Sverre M. Stensæth (t.v.) i Parken Bustadtun og Sverre Hatlestad i Åsen & Øvrelid er prosjektledere for henholdsvis utbygger og totalentreprenør i Lønnetunet.

Lønnetunet i Parken Bustadtun

Gravdalgruppa og Åsen & Øvrelid har ferdigstilt boligprosjektet Lønnetunet som er en del av Parken Bustadtun i Førde. Prosjektet har seks hus med totalt 45 leiligheter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Fakta

Sted: Førde

Prosjekttype: Boliger

Byggherre: Parken Budstadtun (Gravdalgruppa og Å&Ø Utvikling)

Areal: Cirka 2800 kvadratmeter BRA i hvert tun

Arkitekt, Landskapsarkitekt: Arki Arkitektar

Totalentreprenør: Åsen & Øvrelid

Prosjektkostnad: 150 millioner kroner (salgssum boliger Lønnetunet)

Rådgivende ingeniører: SØK: Arki Arkitektar l RIB betong: Førde Sementvare l RIB tak: ARE Treindustri l RIG, RIByfy: Node l RIBr: Kartveit & Heggøy l RIA: Cowi.

Underentreprenører og leverandører: Tømrerarbeid, betongarbeid, flislegging: Åsen & Øvrelid l Betongelement, stål og montering av element, ferdigbetong: Førde Sementvare l Betongarbeid: Solsvik Mur og Puss l Elektro, ventilasjon, rørlegger: Caverion l Fjernvarmeanlegg: Eviny Termo l Grunnarbeid, utomhus: Magne Hafstad l Kjøkken, bad: Sigdal l Taktekker: Protan Entreprenør l Maler og belegg: Øvrebø Fargehandel l Vinduer: Norgesvinduet l Lås og beslag: Bravida l Asfalt: Magne Hafstad/Veidekke l Rekkverk: Hornnes Agenturer l Innvendige dører, byggevarer: Opus fra Montér Farsund Bygg l Fasadeplater: Swisspearl l Sperrekonstruksjoner: ARE Treindustri l Heis: Heisplan

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Første byggetrinn i Lønnetunet bestod av 29 leiligheter som ble overlevert rett etter påske. Andre byggetrinn med 16 leiligheter ble overlevert i begynnelsen av juni. Det ferdige prosjektet består dermed av seks hus med totalt 45 leiligheter i størrelser fra 37 til 98 kvadratmeter BRA, med felles garasjekjeller. Alle leilighetene har privat terrasse.

Lønnetunet inngår i det som blir omtalt som en ny bydel ved Hafstadparken i Førde. Her har det vokst frem nye bilfrie tun og nabolag med moderne, lettstelte boliger for en urban livsstil. I november 2017 flyttet de første beboerne inn i Kastanjetunet med 38 leiligheter. Våren 2020 var 40 boliger i Piletunet klare for innflytting. Lønnetunet er det tredje tunet. I høst legges leiligheter i siste byggetrinn, Hasseltunet, ut for salg. Her er det søkt om 55 leiligheter. Til sammen blir det 178 leiligheter i Parken Bustadtun.

To utbyggere samarbeider

Byggherre er selskapet Parken Bustadtun AS, et selskap eid 50-50 av Gravdalgruppa og Å&Ø Utvikling som er boligutviklingsselskapet til Åsen & Øvrelid. Gravdalgruppa er en byggaktør med hovedkontor i Førde og avdeling i Bergen, der hovedaktiviteten er i boligmarkedet. I 2019 ble de en del av Hellvik Gruppen og er forhandler av Hellvik Hus. De selger cirka 50 boliger årlig.

Åsen & Øvrelid er en stor entreprenør på Nordvestlandet med hovedkontor i Førde og underavdelinger i Ålesund og Molde. De er involvert i alt fra bygging av skoler, sykehjem og andre offentlige bygg, til større boligprosjekter som Lønnetunet.

– Området var regulert til bolig da vi gjorde avtale om kjøp av tomt i begynnelsen av 2009. Vi har bygd og ferdigstilt de ulike tunene med cirka tre års mellomrom. Boligene er populære. Alt var utsolgt ved ferdigstilling. Det er sentrumsnært, flatt og nær butikk. Samtidig som det er sentralt, er det også landlig. Her er barnehage og park med fritidsaktiviteter. Boligene ligger også nær sykehuset, forklarer daglig leder og prosjektsjef i Parken Bustadtun AS, Sverre M. Stensæth.

Det er om lag 15 minutters gange inn til sentrumskjernen.

Ifølge utbygger er to av de store kjøpergruppene førstegangsetablerere og voksne etablerte som har solgt enebolig.

Konstruksjon av betong og stål

Av kvaliteter som trekkes frem er bilfritt tun med lekeplass, og sosiale møteplasser i ulike soner. Her er kjøkken og bad fra Sigdal, vannbåren fjordvarme og parkeringskjeller tilrettelagt for elbillading. De fleste leiligheter har egen parkering i kjelleren der det er 43 parkeringsplasser. I parkeringskjelleren er også sportsboder og sykkelparkering.

Prosjektleder for totalentreprenør Åsen & Øvrelid er Sverre Hatlestad. Han forteller at hovedkonstruksjonen er betong og stålsøyler, med hulldekke som etasjeskiller.

Yttervegger er satt opp med bindingsverk og trekledning. Bærende innervegger har konstruksjon av stål og betong. Overflater innvendig i leilighetene er sparklet og malt gips på vegger og i tak. På gulvene er det laminat. På våtrom er baderomsplater på vegger og fliser på gulv. I fellesområder er det belegg på gulv og en kombinasjon av malt gips og betong på vegger.

– Utvendig kledning er sopp- og råtebehandlet, grunnet og malt. Vi har selv malt toppstrøket. Rundt alle altaner er det Swisspearl fasadeplater, forklarer Hatlestad.

Det høyeste bygget er fire etasjer over parkeringskjelleren. Ellers er byggene tre og to etasjer. Prosjektet er satt opp etter Tek17.

Står på parkeringskjeller

Tomten var tidligere ubebygget, og grunnforholdene var greie, ifølge Hatlestad.

– Det var tørr sandgrunn og greie forhold. Vi gravde ut, bygget fundament og avrettet med pukk og singel, forklarer han.

– Vi startet med parkeringskjelleren, som var en stor betongjobb. Så startet vi med de store husene innerst og bygde oss utover slik at vi kunne ta med mobilkranen utover. Konstruksjonene ble montert ferdig, før vi gikk etter med de ulike fagene. Det var viktig å komme lengst mulig med et bygg for å komme etter med annen aktivitet. Det var god arbeidsflyt og prosjektet ble overlevert som avtalt. Småhusene bygde vi etterpå, de står på grunnen, mens de store husene står på garasjen, forklarer Hatlestad. Han forteller at det i perioder var utfordringer med lang leveringstid på byggevarer.

– Betongjobben med plasstøp, og tømrerarbeid, har Åsen & Øvrelid gjort i egenregi. Vi har også gjort jobben med Flyt-Gulv med støping og avretting over hulldekkene. Det har vært 40-50 arbeidere her på det meste, alle fag inkludert.

Stensæth i Gravdalgruppa sier prosjektet egentlig var tenkt som to salgstrinn. Der de tre småhusene skulle være et eget prosjekt.

– Men det første ble raskt utsolgt, slik at vi bestemte oss for å starte det andre samtidig. De tre minste ble klare to måneder etter de tre største.

Fjordvarme

Kjøpekontraktene ble inngått til fastpris med kjøperne.

– Prosjektet var nesten utsolgt fra vi startet. De kjøpte til fastpris og slapp unna den store prisstigningen som har vært. Det ble gunstig for kundene. Vi som utbygger måtte ta støyten, men vi har likevel tjent litt penger, sier Stensæth.

Han sier tilbakemeldingene er gode.

– Vi får bra tilbakemeldinger. Folk er fornøyd med tunene, og at det er åpning mellom slik at man ser ut. Her er utsikt, det er ikke innestengt.

Stensæth sier leilighetene er av de første boligene med fjordvarme i Førde.

– Dette prosjektet var med på å få i gang utbygging av fjordvarme i Førde og er et av de første som er koblet på. Det er lagt opp til gulvvarme i alle leiligheter. Vi har en fjordvarmesentral som forsyner hele prosjektet med gulvvarme og varmtvann.

Powered by Labrador CMS