Fakta
Sted: Ulsteinvik
Prosjekttype: Leilighetsbygg
Byggherre: Rome
Totalentreprenør: HS Rise Bygg
Areal: 7700 kvadratmeter inkl. parkeringskjeller
Kostnad: Salgssum leiligheter ca. 120 mill. kr. eks. mva.
Arkitekt: Sporstøl Arkitekter
Rådgivere: RIB: Tømmerdal Consult, Conplan l RIBr, RIA:
Sweco l RIE: Kvalsund Ingeniører l RIV: Riksheim Consulting
Underentreprenører og leverandører: Tømrer: HS Rise Bygg, AKB Bygg l Betongarbeid: HS Rise Bygg l Ferdigbetong: Ulstein Betong l Ventilasjon: Systemair l Elektro: Elcontact l Rørlegger: RørserviceUri l Stålkonstruksjoner og hulldekke: Spenncon l Rekkverk: Vatnesenteret l Inneklima, byggautomasjon: Nordvest Miljø l Brannsikring: Firesafe l Heiser: Heisplan l Maling og flislegging: Malermester Lindvik l Grunnarbeid: Brekke & Kleppe Anlegg l Lås og beslag: Låssenteret Møre Beslag l Prekutt trereisverk: Pretre l Fjordvarmeanlegg: Ulstein Fjernvarme l Gulvsystemer: Granab l Glassfasade: Straumsheim Glass og Fasade l Takstoler og element: Kvatro l Vinduer: H-vinduet Bauge l Kjøkken: HTH Kjøkkenforum Ålesund l Fasade-
plater: Sto Norge, Formica l Byggevarer: Byggfag
– Vi har fire bygg i næringsområdet Saunesmarka som vi har bygget tidligere for utleie. Så kom denne sjansen. Dette er det første boligprosjektet vårt, sier prosjektleder for Rome AS, Gunnar Bigset.
Rome er et selskap stiftet i 1995 med Jogeir Romestrand som eier. Det er formelt datterselskapet Rome Utvikling AS som står bak Bjørndalvegen Park.
Leilighetene i Bjørndalvegen Park varierer i areal fra cirka 35 til 170 kvadratmeter. Total salgssum er omkring 120 millioner kroner eksklusive merverdiavgift. Ved ferdigstillelse er 23 av 43 enheter solgt. Overleveringen startet 1. april. Det blir jobbet videre med å ferdigstille de siste leilighetene de neste tre månedene.
Midt i hjertet av sentrum
Bigset legger ikke skjul på at eiendomsmarkedet i Ulsteinvik ikke er det beste for tiden, og at det påvirker salget. Verftsindustrien på stedet har slitt de siste årene.
– Så kom koronakrisen på toppen. Det er ikke det beste markedet, men vi håper å få solgt unna de ledige leilighetene når alt er ferdig og kjøperne kan se det ferdige resultatet og så flytte rett inn. De som har flyttet inn så langt har i alle fall uttrykt stor tilfredshet, sier Bigset. Han sier kjøpergruppen i stor grad er folk som ønsker en lettere hverdag og bytter enebolig med lettstelt leilighet.
Beliggenheten er det lite å si på. Bjørndalvegen Park ligger midt i en akse mellom kjøpesentrene Blåhuset og Amfi, og med det nye Ulstein Arena med badeanlegg og idrettshall på nabotomten i vest.
Erstattet bensinstasjon
Rise Bygg er totalentreprenør for utbyggingen. Selskapet med 30 ansatte med base i Ulsteins nabokommune Hareid, ble fra nyttår en del av HS Bygg med kontoradresse i Stryn. Det formelle navnet er nå HS Rise Bygg. Rise Bygg ble etablert av brødrene Kjell Bjørn og Lidvar Rise tilbake i 1978. Siden har tre andre kommet med på eiersiden, slik at det nå var totalt fem eiere som overlot 51 prosent av eierskapet til nye eiere i forbindelse med generasjonsskifte. De fem eier fortsatt 49 prosent.
Prosjektleder for totalentreprenøren, Endre Skeide, forteller at det var en bensinstasjon på tomten tidligere.
– Det var bensinstasjon her til 2017. Da vi kom hit, var bensinstasjonen fjernet og det var et tomtelandskap. Vi måtte gjøre en del grunnarbeid med skyting og sprenging da vi begynte her sommeren 2018. Byggetiden har vært i underkant av to år, sier prosjektlederen.
Det er til sammen store arealer i de tre blokkene, totalt 7.700 kvadratmeter. Dette inkluderer en offentlig parkeringskjeller på bakkeplan med cirka 95 parkeringsplasser. Totalt 40 parkeringsplasser er i tillegg knyttet til boligene. I bakkant av bygget er det et stort offentlig parkareal som blir opparbeidet i forbindelse med byggingen.
Hver av blokkene har fem etasjer, seks inkludert parkeringskjeller.
Bygde elementer i garasjen
Ifølge Skeide ble bygget prosjektert med bygningsinformasjons-modellering (BIM) der underentreprenører i ulike fag la inn data for sine installasjoner. Lokale Sporstøl Arkitekter har stått for den visuelle utformingen.
En solid betongkonstruksjon danner grunnlaget for byggene. Parkeringskjelleren er bygget med plasstøpt betong. Den offentlige parkeringen ligger rett under bygget, mens beboerne har parkering i en betongkonstruksjon under parken.
– Vi gjorde en solid betongjobb der vi brukte cirka 1.200 kubikkmeter ferdigbetong, levert av Ulstein Betong. Det gikk med 95 tonn armering. Videre er bygget reist med stendere av stål, og med hulldekke som etasjeskiller, begge deler levert av Spenncon, sier Skeide.
Hovedentreprenøren har tatt i bruk en litt spesiell variant for den videre byggingen. Veggene er nemlig satt opp med elementer. Og elementene er bygget i garasjeanlegget der det nå blir parkeringsplasser for leilighetene.
– Alt materialet til elementene var ferdig kuttet hos Pretre i Stryn. Så bygget vi elementene ferdig her før vi heiste dem på plass og monterte dem. Både Spenncon og Pretre har jobbet med data fra BIM. Noen mindre tilpasninger har det vært, men det meste har stemt med planen, sier Skeide om prosessen.
Han har selv vært med på hele prosessen fra prosjektering til ferdig bygg.
Rise Byggs største boligprosjekt
– Jeg har levd med prosjektet de siste fire årene, de siste to årene på heltid. Vi er godt fornøyd med resultatet, samtidig som det blir godt å bli ferdig også. Vi har hatt ansvar for 60-70 mann i de mest hektiske fasene, alle fag inkludert, sier prosjektlederen. Han har hatt med seg Even Rise, Stian Moldskred og Hogne Grimstad som byggeplassledere. Rise har hatt anleggsansvaret for arbeidet ute, mens Moldskred har hatt ansvaret inne og Grimstad var byggeplassleder for betongarbeidet.
Skeide forteller at Bjørndalvegen Park er det største boligprosjektet bedriften med omkring 30 ansatte har gjennomført.
– Vi bygget fotballarenaen Høddvoll som var på samme størrelse i kroner og øre. Men dette er det største boligprosjektet. Et slikt prosjekt er opp mot det maksimale vi kan håndtere, sier Skeide.
Fasaden utvendig er en kombinasjon av lyst pussede Sto fasadeplater og mørke Formica fasadeplater. Glassfasader fra Straumsheim og vinduer fra H-vinduet Bauge utgjør også en viktig del av det arkitektoniske uttrykket på utsiden. Det samme gjør selvsagt de mange terrassene i leilighetene, der Q-railing glassrekkverk levert av Vatnesenteret optimaliserer utsikten.
Varmes av fjordvarme
Innvendig i leilighetene går sparklet og malt gips igjen som dominerende materiale på vegger og i tak. På gulvene er det parkett levert av Tarkett.
Alle bad har flislagt gulv og våtromspanel på vegger. Fellesarealer har flislagte gulv, sparklet og malt gips på vegger, og systemhimling i tak.
Energiformen i bygget er fjordvarme i et vann-til-vann-system med slynger i gulvene. Fjordvarmesystemet i regi av det kommunale selskapet Ulstein Fjernvarme begynner å bli godt utbygd i sentrumsområdet. I Bjørndalvegen Park kommer varmen via nabo Ulstein Arena.