Prosjektleder Øyvind Sunde hos HS Bygg tester takheisen på dette rommet.
Disse tre har hatt sentrale funksjoner i forbindelse med byggingen av Kulatoppen Omsorgssenter. Fra venstre anleggsleder for HS Bygg Ole Stian Tomasgard, prosjektleder for Kinn kommune Knut Reidar Christiansen og prosjektleder for HS Bygg Øyvind Sunde.

Kulatoppen omsorgssenter

Kinn kommune har ferdigstilt 24 nye omsorgsboliger på Kulatoppen i Deknepollen. HS Bygg er totalentreprenør for bygget med det siste av velferdsteknologi.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Fakta

Sted: Deknepollen, Måløy

Prosjekttype: Omsorgssenter

Byggherre: Kinn kommune

Byggherreombud: Ose

Totalentreprenør: HS Bygg

Arkitekt og landskapsarkitekt: Nordplan

Interiørarkitekt: Aslaug Marit Øyehaug Interiørarkitekt/Møbeldesignar Mnil

Areal: 3.000 kvadratmeter BTA

Prosjektkostnad: 140 millioner kroner inkl. mva.

Rådgivende ingeniører: RIBr: Nordplan l RIB, RIByfy, RIAku: Sweco l RIV: Riksheim l RIE: Sætren

Underentreprenører og leverandører: Tømrer-, betong- og monteringsarbeid: HS Bygg l Rørlegger og sprinkler: Husevåg rør l Energisentral: Moderne Varme l Elektro, adgangskontroll: Sætren l Ventilasjon, blikkenslager: Isovent l Betongelement: Spenncon l Stålkonstruksjon: DS Nor l Taktekking: Skårhaug Taktekk l Grunnarbeid: Geir Sandal l Anleggsgartner: Anleggsgartnar Jan Erik Sandal l Vindu: Nordvestvinduet l Glass og aluminium: H-Fasader l Kjøkken, lintøyskap, innredning: Bjarne Espe Trevarefabrikk l Maler, flis og belegg: Maler Skilbrei l Lås og beslag: Låsservice Ålesund l Heis: Lift-tech l Trapper og rekkverk: Br. Midthaug l Byggevarer: Optimera, XL-Bygg l Aluminium fasadeplater: Petal l Ferdigbetong: Vågsøy Ferdigbetong l Kraning: HS Kran, Vågsøy Kran & Transport l Velferdsteknologi: Imatis l Møbler: Lindbak l Betongtrapper: Cementprodukt l Dører: Daloc l Baderom: Bano l Drivhus: Gartnerteknikk lTrinnlydplater og avretting: Hæhre Gulvstøp l Opphengssystem fasthimling og stålstendere: Europrofil l Takskinner og takheis: Etac

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

For 140 millioner kroner inkludert merverdiavgift har nordre deler av Kinn kommune fått 3.000 kvadratmeter bruttoareal moderne omsorgsbygg. Bygget går over tre plan, pluss en liten kjeller.

– Vi har bygget for overkapasitet i forbindelse med eldrebølgen vi vet kommer i årene fremover. Det er 76 plasser i det eksisterende omsorgssenteret. Det vil si at vi nå har 100 omsorgsplasser her til sammen, inkludert det nye bygget, sier prosjektleder Knut Reidar Christiansen i Kinn kommune. Han overtok som prosjektleder da Frode Weltzien gikk av med pensjon i desember 2020.

Vågsøy kommune startet prosjektet. Ved ferdigstilling er det overtatt av Kinn kommune, siden Vågsøy og Flora er slått sammen. Det nye omsorgssenteret er bygget sammen med det gamle. Man kan ta heisen ned til kjelleren, der bygningene henger sammen gjennom en gangtunnel.

Løft for eldreomsorgen

Bygget ble overlevert 3. november, og offisiell åpning var 29. november. Planlagt innflytting er etter nyttår.

– Vi er veldig fornøyd med resultatet og gjennomføringen av prosjektet. Det har vært godt samarbeid. Dette gir eldreomsorgen vår et løft. Fremtidsrettede metoder med velferdsteknologi blir tatt i bruk. Det er vi spent på. Syv av boenhetene er større enn de andre, med eget soverom i tillegg til oppholdsrom og bad. Resten av boenhetene har ett rom, med eget bad, opplyser Christiansen.

Det er også gode fellesrom i bygget, og ikke minst flotte uteområder både i form av park på utsiden og store fellesterrasser der beboerne kan sitte og se skipene gå rett forbi.

Av velferdsteknologi i bygget finner vi blant annet de vendbare toalettene til Bano som kan vendes 290 grader og har hev- og senkfunksjon.

– Vi har også løsninger der beboerne har på seg «smykke» der det er lagt inn posisjoneringsfelt for dører og innganger, slik at man kan styre tilgangen og sørge for at de går inn riktig dør. Man kan programmere brikken slik at den som bærer den har tilgang til det aktuelle rommet eller ikke, forteller Christiansen.

Det er også takheiser på hver rom, og et pasientvarslingssystem som registrerer bevegelser på rommet om natten. Dette vil gi pleierne beskjed om noen går ut, eller om noen har falt på gulvet. Systemene er satt opp med internettløsninger med app-styring. Christiansen nevner også smarte lyssystem som automatisk tilpasser seg utvendige lysforhold når det gjelder styrke og farge.

Spektakulær beliggenhet

HS Bygg vant anbudet høsten 2019, og signerte kontrakten rett før jul for to år siden. Prosjektfasen har vært 20 måneder. Øyvind Sunde har vært prosjektleder for HS Bygg, mens Ole Stian Tomasgard har vært anleggsleder.

Som navnet tilsier står nybygget på en spektakulær tomt, øverst på Kulatoppen. Gjennom panoramavinduer er det utsikt mot skipsleia gjennom Ulvesundet, til Måløy by på andre siden av sundet og til landemerket Måløybrua som binder Måløy til fastlandet i Deknepollen.

Prosjektleder Sunde forteller at arbeidet startet med omfattende sprengingsarbeid på tomta.

– Det ble utført sprengingsarbeid i en tomånedersperiode fra midten av februar 2020 da grunnarbeidet startet. Hele toppen av kulen her måtte sprenges bort for å få plass til bygget. Massene ble kjørt til et kommunalt område like nedenfor her, der det nå er etablert parkeringsplass til omsorgssenteret og hvor det også er mulighet for utbygging, sier Sunde.

– Bygget ligger fint i terrenget, men det er ikke god plass rundt tomten. Det har vært krevende logistikk. Alle byggematerialer måtte fraktes inn på fremsiden, der det eksisterende omsorgssenteret har vært i full drift. Men vi har samarbeidet godt med vaktmestere og ansatte på omsorgssenteret, og fått sperret av aktuelle områder.

Med byggestart i februar 2020 har entreprenøren måtte innrette seg etter smitteverntiltak stort sett i hele byggeperioden.

Utfordrende værforhold

Det er første gang HS Bygg har bygget i Måløy, halvannen times kjøretur fra basen i Stryn utover mot kysten. Sunde forteller at det ble et utfordrende møte med røffe værforhold.

– Bygget ligger værutsatt til oppe på toppen av kulen. Det har vært tøffe forhold når været har stått skikkelig på. Det har likevel gått greit med selve byggingen. Det var fint vær høsten 2020 da vi fikk tett bygg. Tilpassingen til været har handlet mye om at vi måtte holde utområdene ryddige. Ting kunne ikke ligge ute, da ble de tatt av vinden.

– Regnet kom da vi fikk på hulldekke og skulle begynne å tekke tak. Vi fikk på taket, og da var vi reddet, legger Tomasgard til.

Byggeindustrien fikk erfare hva prosjektlederen sikter til da vi var og så på bygget. Det regnet vannrett, og var storm i kastene.

HS Bygg er kjent for å ha bygget gondoler både i Loen og på Åndalsnes, så arbeiderne er ikke ukjent med mye vær og vind. Entreprenørselskapet har ekspandert fra hjemkommunen de siste årene, og ifølge Sunde er helsebygg noe de sikter mot.

– Vi bygget blant annet Vanylven helse- og omsorgssenter som stod ferdig i 2014 på Fiskå, et stykke nord for Måløy. Vi har også bygget Stryn omsorgssenter som var ferdig i 2016, og holder nå på med en stor ombygging av Vikane omsorgssenter i Innvik.

Jordvarme

På grunn av værforholdene kom planleggerne raskt frem til at utvendige blendingsgardiner ikke var noen løsning for dette prosjektet. I stedet er det valgt vinduer med innebygget solblending i glasset. Det er også selvrensende. Nordvestvinduet med produksjon bare noen kilometer unna bygget har levert trevinduer med utvendig alukledning.

En interessant egenskap ved bygget er energisystemet. Gamle Vågsøy kommune hadde et langvarig samarbeid med bedriften Moderne Varme som har spesialisert seg på effektiv og miljøvennlig oppvarming gjennom å hente varme fra dype brønner i jorden, med varmepumpesystemer og varmevekslere på overflaten i teknisk rom.

På dette bygget er varme og kjøling lagt i taket, og innetemperatur reguleres etter utetemperatur. Bad og enkelte soner i korridorer har vannbåren varme i gulv.

– Vi har lagt rør i taket innvendig over himling med vannbåren varme og kjøling i samme rørsløyfe. Systemene er levert av Husevåg rør med Moderne Varme som underleverandør. Eksisterende brønnparker er utvidet med seks borehull, forteller Tomasgard.

HS Bygg har utført betong-, tømrer og monteringsarbeid i egenregi med 12-15 arbeidere på det jevne. Totalt har anleggslederen hatt ansvaret for omkring 50 arbeidere i den mest hektiske byggefasen, alle fag inkludert.

Krevende takarbeid

Det er valgt en værbestandig metallfasade på bygget, produsert av bedriften Petal i Vik i Sogn.

Bærende konstruksjoner er stålbjelker og stålsøyler, med hulldekke som etasjeskiller. Konstruksjonen er montert på plasstøpte fundament. Både utvendige og innvendige vegger er bygget som tradisjonelt bindingsverk. På innervegger er det i stor grad benyttet stålstendere. På grunn av strenge krav til brannsikkerhet og lyd er det mye doble platelag av gips på vegger, og ytterste plate er robustgips. Det er fast gipshimling der det er varme og kjøling i taket. Gipsplatene er perforerte. Ifølge prosjektlederen skyldes dette krav til lyd, mer enn at varmen kommer ut av hullene i gipsen.

Tomasgard forteller at byggingen av de avanserte systemene over himlingen var krevende.

– Vi bygde først opp bæresystem for fasthimling, med påfølgende framføringer for elektro, ventilasjon og sprinkler. Så lektet vi opp for varmesløyfer, ventilutsparinger, innfelte lys og så videre. Så kom varmefordelingsplater, vannbårne rør, og til slutt akustikkgipsen i taket. Vi måtte også legge til rette for innfelte skinner til takheiser. Det var et puslespill.

Lokal teknisk gruppering

På gulvarealene er det i stor grad vinyl, mens trapperommene er flislagt. Trappe- og heissjakt er plasstøpt med ferdigbetong fra den lokale betongprodusenten Vågsøy Ferdigbetong. Med unntak av hovedtrappen i stål fra Midthaug er trappene levert som betongelementer fra Cementprodukt i Langevåg.

Også flere andre lokale underentreprenører er benyttet i prosjektet, som Sætren på elektro, Husevåg Rør på VVS og Isovent på ventilasjon.

– De lokale selskapene leverte felles anbud som teknisk gruppering, og ble valgt på bakgrunn av både pris og lokal tilknytning, med de fordeler det gir. Vi er godt fornøyde med jobben de har gjort, sier Sunde.

Powered by Labrador CMS