Fakta
Sted: Gjøvik
Prosjekttype: Næringsbygg
Bruttoareal: 3.300 kvadratmeter
Kontraktssum: 51 millioner kroner eks. mva
Byggherre: Tema Eiendom
Totalentreprenør: Betonmast Innlandet
Arkitekt: JAF Arkitektkontor
Rådgivere: RIB: Øst-Tek l RIBr: Øst-Tek og Fast Engineering l RIG: DMR Miljø og Geoteknikk l RIV: Erichsen & Horgen l RIE og BIM-koordinator: Norconsult l RIByFy: Sweco l BREEM-NOR revisor: Multiconsult l RIAku: Brekke & Strand Akustikk
Underentreprenører og leverandører: Elektro: Eltera l Rørlegger: Knut Malmberg l Ventilasjon, automasjon og ITB-koordinator: Hamstad l Rivearbeider: Øst-Riv l Byggstikking: Geoplan 3D l Brannsikring: Syljuåsen l Prefab stål og betong: Opplandske Betongindustri l Gravearbeider: Paul Berg l Heis: Reber Schindler Heis l Lås og beslag: Certego l Gipsmontør: ØGM l Taktekker: Protan Entreprenør l Gulvstøp: Vinstra Sementpuss l Maler og gulvlegger: HBH Maleservice l Stål og blikkenslager: Edvin Hansen l Himlinger, kontorfronter og skillevegger: Tøftum Innredning l Yttervegger: Landheim l Mur og flis: Morten Kjelsrud l Aluglassvinduer og dører: Norske Metallfasader l Solskjerming: Scandic l Rekkverk og rømningstrapp: Brødrene Midthaug l Garasjeport og dør: Assa Abloy Crawford l Foldevegger: Vyrk l Parkett: ParkettPartner l Taktilmerking: Tatilia l Utleie maskiner og utstyr: MyLift Gjøvik l Kjøkken, garderobe og byggevarer: Byggmakker Skattum
– Vi har ønsket å legge lista høyt for bygget vi selv skal bo i. Dette er et signalbygg som også viser retningen for hvordan vi ønsker å bygge våre bygg i fremtiden, sier salgssjef prosjekt Dagfinn Lerberg i Tema Eiendom.
Det er Tema Eiendom som er byggherre for det som må karakteriseres som et pilotbygg på Innlandet. Tema Eiendom er et regionalt eiendomsselskap som driver utleie i 12 kommuner i Hedmark og Oppland. Selskapet eier og forvalter 100 eiendommer fordelt på cirka 300.000 kvadratmeter med over 600 leieforhold.
Samler mange aktører i byggenæringen
I tillegg til at Tema Eiendom selv skal ha sitt nye hovedkontor i bygget, skal flere kjente navn i byggenæringen som Betonmast Innlandet, Boligpartner og Mesterhus Rotstigen inn i det nye kontorbygget på 3.300 kvadratmeter.
Betonmast Innlandet ble raskt koblet på i en samhandlingsfase for prosjektet i 2018 da bedriften også var på utkikk etter nye lokaler.
– Det var en klar interesse for Betonmast Innlandet å bygge det vi skulle leie, sier prosjektleder Knut Håkon Bakken i Betonmast Innlandet.
I august 2017 ble det inngått en totalentreprisekontrakt også med ansvar for BREEAM-NOR Very Good-sertifisering på 51 millioner kroner eks. mva.
Må tenke BREEAM-NOR fra dag én
Bakken sier at det fire etasjer høye bygget i seg selv er tradisjonelt, med et råbygg i betongelementer og en veggkonstruksjon i bindingsverk med fasadeplater på utsiden. Likevel har BREEAM-NOR- og passivhuskravet stilt hele verdikjeden i prosjektet på prøve.
– Betonmast har bygd passivhus tidligere, men BREEAM-NOR med de siste revisjonene er helt nytt. Heller ikke byggherren hadde noe erfaring, så det ble litt som å hoppe midt i Mjøsa og lære å svømme. I starten ble det noen utfordringer for prosjekteringsgruppa, sier han.
Prosjektlederen fastslår at det er avgjørende å starte arbeidet med BREEAM-NOR-kravene så tidlig som overhodet mulig.
– Sammenliknet med et mer konvensjonelt prosjekt, må hele verdikjeden tenke BREEAM-NOR fra dag én, og du må dokumentere alle valgene som tas i prosjektet. Leverandørene har blitt utfordret på produkter. Spesielt gjelder det vinduer, siden dette også er et passivhusprosjekt. Også byggevare-leverandør Byggmakker Skattum har hatt sitt å stri med, sier han.
Bløte masser
Grunnarbeidet på tomta, litt sør for Gjøvik sentrum, startet i januar 2018. Det skulle vise seg at grunnforholdene var noe mer krevende enn forutsatt.
– Vi møtte på en del bløte masser og måtte masseutskifte en god del. Grunnvannet på tomta er høyt, og tomta måtte dreneres frem til fundamentene var ferdigstøpt, sier han.
Dette medførte en forsinkelse på tre uker. Forsinkelsen ble imidlertid hentet inn.
– Vi hadde en byggetid på 14 måneder, men leverte på 13 måneder med forsinkelsen på grunn av grunnarbeidet. Gjennomføringen av prosjektet har gått bra, men det har vært en stram byggetid for denne type bygg, sier Bakken.
Bygget har kjeller i hele fotavtrykket, der deler av kjelleren er varm parkeringskjeller. I tillegg er det bygd på en kald parkeringsgarasje i tilknytning til kjelleren.Det er kun byggets fundament som er plasstøpt, ellers er råbygget i prefab betongelementer.
– Det er brukt betongelementer først og fremst på grunn av stram byggetid, men det er også beskrevet med en god del synlige betongoverflater innvendig. Vi opplever at det er enklere å få fine overflater med elementer, sier prosjektlederen.
Bygget har en veggkonstruksjon i bindingsverk med 45 centimeter isolasjon for å nå passivhuskravet. Veggene er levert som ferdige elementer med vindsperre, dampsperre samt vinduer ferdig innsatt.
Fasadeplatene er vedlikeholdsfrie plater fra Cembrit og Formica.
Solcelleanlegg på taket skal produsere 10.000 kWh i året
Det er naturlig nok lagt stor vekt på de tekniske løsningene i Ringvegen 16 med mål om lavest mulig energibruk.
– På taket er det et solcelleanlegg som skal produsere 10.000 kWh per år, sier prosjektsjef Rune Andersen i Tema Eiendom. Solcelleanlegget skal bidra til fellesanlegget til bygget, men i perioder med overproduksjon, vil strøm bli levert til nettet.
I byggets inngangsparti vil det også bli satt opp en skjerm slik at brukerne til enhver tid kan se hvor mye energi bygget bruker.
– Det er til syvende og sist brukerne som avgjør energiforbruket, men bygget er prosjektert for ikke å bruke mer enn 70 kWh per kvadratmeter per år. Forhåpentligvis skal vi komme under det forbruket, sier Andersen.
Bygget har luft-vann varmepumper som gir varme til varmebatteriene i ventilasjonsanlegget som blåser oppvarmet luft. Spisslasten av varme blir tilført av panelovner.
Leietakere etterspør høy energistandard
– Vi regner definitivt med at strømregningen blir lav, sier Lerberg i Tema Eiendom.
Han fastslår at det for eiendomsselskapet er viktig for totaltilbudet å ha et bygg helt i toppnivå innen miljø og energi.
– Det koster en del å bygge med BREEAM-NOR-sertifisering, men vi mener helt klart at det er verdt det i bygget livsløp. Også på Innlandet begynner både offentlige og private bedrifter å etterspørre lokaler med BREEAM-standard. I vårt neste prosjekt på 6.000 kvadratmeter ved Skysstasjonen på Gjøvik vil vi heve til BREEAM-NOR Excellent, sier han.
Også prosjektleder Bakken i Betonmast Innlandet sier at det koster å bygge det krever en del å bygge det første BREEAM-NOR-sertifiserte bygget.
– Erfaringen fra dette prosjektet har en stor verdi for oss, og vi har hatt en BREEAM-NOR-sertifisert medarbeider i prosjektet og har nå flere sertifiserte i bedriften. Ingen av de involverte rådgiverne i prosjektet hadde heller erfaring med dette, men de har vært fremoverlente og gjennomført de nødvendige sertifiseringene. Optimalt burde vi gått rett på et nytt BREEM-NOR-prosjekt når vi endelig har det i fingrene, sier han.