Kværnerbyen Terrasse
Sted: Oslo
Prosjekttype: Leilighetsbygg
BTA: 25.000 kvadratmeter
Byggherre: OBOS Nye Hjem
Totalentreprenør: AF Gruppen
Kontraktssum: 419 millioner kroner
Arkitekt: Arcasa Arkitekter
Landskapsarkitekt: Asplan Viak
Rådgivere: RILyd: Sweco l RIBy: Rambøll l RIB: Seim & Hultgreen l RIBr: Fokus Rådgivning l RIG: Multiconsult l RI Utvendig VA: Hjellnes Consult
Underentreprenører og leverandører: Plattendekker: Betongprodukter l Trapper og balkonger: Buskerud Betong l Ferdigbetong: Unicon l Armering: Celsa Steel Service l Badekabiner: Part l Vinduer av tre: Norgesvinduet l Dører innvendig: Dooria l Oppmåling: Solli & Hoff l Elektro: Gardermoen Elektro l Riggutstyr: Ramirent l Byggekraner: E.D.Knutsen l Graving og sprenging: JK Maskin l Pel- og spuntarbeider: Entreprenørservice l Utstikking: Solli & Hoff l Heis: Kone l Kalkstabilisering: Dmix l Betongarbeider: Befenor Construction l Konstruksjonsstål: Næsset mek. Verksted l Skapinnredninger: Optimera l Brannisolering: Oslo Brannsikring l Taktekking: IcopalTak l Gulvsparkling: Gaukås Gulvavretting l Tømrer og murer: AF Bygg Oslo l Fugearbeider: Øyan & Schie l Blikenslager: Storo Blikkenslagerverksted l Lås og beslag: Lås & Prosjekt l Glass og aluminium: Sagstuen l Malearbeider: Malemester Leif Thorvaldsen l Ståltrapper: Weland l Metallarbeider: GBS
Kværnerbyen Terrasse er det siste prosjektet som er ferdigstilt i den nye bydelen. Fire bygg utgjør dette prosjektet som ligger litt høyere enn flere av de andre prosjektene på OBOS store utviklingsområde. Det ligger helt i utkanten av Kværnerbyen, og det skiller 30 meter fra Freserveien nede i Lodalen til de øverste etasjene som ligger opp mot Konowsgate.
– Deler av tomten er veldig bratt og vanskelig tilgjengelig. Det har vært dårlig fjell, kvikkleire på begge sider av tomten, og spesielt opp mot Enebakkveien. Det er en såkalt rød kvikkleiresone, så det har vært ganske mye sikringsarbeider. Det har vært det samme opp mot Konowsgate, men der var det også mer fjell, forteller prosjektleder Øystein Fliflet Hvattum i AF Gruppen til Byggeindustrien.
Tilkomst og logistikk har også vært en utfordring. Man kommer bare inn på et plan, og så er det seks etasjer opp, skyter prosjektingeniør Christian Krogseth i AF Gruppen inn.
– I tillegg er en av de største barnehagene i kommunen og en privat barnehage ved siden av byggetomten. Vi har tilpasset arbeidet vårt til sovetidene deres, men vi har hele tiden hatt god kommunikasjon med dem. Samtidig var det innflytting på en nabotomt i fjor, og beboerne der har måtte foholde seg til at byggearbeidene har startet kl. 06.30, legger han til.
Klassisk prosjekt
AF Gruppen gikk i gang med arbeidet 1. januar 2014 etter at kontrakten med OBOS Kværnerbyen AS var i boks. Hvattum kaller prosjektet et klassisk byggeprosjekt uten særlig mange overraskelser.
– Det meste er støpt til fjell, men noe stålkjernepeler i forkant. Det er et tradisjonelt betongbygg med plattendekker, plasstøpte vegger og trappe- og balkongelementer. Utvendig er det en blanding av fasadeplater og teglstein, forteller han. Bygget har hovedsakelig prefabrikkerte baderomskabiner med unntak av 16 plassbygde bad.
Prosjektet består av fire forskjellige bygg, som er knyttet sammen med en felles to etasjes kjeller. I kjelleren er det en kombinasjon av tekniske rom og boder samt et såkalt multiparkeringsanlegg.
– Vi har gjort dette for å spare plass, og for ikke å få for store grunnarbeider og ubetalte arealer. Dessuten er det plasseffektivt, og reduserer plassbehovet 2-3 ganger, avhengig om en har enkelt eller dobbelt system, forklarer Hvattum.
Det er Arcasa som har tegnet både Kværnerbyen Terrasse og de to naboprosjektene som er under bygging nå.
– Hovedkonseptet for alle feltene består av langsgående bebyggelse ved Freserveien, avtrappende mot vest og tverrstilte boligblokker i nordsør retning opp Konowsgate, avtrappende mot nord, forklarer sivilarkitekt Torill Solberg Wikstrøm i Arcasa.
– Bygningsmønsterets «kvartalstruktur» muliggjør to typer uteareler; et mer privatisert felles uteareal for boligene innenfor hvert enkelt felt, og betydelig åpnere grøntdrag fra Konowsgate og ned i Kværnerbyen mellom feltene. Disse skaper siktlinjer fra Konowsgate mot sentrum av Kværnerbyen. Alle boligene vil få inngng fra kvartalets indre rom, legger hun til.
Wikstrøm understreker at terrassert bebyggelse gjør at man kan etablere store takterrasser med gode solforhold. For å få et grønt taklandskap er deler av disse beplantet med sedumtak.
– Bebyggelsens avtrapping vil også kaste mindre skygge, og det vil øke boligkvaliteten i forhold til lys og skyggeforhold for hele feltet, legger hun til.
Uteområder
Hvert av de fire byggene har fått en farge som går igjen på postkasser, i trapperommene og heisen og på møblene på fellesterrassene. Man har også satt opp store metalltrykk i første etasje med bilder fra industrien som har gitt navn til den nye bydelen.
Tomten som det er bygget på et gammelt industriområde, så AF Gruppen har brukt en del tid på fjerning av forurenset masse.
Den mørke teglfasaden som vender ut mot Freserveien brytes opp av en stor trapp i cortenstål som leder opp til området mellom boligblokkene. Her har landskaps-
arkitekten laget et område hvor både barn og voksne vil trives. For selv om det er boliger på tre sider og en skråning på den siste, sørger lyse fasadeplater, skrånende bygg, grønne planter og lekeapparater for at det man glemmer hvor nær man er Oslo sentrum.
Alle de 189 leilighetene har egen balkong eller markterrasse, og de aller fleste er vestvendt. Oppover i etasjene i byggene er det noen flotte takterrasser med god utsikt over hele byen. Hvert hus har i tillegg sin egen fellesterrasse.
Inne i leilighetene er det luftig under taket, enkelte har en høyde på 2,8 meter. Det er gjennomgående en god standard.
Nye trinn
AF Gruppen har etter hvert blitt godt kjent i Kværnerbyen. Flere av dem som er med på dette prosjektet, kom rett fra et annet leilighetsprosjekt i Kværnerbyen – Dreieskiva.
Ved siden av det nå fullførte prosjektet er AF Gruppen allerede godt i gang med to nye OBOS-prosjekt. Disse skal stå ferdig i 2017 og 2018, og mellom Kværnerbyen Terrasse og de nye trinnene i Kværnerbyen vil det komme en lang trapp opp til Konowsgate.