Sam Eyde vgs

Sam Eyde videregående skole i Arendal har blitt bygget ut med 6.500 kvadratmeter nye lokaler for både teoretisk og praktisk opplæring innen bygg- og anleggsteknikk og transport.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Fakta

Sted: Arendal

Prosjekttype: Nybygg - skole

Bruttoareal: 6.500

Byggherre: Aust-Agder fylkeskommune

Byggherrerepresentant: Agderconsult

Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør

Kontraktsum eks. mva.: 91,3 millioner kroner

ARK: Alpha Arkitekter

Rådgivere: RIB/RIBR/RIAku/RIByFy: Sweco l RIE: Nedig l RIV: Rivco

Underentreprenører og leverandører: Stålkonstruksjoner og sandwichvegger: Metacon l Betongelementer og trapper: Contiga l Ytterveggselementer: Lindal Treindustri l Elektro: Nedig l VVS/Ventilasjon: Oras l Heis: ThyssenKrupp Elevator l Grunnarbeid: Eivind Gauslå og sønner l Traverskraner: Munch Cranes l Gulvstøp: Leif Tore Seljåsen l Murer/flislegger: Muremester Sørensen l Kjerneboring: Agder Entreprenør l Branntetting: Thermax Brannsikring l Stillas: STS l Blikkenslager: TMH Blikkenslager l Taktekker: Sørlandstak l Maler: Br. Jakobsen l Lås og beslag: Norlock l Byggevarer og festemidler: Optimera l Belegningsstein: Asak Miljøstein

Med den siste utbyggingen på Sam Eyde videregående skole, er den nå omtrent 32.000 kvadratmeter store rkesfagskolen i Arendal en av Norges største videregående skoler.

Fremtidens bygg- og anleggsarbeidere og yrkessjåfører har fått nye lokaler hvor de kan utvikle seg i Arendal. Fra skole-start høsten 2018 flytter Anleggs- og transportavdelingen og Bygg-avdelingen fra skolens gamle lokaler i Froland til de langt mer moderne lokalene på Sam Eyde, og yrkesfagutdanningen ventes å få et ordentlig løft under nytt tak.

– Vi er veldig fornøyde, og skolen er også godt fornøyd og ser frem til å ta dette i bruk, forteller prosjektleder i Aust-Agder fylkeskommune Geir Gjeruldsen til Byggeindustrien.

Veidekke Entreprenør er totalentreprenør på det som er andre byggetrinn på Sam Eyde videregående skole, og anleggsleder Øystein Thorsen forteller at det har vært et veldig greit prosjekt å gjennomføre.

– Vi overtok en ferdig flatsprengt tomt, og så begynte totalentreprisen fra bakken og opp. Det var veldig greit å begynne, vi hadde god riggplass, og vi har stått helt frie til å begynne der det har vært mest hensiktsmessig sammen med underentreprenørene, sier Thorsen.

Enkelt og greit

Veidekke begynte arbeidet på den byggeklare tomten i september 2016 med det plasstøpte betongfundamentet, og Thorsen forteller at bygging i tilknytning til en skole i drift egentlig aldri ble noen stor utfordring for prosjektet

– Vi har bygget på baksiden av skolen, og har fått være i fred. Det er ikke barneskoleelever dette, og det eneste som kan sies å ha vært utfordrende, har vært å tilpasse der vi var inne i en skole i drift. Her bygget vi i feriene, forteller han.

– Det har vært gangbanene mellom hallen og de eksisterende byggene, supplerer Veidekke-kollega Per Hasla, formann for tømrerfaget.

Foruten to gangbaner og en gangvei i stål og glass over mekanisk verksted inne i den eksisterende skolen, har Veidekke fått bygge de nye undervisningslokalene på Sam Eyde stort sett uberørt av skoledriften.

Nybyggene består av øvingshaller, verkstedhaller og en vaske-hall som skal legge til rette for den praktiske opplæringen, samt kontorer og teoretiske undervisningslokaler. En tredjeetasje med ekstra undervisnings-lokaler ble lagt til prosjektet som opsjon.

Konstruksjonen er enkel, med betongsandwichelementer nede på bakkeplan og stålsandwichelementer lengre oppover i bygget.

Bæresystemet er i stål.

Nybyggene er utformet med tett involvering fra Sam Eyde-lærerne, og omfatter blant annet et stort basseng som skal fylles med pukk for øvelser med kabling, flere mindre pukkbassenger, og store åpne haller utformet etter fagutdanningens behov.

– Det har også vært mange befaringer med lærerne underveis i prosessen, sier Thorsen.

Omtrent 300 elever kommer til å bruke de nye lokalene.

En spesiell leveranse her er noen robuste stålfliser i gulvet som gjør at slitasje fra beltehjul, tunge piggdekk og kjetting blir minimert inne i hallene, som Veidekke valgte etter å ha vært på befaring hos Pon Equipment i Skedsmo.

Gulvene i hallene har også varme i gulvet. Nybyggene er koblet til nærvarmeanlegget som tilhører de eldre bygningene på skolen.

HMS-pris

Øystein Thorsen regner med at det på det meste har vært mellom 40 og 50 mann i sving på prosjektet, og de har gjennomført utbyggingen med null fraværsskader.

– Vi er totalt godt fornøyde med prosjektet, og vi fikk også tildelt HMS-prisen for 2017 i distrikt Agder i Veidekke Entreprenør, forteller Thorsen.

Anleggslederen forteller at sikkerhet også går igjen i det ferdige bygget, og at byggherre blant annet har valgt tunge sikkerhets-dører med moderne utstyr for krisesituasjoner i enkelte deler av prosjektet.

De nye skolebyggene skal ikke være konstruert med noen spesielle miljøambisjoner utover teknisk forskrift, men det er gjort et spesielt miljøgrep utendørs. Rundt de nye hallene er det lagt fire mål med belegningsstein, og her har byggherre valgt det NOx-absorberende produktet ClearNOx fra Asak Miljøstein.

– Ut ifra det jeg har blitt fortalt, vil dette dekket kunne absorbere utslippene fra 40 biler, forteller prosjektleder Geir Gjeruldsen i fylkeskommunen.

Powered by Labrador CMS