Fakta
Sted: Oppegård
Prosjekttype: Boliger, næring, VA og bru
Bruttoareal: 11.000 kvadratmeter
Byggherre: Kruse Smith Eiendom og REMA Etablering Oslo
Totalentreprenør: Kruse Smith Entreprenør
Kontraktssum eks. mva.: 300 millioner kroner
Arkitekt og landskapsarkitekt: TAG arkitekter
Prosjektledelse og SHA-koordinator: Insenti
Rådgivere: Multiconsult l Brekke & Strand Akustikk l Asplan Viak l Norconsult l Rådgiverhuset l Sweco l Ingeniør Larsson l Deltatek l Grunnteknikk l Haug og Blom-Bakke
Underentreprenører og leverandører: Sedumtak: Blomstertak l Betongelementer: Buskerud Betongvarefabrikk l Elektro: Bravida l Rørlegger: C.M. Mathiesen l Ventilasjon: GK Inneklima l Dører: Daloc l Lås/beslag: DormaKaba Norge l Taktekking/blikkenslager: Euro-Blikk & Tak, Follo Tak og Vedlikehold l Trapper/rekkverk: GBS Produkter l Tømrerarbeid: GST Byggmontering, Hadeland Stål og Gipsmontasje, Skytta Bygg l Glass-/aluminiumsarbeider: H-glass l Gulvsparkling og trinnlydgulv: Lydgulvsystemer l Grunnarbeid: Marthinsen & Duvholt l Utomhusarbeid: Sport & Grøntanleggl Mur/puss: Mjøndalen Mur & Puss l Modulvegger: Modulvegger Østfold l Parkett: ParkettPartner l Betongarbeider: Pol Betong l Baderomskabiner: Probad l Stålarbeider: Rosmek l Oppmåling: Solli & Hoff l Kjøkken: Studio Sigdal Skøyen l Heis: TKS Heis l Stillas: Xervon Norway
I mange år har det vært planer om å gjøre noe på tomten ved siden av Greverud senter. Tidligere huset den et stort hagesenter, men i mange år lå tomten brakk. I 2017 kom arbeidet med GreverudTorget endelig i gang, og før sommeren var de 101 leilighetene innflytningsklare.
Prosjektet inneholder dog mye mer enn syv boligblokker. To bruer, næringsarealer, en park, nytt VA-anlegg og et av de mer påkostede utomhusanleggene i Follo, for å nevne noe. Men byggingen av prosjektet fikk en ladet start.
Fant sprengstoff
– Vi begynte i mai 17, og traff på sprengstoff med en gang – så da stoppet alt. Deretter flyttet vi til den andre enden av tomta, men der fant vi sprengstoff på andre spadetak, forteller prosjektleder Jarle Jenssen i Kruse Smith Entreprenør til Byggeindustrien.
Funnene viste seg å stamme fra byggingen av den store fjellhallen, som nå huser et stort treningssenter, på 80-tallet.
– Vi måtte finneen løsning for å få kartlagt hele området. Vi hang opp en not på 400 meter mellom fire mobilkraner, og søkte med bombehunder der hver kva-dratmeter ble undersøkt. Der hundene gjorde markering, måtte vi inn med en fjernstyrt gravemaskin inne i et kevlartelt for å fjerne sprengstoff, utdyper han.
Totalt ble det gjort elleve funn på byggeplassen, og alle ble trygt fjernet. I ettertid viste det seg at sprengstoffet trolig ikke var så farlig som antatt, men Jenssen er glad for at alle involverte tok funnet på alvor.
To bruer
Når alt sprengstoff var kartlagt kunne man starte opp, men funnene gjorde at man startet i sør i stedet for i nordenden som opprinnelig planlagt. Det ble pelet til fjell, og bunnplater ble støpt. Deretter reiste råbyggene seg suksessivt. Jenssen kaller hele dette byggeriet for tradisjonelt, men peker på at det er mye mer enn et boligprosjekt.
– En ting er byggene, men vi har også lagt om hele VA-anlegget i området. I tillegg har vi bygget to bruer, en til togperrongen og en til den nye sykkelveien. Utomhusjobben er enorm i forhold til et vanlig boligprosjekt. Dessuten har vi bygget en park i den såkalte Hundremetersskogen ved siden av prosjektet. Pluss tre næringslokaler, hvorav et for Rema 1000s nye butikk på GreverudTorget, forklarer Jenssen.
At Rema kom med egen butikk, som en ny nabo til den eksisterende Meny-butikken i det gamle senterbygget, er ikke så rart. Utbyggerselskapet består nemlig av Rema Eiendom og Kruse Smith Eiendom.
– Det er ikke ofte vi som bygger bygg får lov til å bygge bruer, så det var gøy å oppleve, smiler Jenssen.
– Den store brua er bygget av Kruse Smith Anlegg, og var et internt samarbeid. Det er en gangbru, men den er ganske kraftig. Det var krevende med fundamentering på grunn av VA på ene siden og perrong og jernbanelinjen på andre. Det å bygge så tett inntil toget er en utfordring, men gikk veldig greit. Kruse Smith Anlegg driver med dette, og kan prosedyrene, legger han til.
Spennende torg
Brua, som går over Skiveien, sluser pendlere som kommer fra Oslo rett gjennom torget, og det er så rikt utsmykket at det er verdt turen alene. For utbyggeren har ikke spart på mye i jakten på et torgpreg. Stein, vannspeil, fontener, lekeapparat og grøntområder med innlagte kuller.
– Dette skal være et torg, som navnet GreverudTorget tilsier, så det er det vi har bygget. Til og med blomsterbedene er spesielle, for der har man plantet jordbær i stedet for blomster, forklarer Jenssen.
Torgområdet får god drahjelp av byggene. For mens det er tegl som preger blokkene mot jernbanen og Skiveien, så er det ubehandlet malmfuru som dominerer på andre siden, og skaper et varmt uttrykk der.
– Det er også litt spesielt at det er stående vestlandskledning, det vil si en dobbelfalset kledning, som skifter fra etasje til etasje, og gir et fint fargespill på veggen, sier prosjektlederen.
Både byggene og leilighetene har sine særpreg med forskjellige planløsninger tilpasset geometrien. Alle er lyse, og innbydende balkonger og mark- eller takterrasser. På et nivå har man anlagt hage i fellesområdene i femteetasje med gressplen og sandkasse. På tross av at man har brukt kabiner, har man fått dem levert med vinduer i flere av de prefabrikerte baderommene.
– Selv om mye er tradisjonelt, er det enn ting vi har gjort litt annerledes. Vi fyrte hele prosjektet med gass og vannbåren varme. Veldig ofte er det diesel eller strøm, men vi mener selv at vi fikk bedre økonomi på energien og en jevnere flyt på varmen i prosjektet på denne måten, sier Kruse Smith Entreprenør-mannen.
Årets team
Kruse Smith Entreprenør har ikke utført noen fag i egen regi. Derfor har det vært mange forskjellige underentreprenører inne på prosjektet.
– Det stiller større krav til koordinering. Vi har brukt mye tid på koordineringsmøter, og informasjonsflyten blir desto viktigere. Det klassiske eksempelet på hvordan du ikke skal gjøre det er når mailer spinner rundt med12 på kopi, og ingen ser hva det gjelder. Her på prosjektet har vi brukt mye dronebilder for å enkelt vise hva og hvor vi skal gjøre noe, sier Jenssen.
Han legger heller ikke skjul på at det til tider har vært krevende å bygge med eldresenter, gang- og sykkelvei og en butikk i drift som nærmeste nabo. Men teamet har lykkes med å løse dette godt, så godt at de faktisk ble tildelt EBAs pris for Årets team 2019 på Entreprenørdagen. Jenssen er stolt over utmerkelsen, og jobben hans seks medarbeidere og underentreprenører har gjort.