Foto: Skanska

Rørestrand Park

Nær sjø, strand, kyststi og skog i Horten har Rørestrand Eiendom og Skanska bygd fem nye lavblokker på rundt 7.000 kvadratmeter totalt.

Publisert Sist oppdatert

Fakta

Sted: Horten

Prosjekttype: Leilighetsbygg

Bruttoareal: cirka 7.000 kvadratmeter

Kontraktsum: cirka 170 millioner inkludert moms

Byggherre: Rørestrand Eiendom

Totalentreprenør: Skanska Norge

Arkitekt: KMS Arkitekter

Rådgivere: RIB: VIMA Byggkonstruktion l RIG, RIEn: Skanska Teknikk l RIE: Heiberg & Tveter l RIV, RIA: Norconsult l RIBr: AFRY l RIVA og Vei: Tangen ingeniør og arkitektkontor l RIBfy: Rambøll

Underentreprenører og leverandører: Prefab råbygg: Con-Form l Rørlegger: Dpend l Elektro: Xpert Installasjon l Ventilasjon: LS Solland l Heis: Otis l Røykluker: Velux Bramo l Stillas: Xervon l Grunn- og utomhusarbeider: Arne Olav Lund l Fundamentering: Entreprenørservice l Betongarbeider: Tronrud Betong l Mur, puss og flis: Tveiten & Riis l Tømrer: GST Byggmontering l Parkett: Bo Andren l Taktekking: Byggpartner l Blikkenslager: Totaltak l Solavskjerming og screens: Vental Prosjekt l Gulvavretting: Murmester Solberg l Lås og beslag: Låssenteret l Glass og alu: Noractor l Maling, tepper og gulvbelegg: Malermester Buer l Himlinger og kontorfronter: Creo Nordic l Badekabiner: Norac l Kjøkken: HTH l Branntetting: Bygg og brannsikring Østlandet l Rekkverk: Vestfold Bygg og rekkverk l Vinduer: Norgesvinduet

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

De fem byggene i prosjektet Rørestrand park strekker seg over tre etasjer hver. I tre av byggene er det åtte boliger, og i to av dem er det ti boliger. I de to største byggene er det i tillegg en kjelleretasje, med parkeringsplasser og boder til alle de 44 leilighetene.

Størrelsen på leilighetene varierer fra 75 til 136 kvadratmeter, og prisene strekker seg fra 3,8 millioner til 8,3 millioner. Alle boligene unntatt to er nå solgt.

– Byggene har ganske lik utforming, og vi har fått mange positive tilbakemeldinger på designet. De har valmet tak og overheng, og ser ikke ut som en standard firkantet byggekloss. De har heller et forvokst villapreg, sier Arnt Holt, daglig leder i Rørestrand Eiendom, som er byggherre.

De fem småblokkene er bygd i to rekker rundt 200 meter fra sjøen, og er plassert slik at boligene skal få god sikt mot skogen og sjøen foran dem.

– Skogen hindrer for deler av sjøutsikten om sommeren, men når bladene faller av om høsten ser de vannet mellom trærne. Alle boligene har også terrasse eller balkong, og noen av boligene har tre balkonger, sier Holt.

Nær stranden

Han legger til at boligene har takhøyde på 2,6 meter, mange og store vinduer, motorisert solskjerming og generelt moderne standard. I alt har også 28 av boligene to baderom.

Prosjektleder Jørn Erling Strandskogen Skåtan i Skanska, som er totalentreprenør, påpeker også at det er store uteområder og flere lekeplasser. Tomten er på i overkant av ti mål totalt.

– Området ligger utenfor sentrum, og derfor skal det være litt mer luftig spredt enn vanlig, og det er en kvalitet mange setter pris på. En annen kvalitet er plasseringen. Det er en flott badestrand bare et par hundre meter unna. Der er det både «beachbar», volleyballbane, båtplasser og molo. Ved siden av stranden er det også skogsterreng og en kyststi, sier han.

– Det er disse kvalitetene som gjør at prosjektet skiller seg ut. Nærmeste nabo er en campingplass, og flere beboere har kommentert at de nå får feriefølelse hjemme, legger Holt til.

Arkeologisk utgraving

Han sier at eiendommen er et tidligere industriområde, som familien hans etablerte på 1970-tallet.

Nå er industrien lagt ned, og området ble høsten 2015 omregulert til boligformål. Deretter startet de planleggingen av Rørestrand Park, og i januar 2019 signerte de kontrakt med Skanska.

Før utbyggingen kunne begynne, måtte det gjennomføres arkeologiske utgravinger på tomten.

– Området er i nærheten av Borrehaugene med vikinggraver. Det var derfor ett år med arkeologiske utgravinger her. De fant ingenting heldigvis. Ellers hadde nok ikke prosjektet blitt noe av, sier Holt.

Ulike utfordringer

Skåtan i Skanska sier de tok første gravetak i oktober 2020. Tross utfordringer med korona har de levert til avtalt tid og pris.

– Koronasituasjonen har uten tvil vært krevende. Det har ført til mye sykefravær og manglende bemanning. Når sykefraværet er på flere titalls prosent hos flere av entreprenørene i enkelte perioder, så er det klart at det påvirker driften. Det fører til et ekstra press, men likevel har vi klart å lande på bakken. Vi har brukt den «slakken» vi hadde i kontrakten, men har fått det til innen fristen, sier han.

Holt sier de er godt fornøyde med innsatsen til Skanska og at de har vært enkle å samarbeide med fra første dag. Han påpeker også at søppelrydding har vært en stor utfordring.

– Den største utfordringen for oss som utbygger, også økonomisk, har vært søppelproblematikk. Vi visste det hadde blitt kastet en del søppel her på 70-tallet, men det var mye mer enn vi hadde trodd. Vi var redde det ville forsinke prosjektet, men med god innsats fra Skanska fikk vi heldigvis tømt søppeldynga i tide. Det kostet en del millioner mer enn budsjettert, men sånn er det. Vi må rydde opp etter oss, sier han.

Planla transport

Selve byggingen har imidlertid gått som planlagt.

Skåtan sier at grunnarbeidene var ferdige i april 2021. Deretter var alle råbyggene ferdig ført opp i september samme år. Alle byggene var tette i desember 2021.

– Prosjektet er i nærheten av både Granli skole og boligområder, så vi har vært nødt til å planlegge logistikken nøye. Vi sendte tidlig brev til skolen om byggeplanene våre. Deretter sendte vi ut informasjon til leverandører og underentreprenører om å ikke benytte skoleveien, og i tillegg unngå transport i den travleste skoletiden, sier han.

– Transportørene har heller kjørt en omvei for å unngå skolen - den samme ruten som lastebilene brukte da det var industri her. Det har fungert bra, og vi har fått svært få negative tilbakemeldinger fra nabolaget, legger Skåtan til.

Gode lekkasjetall

Byggene er pælet rundt 30 til 40 meter ned til fjell, og er oppført med energiklasse A. De har også gode tetthetsmålinger. Lekkasjetallene er ifølge anleggsleder Simen Skramstad i Skanska på 0,17. Til sammenligning er kravet i Tek17 på 1,5, og for passivhus er det på 0,6.

– Det er de beste lekkasjetallene vi har vært borti på bolig, sier Skramstad.

I prosjektet er BIM og Mural blitt benyttet i tverrfaglig prosjektering, planlegging og produksjon. Solibri ble brukt som samhandlingsverktøy i prosjekteringen og til avklaringer ute på byggeplassen.

Råbygget er i stål og betong og kom med plattendekker og skallvegger. Yttervegger er i bindingsverk av tre med STO-puss og trekledning. Prosjektet endte med en sorteringsgrad på 97 prosent.

– Boligene ble overlevert etter påske, og innflyttingen startet 20. april. Nå jobber vi med komplettering av utomhusarbeider. De er i stor grad ferdig, men det gjenstår blant annet litt beplanting, sier Skåtan.

Powered by Labrador CMS