Foto: Arkitekt Nils Tveit
Byggeleder Kamil Kosicki (fra venstre), prosjektleder Ole Stensby, byggeleder Nils Haukland og avdelingsleder for bolig Søren Halck Johannsen i POB Entreprenør er godt fornøyde med transformasjonsprosjektet.

Spinderitunet

Et industrieventyr fra midten av 1800-tallet videreføres nå som nye hjem i Drammen. I Spinderitunet ligger historien i veggene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Fakta

Sted: Drammen

Prosjekttype: Bolig - Transformasjon

Bruttoareal: 7.500 kvadratmeter

Byggherre: Solberg Spinderi Borettslag

Byggherrerepresentant: KS Prosjekt/AJ Byggeledelse

Totalentreprenør: POB Entreprenør

Kontraktsum eks. mva.: 128 millioner kroner

ARK: arkitektkontoret Nils Tveit (ANT)

Rådgivere: RIB: Will Arentz l RIBR: AFRY l RIByFy: EM Teknikk Energi l RIV rør: EM Teknikk l RIV Vent: Multiconsult l RI Smarthus: FellTech l RI Flomsikring: Norconsult l RIA: Brekke & Strand l Uavhengig kontroll: Takstforum

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Stener Sørensen l Rørlegger: Assemblin l Elektro: ARRO Elektro l Ventilasjon: Bryn Byggklima l Riving: Øst-Riv l Branntetting: Bygg & Brannsikring Buskerud l Betongsaging: Me-Ro Betongsaging l Gulvavretting: Industribelegg l Parkett: Parkettpartner l Fast Innredning: HTH l Våtromsbelegg/Maler: Malermester Buer l Flislegger: HJJ Mur og Flis l Flisleverandør: Flisekompaniet lRadon/Taktekker: Fast-Tekk l Heis: Orona Heis l Tømrerarbeider: GST Byggmontering l Takkonstruksjon: Hobbelstad & Hanssen l Balkong: Balkongbygg Oslo l Stålkonstruksjoner: Lysaker & Thorrud lIsolasjon Trebjelkelag: Norsk Husisolering l Lås og beslag: Låssenteret l Stillas: BG Utleie l Blikkenslager: Eiker Blikk og Ventilasjon l Lekeplassutstyr: Sommerbutikken l Grunn-arbeid: Ing Bjørn Arild Østby l Renovasjonspunkt: Strømberg l Betongarbeider utomhus: POB Betong l Systemhimling: Per Svendsen l Belysning: Unilamp Norden

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Gamle Solberg Spinderi i Solbergelva utenfor Drammen har vært en hjørnestein i området helt siden 1852. Nå skal det historiske industribygget være med å skape nye historier for beboerne.

Styreleder Tom Saxegaaard hos byggherre Solberg Spinderi Borettslag forteller til Byggeindustrien at de er svært fornøyde med hvordan Spinderitunet har blitt.

– Dette er et vernet bygg og et landemerke i det som tidligere var Nedre Eiker kommune. Vi hadde lyst til at det skulle brukes videre, og at det skulle bli leiligheter ut av det. Det har vært et krevende prosjekt, og vi har hatt masse utfordringer underveis, men de har blitt løst, og nå er bygget også overlevert. Vi synes det har blitt kjempefint, og alle beboerne sier det samme. Selv om alt er nytt bortsett fra yttervegger og etasjeskiller, er det et bygg med sjel og egenart, sier Saxegaard.

Historie i veggene

Totalentreprenør POB Entreprenør startet å jobbe med det ambisiøse transformasjonsprosjektet rundt 2016. Etter en lang periode med regulering, prising og prosjektering kunne den omstendelige rivejobben i det vernede bygget startes i april 2020.

– Byggestart var august 2021. Dette var en gang et rent næringsbygg, men det har ikke vært i ordentlig bruk siden 2008, og alt var helt forfalt innvendig, forteller avdelingsleder for bolig i POB Entreprenør, Søren Halck Johannsen, til Byggeindustrien.

– Bygget er også bygd opp i fire eller fem epoker, og den siste delen kom opp i 1968, supplerer byggeleder Nils Haukland.

Utvendig er Spinderitunet antikvarisk rehabilitert og tatt tilbake til et tilnærmet opprinnelig uttrykk. Fasadene er vernet, og det har vært begrenset hva utbyggerne har kunnet gjøre med det gamle fabrikkbygget, men de har fått byttet ut vinduene til moderne, energieffektive vinduer, samt installert balkonger og takterrasser for å skape attraktive leiligheter.

Mens fasadeuttrykket er bevart med stor trofasthet til det historiske bygget, er det nok ikke mange som ville ha kjent seg igjen innvendig i Spinderitunet.

– Vi har faktisk noen eldre boligkjøpere som jobbet i fabrikken tilbake på 80-tallet, påpeker Haukland.

Nytt i gammelt

Siden siste del av fabrikkdrift i 1989 har interiøret gjennomgått en total transformasjon, med 66 nye leiligheter fra en størrelse nede på 45 kvadratmeter til 163 kvadratmeter med 110 kvadratmeters terrasse. Noen leiligheter strekker seg også over to etasjer i bygget.

– Så godt som ingen leiligheter er like, for det er så store variasjoner i det opprinnelige råbygget. Alt er plassbygd innvendig, for logistikken i et slikt bygg har ikke latt oss bruke prefabrikkerte elementer, forteller Søren Halck Johannsen.

I mesteparten av byggetiden har POB hatt god riggplass på den omtrent 1.000 kvadratmeter store nabotomten, men i siste del av prosjektet har de bygget et to etasjer høyt parkeringshus på tomten.

– Da måtte vi tenke litt, påpeker prosjektleder Ole Stensby.

De største utfordringene i prosjektet har dog vært knyttet til det å transformere et flere ganger utvidet industribygg til bolig.

– Vi har blant annet jobbet mye med lydtetting i dette bygget. Det var 34 forskjellige dekkekonstruksjoner i det gamle bygget, og noen av disse dekkene var også overraskende tynne for å ha holdt tunge spinnerimaskiner oppe. Vi har blant annet støpt på ti centimeter betong på rundt 1.800 kvadratmeter areal, forteller Johannsen.

Stålsatt

Det er ikke bare gamle etasjeskiller som har trengt forsterkninger i arbeidet med å gjøre de gamle industrilokalene til boliger.

– Man forventer kanskje at det skal være god takhøyde i et fabrikkbygg, men det har det ikke vært, og vi har blitt nødt til å legge vannføringer gjennom bærende elementer som da måtte forsterkes med stål. En bærende vegg innendørs viste seg også å være en gammel yttervegg med vindusåpninger, så den måtte også forsterkes, ramser Johansen opp.

– Det har vært nye overraskelser hver dag, legger byggeleder Nils Haukland til.

Overvann er også en stor faktor på den bratte fjelltomten. Flomsikring og overvannshåndtering har vært krevende og viktige oppgaver for entreprenøren å løse på en god måte. Elveløpet som en gang i tiden ga kraft til fabrikkdriften, går også i dag under bygget og bidrar til å fortelle historien om industrien på Solberg.

Kortreist tegl

Selv om interiøret i bygget i praksis er nybygg, er Spinderitunet klart preget av å være et transformasjonsprosjekt. Høye fabrikkvinduer er utnyttet maksimalt med oppløftede himlinger rundt vinduene, og gamle trapper er bevart så godt som mulig for å også ta vare på historien innvendig.

Utvendig er teglsteinfasadene bygget med stein fra Solberg teglverk er rehabilitert og reparert med gammel stein fra området. Byggeleder Haukland kjente fra før av til et lager på rundt 8.000 teglstein som en nabo hadde tatt vare på fra en gammel låve. Så godt som alle av disse steinene har fått en plass i prosjektet.

Det transformerte bygget har en energiattest på mellom oransje A og oransje C og et målt lekkasjetall på 0,4 etter trykktester.

– Det er vi veldig godt fornøyde med. Vi har satt inn gode vinduer, og det er gjort et veldig godt isolasjonsarbeid. Alt i alt synes jeg det har blitt et veldig bra bygg, sier Søren Halck Johannsen.

Powered by Labrador CMS