Helsetun under byggeperioden kunne ha blitt en utfordring for Veidekke, men dette har også løst seg.
– Vi har hatt god kommunika-
sjon med Norsk Luftambulanse, opplyser Nilstad.
Han berømmer også de tekniske underentreprenørene for å ha klart å holde den stramme fremdriftsplanen.
– Dessuten har vi hatt godt samarbeid med Ål kommune. De har vært raske til å ta beslutninger underveis i prosessen, samt hatt forståelse for vårt arbeid - noe som har vært alfa og omega for å få til en god fremdrift, sier Nilstad.
Fornøyd byggherre
Også prosjektleder i HR Prosjekt for byggherren Ål kommune, Sven Selle, er godt fornøyd med samarbeidet med Veidekke Entreprenør.
– Det har vært veldig fokus på funksjoner til Helsetunet, ikke minst når det gjelder legevakt, legekontor og intermediær avdeling. De har en nokså omfattende brukerorganisasjon med tanke på rasjonell og funksjonell drift. Det er Vestre Viken som driver den intermediære avdelingen, som blant annet har fått gode dialysefasiliteter, sier Selle.
Han understreker at kommunen har hatt en god styring av både sine egne brukere, og av Vestre Viken sitt helseforetak.
– Det har vært et veldig godt klima mellom entreprenøren, kommunen og brukerne. Det er ikke alltid at et samarbeid fungerer like bra mellom entreprenør og byggherre, men her har gjennomføringen gått knirkefritt, sier Selle.
– Premissgivende bærekonstruksjon
Arkitekt Ola Haug Hagen i DBC AS forteller at utgangspunktet for det arkitektoniske var bærekonstruksjonen til det gamle bygget.
– Dette var utslagsgivende for premissene for resten av bygget, da vi måtte tilpasse oss dette volumet. Jeg synes at det har vært positivt å ta vare på gammel bygningsmasse, og den nye delen av Helsetunet måtte ligge utenpå og gjennom den gamle delen. Dette har gitt uttrykket på det nye bygget, som har en enkel form for å få prisen på et akseptabelt nivå, sier Haug Hagen til Byggeindustrien.
– Lun atmosfære
Ifølge DBC-arkitekten har tanken om et «homelike»-miljø innvendig stått sentralt i utformingen.
– Vi ønsket en lun og varm atmosfære, og har tatt utgangs-
punkt i farger man finner i gammel rosemaling i Hallingdal. Duse og jordnære farger preger innemiljøet, samt litt treverk i stuene. Hensikten er å unngå institusjonspreg i størst mulig grad.
Haug Hagen trekker spesielt frem atriet i tredje etasje som det fineste elementet i Helsetunet.
– Dette blir på en måte et pusterom med dagslys over god takhøyde i et ellers kompakt bygg. Ellers synes jeg at vi har lyktes med utfordringen det har vært å tilpasse bygget alle funksjonene. Det å finne den gode organiseringen mellom disse, er noe vi har jobbet mye med. Det har vært en utfordring å få plass til de tekniske installasjonene i det gamle bygget som har lave høyder, og prosjektet har vært en av de mest krevende jobbene jeg har vært med på, sier Ola Haug Hagen.