Fakta
Sted: Kløfta
Prosjekttype: Barnehage
Størrelse: 1.580 kvadratmeter
Byggherre: Ullensaker kommune
Totalentreprenør: Ø.M. Fjeld
Kontraktsum: Ca. 60 millioner kroner eks.mva. inkl. tilvalg
ARK: Vindveggen Arkitekter
LARK: Norconsult (tidligere ØRP)
Byggherreombud: Svendby Bygg Consult
PGL og ITB: Tek:Pro
Rådgivere: RIB, RIG, RIA, RIBfy, RIBr, RIM, RIVA, LCC: Norconsult l RIE: Bravida
Underentreprenører og leverandører: Tømrer: EFC Norge l Grunn- og utomhusarbeider: Jahr Transport l Rørlegger: Rognstad VVS l Ventilasjon: Energima Ing. OH l Automatikk: Nordomatic l Elektro: Bravida l Heis: Heisplan l Radon: Radonmannen l Prefab: Contiga l FDV: FDV Compagniet l Landmåler: Terratec l Lås og beslag: Atech Security l Solcelleanlegg: Fusen l Yttervegger: KMT Prefab l Persienner: KvintBlendex l Fast innredning: Treprosjekt l Maler: Odal Maling og Vedlikehold l Belegg: OTG l Taktekking: Byggpartner
Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien
Den nye barnehagen erstatter to tidligere barnehager, og planen er at barnehagen skal kunne tilby plasser for innbyggere både på Jessheim og Kløfta.
Utbyggingen er gjennomført av Ø.M. Fjeld i en totalentreprise, som har vært på cirka 60 millioner kroner, eksklusive merverdiavgift, hvor også flere opsjoner inngår.
– Kommunen hadde mulighet til å utløse flere opsjoner i avtalen. Man har blant annet valgt å endre bygget til å bli et passivhus, samt å klargjøre bygget for en tredje etasje. Dette innebærer en del justeringer med tanke på fundamentering og brannkrav, og vi brukte noe tid på å lande disse løsningene, men vi har hatt en god prosess, sier Ole Johan Krog, regionleder Romerike i Ø.M. Fjeld. Det nye bygget er på 1.580 kvadratmeter fordelt på to etasjer.
Åtte avdelinger
Barnehagen er delt opp i åtte ulike avdelinger, der to av disse er tilpasset de minste barna. Barnehagen blir den største på Kløfta. I tillegg inneholder bygget ulike fellesområder samt kontorplasser for de ansatte. Det er også etablert et allrom for barnehagen som skal kunne leies ut på kveldstid og i helger til ulike lag og foreninger i området. Denne delen har en egen inngang.
Byggets ulike avdelinger har alle egne farger for å skille dem fra hverandre, og det er to trappeoppganger og innganger, en på hver side av barnehagen. Innvendig har bygget også en heis.
Hovedinngangen ligger på forsiden, mens man på baksiden har etablert et omfattende utomhusområde, som totalt er på 3.792 kvadratmeter. De er utformet basert på et konsept om å gjenskape en miniatyr av den lokale geografien i og rundt Kløfta med en «eng» (plen), «skog» (frukttreskog), «motorvei» (sykkelløype) og «jernbane» (tog-lekeapparat).
Barnehagen eies og drives av Ullensaker kommune, og de to eksisterende barnehagene, Kløfta barnehage og Kløftahallen, er slått sammen i dette nye bygget. I tillegg til at avdelingene har hvert sitt avdelingskjøkken er det felles kjøkken for hele barnehagen. Barnehagen inneholder også et felles utforskerrom for alle barna.
Pris- og designkonkurranse
Den nye barnehagen sto ferdig i sommer og ble tatt i bruk til starten av barnehageåret 1. august.
Krog sier utbyggingen har gått helt etter planen.
– Utbyggingen av den nye barnehagen har skjedd uten de store utfordringene. Vi er meget godt fornøyde med resultatet og hvordan vi kunne overlevere bygget til kommunen, sier Krog.
De sikret seg oppdraget for utbyggingen av den store barnehagen mot slutten av 2020, i sterk konkurranse med sju andre tilbydere, i en pris- og designkonkurranse.
– Vi la ned mye arbeid i denne konkurransen. Tilbyderne fikk tildelt en tomt på Kløfta, sammen med et rom- og funksjonsprogram samt en kravspesifikasjon, og ble utfordret på å levere det beste tilbudet både med samlet løsningsforslag og på pris. Vi fikk med oss Vindveggen arkitekter som arkitekt og Norconsult, tidligere ØRP, på laget som landskapsarkitekt, og det var veldig gøy å vinne en konkurranse av dette formatet, og som vi la ned så mye arbeid i, legger Krog til.
Både arkitekt og landskapsarkitekt har vært med hele veien frem mot overlevering.
– Vi mente vi leverte et meget godt svar på oppgaven. Kontrakten ble signert i desember 2020, og arbeidene tok til like etter. Etter at vi vant frem i pris- og designkonkurranse hadde vi noen måneder hvor vi kunne forberede arbeidene og planlegge utbyggingen og fremdriften og hvordan vi skulle bemanne opp for å få en raskt og god gjennomføring, sier anleggsleder Atle Emilsen i Ø.M. Fjeld. Han kan fortelle om en stram fremdrift med mye folk på byggeplassen.
– Det har vært travelt, men vi har hatt en god fremdrift uten noen problemer hverken med tanke på koronapandemien, leveranser eller store uventede problemer. Vi hadde heller ikke noen ulykker på byggeplassen, hvor vi på topp hadde rundt 70 personer i sving, sier Emilsen.
Kløfta barnehage ligger i Skolevegen på Kløfta, og er dermed samlokalisert med Bakke skole, Vesong ungdomsskole og like i nærheten av den nye aktivitets- og idrettsparken i Bakkedalen.
Flere farger
Bygget har en ren og tydelig form med flatt tak og innhakk for innganger. Mens hoveddelen av bygget blir kledd i en mørk trekledning, vil inngangene markeres med farger som skal gjøre det lett å orientere seg i og rundt bygget. Det er også bygget en pergola i robuste materialer i tilknytning til bygget.
Arkitekten skriver i sin beskrivelse av prosjektet at bygget er et enkelt rektangulært volum med en langside mot sør.
«På denne siden etableres nære uteplasser under tak som skaper en buffersone samtidig som det gir tiltrengt solavskjerming til avdelingene. Bygget har en avklart og effektiv planløsning der hver etasje er delt inn i tre områder. På midten er fellesarealene og de ansatte plassert, mens avdelingene for barn finnes på hver side. Et lavt antall innganger skaper god oversikt for de ansatte. Planløsningen gir gode muligheter for en konsekvent ren/skitten-strategi, en forutsetning for god barnehagedrift. Adkomsten er klart definert og gir barna innganger som er tydelig separert fra ansatte, besøkende og varelevering.»
Prefab
Før entreprenøren kunne starte grunnarbeidene ble det revet flere kommunale bygg som sto på tomten. De hadde ikke noen store utfordringer med selve tomtearbeidene, men de måtte forsterke grunnen noe med tanke på at bygget skulle tåle en ekstra tredje etasje. Dessuten er det kvikkleireforekomster i tilstøtende områder som måtte hensyntas. Det var også noen omkringliggende va-anlegg de måtte håndtere. I tillegg måtte de gjøre noen ekstra tiltak med tanke på en stor støyskjerm som er bygget i forbindelse med prosjektet.
– Grunnarbeidene gikk raskt, og i desember 2020 kunne vi starte med selve byggearbeidene. Bygget har støpt plate på grunn, og er satt opp med prefab-løsninger i stål, med hulldekker som etasjeskiller og som tak, med tanke på klargjøringen for muligheten til en tredje etasje. Taket er isolert og tekket med membran. Det er også plassert solceller på deler av taket, Videre er det benyttet veggelementer, med omfattende påforinger samt påmonterte vinduer, og i fasaden er det plater med ulike farger, og lerkepanel, som er jernvitrol-behandlet. Innervegger består av robuste løsninger, stålstendere - og gipsløsninger samt brannhemmende plater, forteller Krog og Emilsen, som påpeker at bruk av prefab bidro til en rask lukking av bygget.
– Vi brukte sju dager på monteringen av veggelementer, sier Emilsen.
Barnehagen har passivhusstandard, og har foruten solceller på taket en luft til vann varmepumpe, og det er valgt å benytte vannbåren varme i alle gulv. Barnehagen ble ferdigstilt i juni og åpnet for full barnehagedrift 1. august 2022.