default
Anders Austeng har vært Trygg Byggs prosjektleder.
default

Blomkvartalet

Trym Bygg har ferdigstilt et helt kvartal på tomten der Heimdals første sentrumsgård ble bygd.

Publisert Sist oppdatert

Fakta

Sted: Heimdal

Prosjekttype: Næring og bolig

Byggherre: Trym Bolig

Totalentreprenør: Trym Bygg

Kontraktsum: Ca. 300 millioner eks. mva.

Bruttoareal: 16.200 kvadratmeter

Arkitekt, Landskapsarkitekt: Sweco Architects

Rådgivere: RIB: Prosjektutvikling Midt-Norge l RIBr: Cowi l RIBfy: Sweco Architects l RIVA, RIVei: Structor Trondheim

Underentreprenører og leverandører: Elektro: Oneco l Rørlegger: GK Norge l Ventilasjon: Energima Trondheim l Prefab betong: Overhalla Betongbygg lGrunnarbeid: Trym Anlegg l Tømmerarbeid: Trym Bygg lLås og beslag: Dørteknikk l Maler: Sverresborg Malerservice l Kjøkken: XL-Bygg l Glass og aluminium: H-fasader l Heis og rullebånd: Schindler l Taktekking: Mesterblikk l Parkett: Parkettgruppen l Vindu: NorDan

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Blomkvartalet er oppkalt etter Jan Ditlev Blom som reiste det aller første bolig- og forretningsbygget på Heimdal sør for Trondheim i 1859. Dette er det andre store prosjektet som Trym Bolig har gjennomført på en stor tomt i sentrum av bydelen. Heimdal Atrium med 88 leiligheter sto ferdig i 2020, og i september 2023 ble 85 leiligheter overlevert i prosjektet Blomkvartalet.

Dimensjonene har vokst siden Bloms dager. Det nye kvartalet er 16.200 kvadratmeter stort, hvorav 7.000 er bolig, 3.200 næring og 6.000 kvadratmeter er parkeringskjeller.

– Grunntanken er den samme som for Heimdal Atrium. Forskjellen er at vi har hatt et nærsenterfokus med en stor andel næringslokaler i Blomkvartalet, sier Johnny Halvorsen Risvoll, prosjektleder i Trym Bolig.

– Høyden har naturligvis vokst sammenlignet med byggene som sto her tidligere, men Blomkvartalet blir neppe det høyeste bygget i området. Heimdal sentrum er under utvikling.

Trym har hatt begge hendene på rattet i prosjektet. Trym Bolig kjøpte tomten, gjennomførte reguleringen, solgt leilighetene og leier ut næringsarealene, mens Trym Bygg har reist byggene.

Næring på bakkeplan

Flere bygninger, blant annet den gamle Coop-butikken, ble revet før gravingen startet i august 2021. Etter 24 måneders byggetid kunne leilighetene og næringsareal-ene overleveres.

Parkeringskjelleren og de to første etasjene med næringsarealer fyller hele kvartalet. Oppå næringsdelen ligger boligene, med et fire etasjer høyt bygg langs Heimdalsveien og to bygg i tre etasjer langs Anne Ekrens vei. På taket over næringsdelen er det anlagt en hage som binder boligdelene sammen. Hele takflaten på boligdelen langs Anne Ekrens vei er felles takterrasse.

Trang byggeplass

Prosjektleder Anders Austeng i Trym Bygg er godt fornøyd med resultatet.

– Vi har operert på en trang byggeplass omringet av veier, men det har gått uten ulykker av noe slag. På grunn av treghet i en del leveranser har vi innimellom hatt stor samtidighet i prosjektet, med mer folk på byggeplass enn det som er optimalt. Men overleveringen skjedde til avtalt tid, sier Austeng. Han mener det har vært en fordel at byggherre er i samme konsern.

– Vi opererer som adskilte enheter, men som søsterbedrifter har Trym Bygg og Trym Bolig felles mål og kort vei til beslutninger. Det blir det god stemning av, sier Austeng.

Variasjon i fasaden

For å dempe inntrykket av det seks etasjer høye bygget mot hovedgata har arkitekten laget en vertikal inndeling med innhuk langs hele fasaden.

– Over andre etasje på fasaden la vi en kobberkledd baldakin. Det er et formelement som også demper høyden. Og for å skape mer variasjon er deler av fasaden i de nederste etasjene av slipt betong, forklarer sivilarkitekt Martin Øverbø Schulte i Sweco Architects.

– Utenfra har bygget nokså store dimensjoner, men med takhagen inne i gårdsrommet i boligdelen har landskapsarkitekten skapt en koselig og hjemlig atmosfære, sier Schulte.

Fjernvarme

Kvartalet er bygd på en plasstøpt betongplate, og de to nivåene i parkeringskjelleren er også plasstøpt. Dekket over p-kjelleren, yttervegger og bæresystemet består av prefabrikkerte betongelementer fra Overhalla Betongbygg. Fasadene er av pigmentert betong med tre nyanser av terrakottafarger. Gulvene i korridorene og trappene i boligdelen er flislagt, mens det er hvitlasert, trestavs eikeparkett i leilighetene. Badekabinene har flis på gulv og vegg. Gulvene i næringsdelen har en blanding av flis, teppeflis og gulvbelegg. Kvartalet har fire heiser.

Oppvarmingen er vannbåren varme i gulv fra Statkraft Fjernvarme Trondheim. Energiklassen for leilighetene er B.

Gode kommunikasjoner

Leilighetsstørrelsene varierer fra 40 til 107 kvadratmeter, fra to-roms til fireroms. Salgsprisen er fra cirka tre millioner til åtte millioner kroner. I skrivende stund er ni av leilighetene usolgt. For å friste boligkjøpere uten egenkapital samarbeider Trym med Sparebank1 SMN og tilbyr 100 prosent finansiering av ny bolig. Alle arealene i næringsdelen er utleid. I tillegg til Coop Extra, har Sparebank1 SMN og Heimdal Tannlegesenter flyttet inn.

Heimdal er en bydel med 35.000 innbyggere. Fra sentrum er det kort vei til marka og svært gode kollektivforbindelser med busser, to metrobusslinjer og jernbane til Trondheim sentralstasjon og Trondheim lufthavn.

Powered by Labrador CMS