Prosjektleder Sverre M. Stensæth (t.v.) for byggherre Gravdal Prosjektutvikling og prosjektleder Geir Egil Nygjerde for Gravdal Bygg foran Lindhagen.

Lindhagen

Boligutvikleren Gravdal Prosjektutvikling har sluttført leilighetskomplekset Lindhagen med 36 enheter.Bygget er blitt et lett synlig signalbygg på en fin tomt ved elva midt i Førde sentrum.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Fakta

Sted: Førde

Prosjekttype: Leiligheter

Byggherre: Gravdal Prosjektutvikling

Arkitekt, landskapsarkitekt: Nordplan

Totalentreprenør: Gravdal Bygg

Areal: 2.400 m2 BRA bolig

Kostnad: 150 millioner kroner (salgssum boliger)

Rådgivende ingeniører: RIBr: Nordplan l RIB, RIG: Sæle l RIV, RIE: Caverion

Underentreprenører og leverandører: Tømrer: Gravdal Bygg l Betongarbeid: Åsen & Øvrelid l VA-anlegg, rørlegger, elektro: Caverion l Ventilasjon: Systemair l Grunnarbeid: Magne Hafstad l Dørautomatikk: Bravida l Lettak: Lett-Tak Systemer l Taktekking og membraner: Skårhaug Taktekk l Glassfasader, utvendige dører: Holvik Glas l Rekkverk: Hornnes Agenturer l Maler, flis, belegg: Maler Skilbrei l Heis: Heisplan l Gartner: Anleggsgartner Baarøy l Beslag, blikkenslager: Førde Metallprodukt l Fasadesystem: Weber l Fasadepuss: Fylling Flis & Mur l Termofuru fasade: Moelven l Energisystemer: Eviny Termo l Kjøkken: Sigdal l Ferdigbetong: Sunnfjord Betong l Vinduer: NorDan l Innvendige dører: Bygg1 l Dører i fellesområder: Swedoor l Trappeelementer: Førde Sementvare

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Prosjektlederen for byggherre Gravdal Prosjektutvikling, Sverre M. Stensæth, sier de fikk hånd om tomta gjennom en anbudsrunde der kommunen etterlyste samarbeidspartnere for å utvikle et område som må sies å være i indrefileten av Førde sentrum. Lindhagen ligger i praksis i byparken i Førde, med en lagune fra elva Jølstra inn i hagen, og med pene, velstelte offentlige grøntområder i fronten. Lindhagen er utført med flere arkitektoniske detaljer og eksklusiv finish.

– Prosessen startet i 2017 da kommunen som eide tomta, så behov for flere nye boliger i sentrum. De inviterte private aktører til dialog og lyste ut konkurranse der private utbyggere skulle stå for utbyggingen. Kommunen skulle ha forkjøpsrett på et visst antall boliger. De stilte noen krav om at utbyggingen skulle være tilpasset områdeutviklingen, boligene skulle være tilgjengelige, og det skulle være fellesområder. Vi utarbeidet et konsept i samarbeid med Nordplan, der vi blant annet la vekt på universelle møteplasser. Vi la vekt på at det måtte være et «fresht» konsept med tanke på beliggenheten. Vi fikk tilslaget i konkurranse med tre andre tilbydere, sier Stensæth.

Han forteller om veldig god respons i markedet av boligkjøpere.

– Alt ble solgt kjapt, selv om vi åpnet salget samme dag som Norge stengte ned som følge av korona, 12. mars 2020. 18 leiligheter ble solgt i løpet av de tre første dagene. Byggingen startet i februar 2021.

Opp til 163 kvadratmeter

Beboerne i de 36 leilighetene flyttet inn i juni. Under bygget er det parkeringskjeller med 26 parkeringsplasser. Adressen Angedalsvegen 6 gir kort gangavstand til alle fasiliteter i sentrum av sunnfjordbyen.

Leilighetene er fra tre til fem rom, i størrelser fra 48 til 163 kvadratmeter. Det er to leiligheter på toppen av den største typen, begge med romslige takterrasser i tillegg. Boligene ble solgt med fastpris fra 2,2 til 10,6 millioner kroner, før tilvalg. En stor del av leilighetene er 91 kvadratmeter.

Bygget er i fem etasjer over parkeringskjelleren.

Gravdalgruppas eget entreprenørselskap Gravdal Bygg er totalentreprenør for prosjektet. Åsen & Øvrelid var innleid underentreprenør for den store betongjobben.

– Bærende konstruksjoner i bygget er plasstøpt betong. Lyd- og brannskille innvendig er i betong. På baksiden mot Angedalsveien er det betongvegg helt opp. Ellers er yttervegger prefabrikkerte sandwich trevegger produsert på lageret til Gravdal Bygg og fraktet hit. Bygget står på en 40 centimeter kjellerplate av betong. Siden gulvet i kjelleren ligger 1,5 meter over normal vannstand og derfor er flomutsatt, er det støpt vanntett til over flomnivå i fronten mot elva, som en skoeske, forklarer prosjektleder for Gravdal Bygg, Geir Egil Nygjerde.

– Først støpte vi bunnplate i ett med fundamentet, og heissjakt. Vi bygde store puter for søylene, 50-60 centimeter ned. Så forskalte vi og støpte veggene, før vi forskalte og støpte dekkene, forklarer han om prosessen.

Fellesrom og gjesteleiligheter

Det stod en gammel barnehage på tomta tidligere. Dette bygget var revet av kommunen før prosjektet startet. Utbyggerne beskriver grunnforholdene som bra, om man ser bort fra at de måtte gjøre sikringstiltak mot elva.

Trapperommet med heis er av glass og letter fasaden mot veien og gir utsikt til elva fra heisen. Hagen er opparbeidet med flere mindre sosiale soner, trapp og rampe ned mot elva.

Av felleskvaliteter kan nevnes fellesstue, hobby- og trimrom, samt to gjesteleiligheter i tillegg til de 36 ordinære leilighetene. Med fellesareal både inne og ute er det fokus på å bo sosialt i byen.

Overflater i fellesrommene er malt betong og malt gips, med belegg på gulv. I gangareal er det fliser på gulv, og en miks av gips og systemhimling i tak.

I leilighetene er det også en kombinasjon mellom malt betong og malt gips på vegger, og nedfôret gipshimling. Gulvene i leilighetene har flytret lydmatte med laminat på toppen. Noen boliger har parkett som tilvalg. Det er brukt Weber-system for gulvretting i gulvvarmerom, med varmerør støpt i 40 mm sparkel under laminaten. Badene har Fibertex baderomsplater på vegger og flis på gulv. Kjøkken er produsert av Sigdal.

Nygjerde trekker frem jobben Maler Skilbrei har gjort med overflater innvendig.

– Det synes jeg er godt utført arbeid, sier han.

Fasade gir eksklusivt preg

Utvendig fasade gir bygget et eksklusivt preg med lys Weber fasadepuss i kombinasjon med lys brun termofuru fra Moelven og glassfasade fra Holvik Glas.

Det har vært og er stor byggeaktivitet i Førde med nybygging og byfornyelse, og Lindhagen kobler seg på den nye bystrukturen. Det er lagt til rette for fjordvarme som oppvarming, og dette systemet vil bli koblet til så snart infrastrukturen er bygget ut i Angedalsveien, ifølge Stensæth.

Powered by Labrador CMS