Tønsberg rådhus – ny fløy
Kommuneadministrasjonen i Tønsberg samles nå i ett kommunekvartal når den nye fløyen står ferdig på Byfogd-løkka.
FAKTA
Sted: Tønsberg
Prosjekttype: Nybygg kontor og rehabilitering
Bruttoareal: 3.000 kvadratmeter nytt / 3.000 kvadratmeter rehabilitering
Byggherre: Tønsberg kommune, Eiendomsutvikling
Totalentreprenør: NCC Norge
Kontraktsum eks. mva.: 57 millioner kroner
Arkitekt: Kristiansen og Bernhardt Arkitekter (forprosjekt) / BB Arkitekter (detaljfase)
LARK: Feste landskap/arkitektur
Rådgivere: RIB: Will Arentz l RIG: Grunnteknikk l RIBR: Erichsen & Horgen l RIA: Akustikk-konsult
Underentreprenærer og leverandører: Tømmer, betong: NCC Norge l Grunnarbeider: Carl C Fon l Pelearbeider: Seierstad l Råbygg: Contiga l Utomhusarbeider: Isachsen Anlegg l
VVS: Olaf B Terjesen l Elektro: PET Installasjon l Ventilasjon: GK Inneklima l Telgarbeider: Stryken & Gudbrandsen l Brannisolering: Alban Isolering l Solskjerming og alu-/glassarbeider: Umbra Produkter l Taktekking og blikkenslagerarbeider: Buskerud Blikk l Heis: Reber Schindler Heis l Rekkverk og håndløpere: GBS Produkter l Systemvegger og himlinger: Moelven Modus l Stillas og brakker: Ramirent l Låsesmed: Dorma Kaba Møller Undall l Maler og gulvlegger: Malermester Buer l Foliearbeider: Tidløs Design l Utvendige skiltprofilering: Kraftex l Byggvask: Maid4U l Foldevegger: Miljøvegger
Det var ingen vei utenom, noe måtte gjøres. Det
gamle rådhuset fra 1962 var dårlig isolert og i en elendig forfatning, kaldt i vinterhalvåret og temperaturer på godt over 30 grader om sommeren. Alternativene var en full og kostbar rehabilitering, eller å bygge en ny skreddersydd fløy tilknyttet kommunens eksisterende bygningsmasse på Byfogdløkka.
Kvartalet lukkes
En ny fløy ble valgt, byggingen av den skal finansieres ved salg av det eksisterende rådhuset og andre kommunale tomter. Byfogdløkka ligger sentralt i Tønsberg, og omkranses av Halfdan Wilhelmsens allé, Seebergsgate og Jernbanegata. Kommunen holdt til i en L-formet ærverdig, eldre bygning fra 1914, og i et nyere volum fra 1995. I Jens Mullers vei i sørøst, mot busstasjonen under Farmandstredet, var det et åpent areal brukt kun som parkeringsplass.
Her skulle den nye fløyen koble seg på. 3.000 kvadratmeter fordelt på fire etasjer med en inntrukket femte etasje. Atriet som nå dannes i gårdsrommet blir utomhusareal med blant annet en markterrasse direkte tilknyttet kantina i første etasje i 1995-bygget.
– Der vi flytter fra hadde vi 800 kvadratmeter mer å boltre oss på. Men det var gamle korridorer og mange arealer uten dagslys. Nå er det bedre planløsninger, og dagslys der vi trenger det. Godt inneklima var viktig for oss. Det får vi nå, i tillegg til effektive arealer som innbyr til bedre samhandling. Det er også klimavennlig å ikke bygge vesentlig større enn vi trenger, sier prosjektleder Anne Margrete Økstad i Tønsberg kommune, Eiendomsutvikling.
Nybygget har cirka 120 kontorplasser og en bystyresal i første etasje. Etter forslag fra NCC ble det ene av de to planlagte ventilasjonsrommene i toppetasjen flyttet over til loftet i 1995-bygget. Det ga ytterligere fem-seks kontorplasser, slik at hele kommunekvartalet nå får til sammen cirka 320 kontorplasser.
– Grunnforholdene var greie, men vi måtte legge om en del kabler og en gassledning som gikk over tomta. Gassledningen gikk 22 meter ned i bakken, så vi måtte grave ned og koble om langt utenfor selve tomta, der det var vesentlig grunnere, forteller anleggsleder Gunnar Håkonsen i NCC, DK Sør, avdeling Tønsberg.
Hensyn til tredjeperson
– Utfordringene var større med nærhet til jernbanelinja og trafikken i området. Busstasjonen er Vestfolds største kollektivknutepunkt, den kunne ikke stenges. Med 500 ankomster og avganger i døgnet, og med mange reisende og skolelever var det en del å ta hensyn til. I selve gravefasen måtte det derfor bli en del kvelds- og nattarbeid, sier Håkonsen.
Det arkitektoniske uttrykket er lagt etter bygget fra 1995, med noenlunde lik utforming og bruk av tegl, og med plan og etasjehøyder omtrent på samme nivå.Sammenkoblingen er på gavlen i sørøst der det sto et utvendig rømningstårn. De tidligere røm-
ningsdørene i alle plan utgjør nå forbindelsen mellom byggene.
Forbindelsen mot 1914-bygget, en gammel skole, er via en bru i andre og i tredje etasje. Tidligere, og i deler av byggeperioden, var inngangene i bakgården. Kommuneansatte og besøkende til en helsestasjon som måtte loses under midlertidige stillaser og andre beskyttelsestiltak. Den nye fløyen vil nå ha hovedinngangen til hele kvartalet fra Seebergsgate.
Siden de kommuneansatte kom fra arealer med et svært dårlig inneklima, ble det lagt vekt på å legge til rette for best mulig ventilasjons- og luftbehandlingssystemer. Etter forslag fra NCC ble det derfor investert i Lindinvent, et behovsstyrt og energieffektivt ventilasjonssystem med tilluftsventiler i taket.
Tidligere ferdig
– Vi har hatt en policy om å bruke mest mulig prefabrikkert i innredningsarbeidet for å få opp effektiviteten. Vi begrenset bruken av malerarbeid ved å bruke mye ferdigplater, letthimlinger og skillevegger. Alle gulvbeleggene ble lagt før skilleveggene kom på plass. Det er raskere og gir en fordel ved en eventuell ominnredning senere. Effektiv fremdrift og mye prefabrikasjon gjorde at vi overleverte vesentlig tidligere enn kontraktsdato, sier Håkonsen.
Det var kommunen og Økstad glad for. – Det ble etter hvert klart at vi også skulle rehabilitere 3.000 kvadratmeter av 1914-bygget. Siden NCC klarte å levere cirka seks uker tidligere enn avtalt, kunne vi tømme det og bruke deler av nybygget i noen uker som midlertidig lagerplass. Vi har et budsjett på 88 millioner kroner eksklusive avgifter, der ligger vi godt an. Derfor har vi også anledning til å oppgradere 1914-bygget med samme type ventilasjonssystem og SD-anlegg som i nybygget, sier Økstad.
Det er en kabal som skal gå opp. De nye eierne overtar det gamle rådhuset fra nyttår, mens NCC på sin side skal være ferdig med rehabiliteringen (ny ventilasjon, nytt gulvbelegg, himlinger og belysning) av 1914-bygget før jul.
– Vi har hatt en god tone og samarbeid i prosjektet, med et godt samspill innenfor en tradisjonell totalentreprise, avslutter Økstad.