Fakta
Sted: Tveiterås, Bergen
Prosjekttype: Nybygg, skole
Kostnadsramme inkludert merverdiavgift:
270 millioner kroner
Entreprisekostnad inkludert merverdiavgift:
127,5 millioner kroner
Bruttoareal: 3.500 kvadratmeter
Byggherre: Etat for utbygging, Bergen kommune
Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør
Arkitekt, IARK, søker: HLM Arkitektur
Landskapsarkitekt: Norconsult
Rådgivere: RIB, RIBr, RIEn, RIA: Cowi l RIV vent: GK l RIE: OneCo l RIG: Instanes l RIVA: Tevas l RI Vei: Norconsult
Underentreprenører og leverandører: Fjellsikring: Wimo Fjellsikring l Rivning og miljøsanering: AF Decom l Grunnarbeid: Rivenes l Anleggsgartner: Wikholm l Ferdigbetong: Ølen Betong l Bærende stålkonstruksjoner: Fana Stål l Hulldekker: Heidelberg Materials l Gulvstøp: Industrigulvspesialisten l Taktekking: Protan Entreprenør l Veggstige til tak: Midthaug l Glass/alu: H-Fasader l Vinduer: Nordvestvinduet l Overlys: Elverhøy l Solavskjerming: Vental l Rekkverk: Montal l Betongtrapp: Nobi l Innv tømmer: Innomhus l Blåseisolasjon: Isoteks Miljø Vest l Maler: Malerfirma Monsen l Gulv- og veggvinyl: Stigen & Kronheim l Rørlegger, sprinkler: Anders O Grevstad l Elektro: OneCo l Ventilasjon: GK l Heis: Schindler l Takheiser: Etac l Branntetting: Bratex l Lås og beslag: Lockit l Gjerder: Garda Sikring l Profilering, taktilmerking: 4Sign Protector l Fast innredning: Norrøna Storkjøkken l Tårnkran: Kranor l Maskinutleie og byggstrøm: Ramirent l Rent tørt bygg: RSV Gruppen l Tømrerarbeider: Krystof Bygg
Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien
Etat for utbygging i Bergen kommune er byggherre. Skolebygget er tegnet av HML Arkitektur og ført opp i en totalentreprise med løsningsforslag. Bygget har to etasjer, en på hovedetasje 3.000 kvadratmeter og andre etasje på 500 kvadratmeter. Entreprisekostnaden er på 127,5 millioner kroner inkludert merverdiavgift. Kostnadsrammen er på 270 millioner kroner. Rivning av gammelt skolebygg på tomten startet i februar 2021 mens bygging startet i mai 2021 og ble fullført i mai 2023.
Fornuftig byggetid
Prosjektleder Eivind Seilen i Veidekke Entreprenør forteller at byggingen har gått veldig greit.
– Vi hadde en god samspillsfase, god flyt i byggingen og fornuftig byggetid, sier Seilen.
Anleggsleder Jan Kjetil Nordanger i Veidekke Entreprenør sier skolebygget er prosjektert i BIMsync og at Veidekke praktiserte involverende planlegging i byggeprosessen.
40 elever
Tveiterås skole har 40 elever fra første til tiende klassetrinn. Elevene holder til i åtte hjemmeområder med fem elever i hver. Skolen har cirka 60 ansatte og spesialrom, som fire sanserom, rom for formgiving, aktivitetsrom, musikkrom, ADL-kjøkken og aktivitetssal. Et auditorium har cirka 65 sitteplasser fordelt på fire plan. Brukere i rullestoler har tilkomst til tre av planene. Elevene kommer fra Bergen kommune.
Uteområdene er store og omfatter plener, busker, trær, lekeapparater, vannrenne med fall, amfier, benker og en sansehage.
Nivåfritt elevareal
Prosjektleder og arkitekt Gjøran Dørheim i HLM Arkitektur forteller at hovedfokus og hovedutfordringen med prosjektet var å ivareta brukerne sitt ønske om et nivåfritt elevareal, samtidig som man skulle tilpasse bygget til den hellende naturtomten.
– Bygningen deler tomten i en hageside og en ankomstside og er utformet som en åpen L. Bygningskroppen omfavner og skjermer hagesiden, som er plassert så langt nord som mulig for å bevare mest mulig av hagearealet, Dørheim.
Skolen er organisert i to fløyer, med fire hjemmeområder og to lærerrom i hver fløy. Et hjemmeområde består av et felles undervisningsrom omringet av fem elevrom.
To og to hjemmeområder deler garderobe, sanserom, toalett og stellerom. Alle hjemmeområder henvender seg til, og har egen utgang til hagesiden.
– I knutepunktet mellom fløyene finner man skolens amfi og samlingssone, samt øvrige fellesfunksjoner for elever som aktivitetsrom, musikkrom, forsknings- og formgivingsrom. Disse er organisert rundt denne hjertesonen, sier Dørheim.
Utvendig er skolen kledd med liggende trekledning og et stående parti på gesims for å skalere ned veggene. Den er malt i grønne jordtoner, for å dempe fjernvirkningen og gli mer inn i landskapet.
Innvendig er alle elevarealer utført med hvitpigmentert furufiner, med unntak av hjertesonen som har en varmere og mørkere beis. Fineren gjør at alle overflater er hardføre, samtidig som det gir en lunere romfølelse.
– Den innvendige fargepalletten er i duse fargetoner. For å øke den romlige lesbarheten er alle gulv og dører i elevarealer utført med en egen fargekode, og hvert hjemmeområde er gitt en egen farge på fast inventar. Lærerarealer har en annen fargekode på gulv og dører og er i tillegg utført med farge på vegger, sier Dørheim.
En utfordring med interiørarbeidet har vært å imøtekomme alle brukerønsker og behov innenfor dimensjonert romprogram. Dette har ført til mer fast inventar, med for eksempel innebygde sofaløsninger i vindusnisjer.
– Alle aspekter ved universell utforming har vært førende for prosjekteringen, både med tanke på akustikk, lesbarhet og tilgjengelighet og så videre. Selv rømningsveien fra andre etasje er utført med to ramper med fall 1:20, med en integrert samlingsplass som også kan brukes i friminuttene, sier Dørheim
Skjerpete tilpasninger
Tveiterås skole er prosjektert og ført opp etter Tek17 med skjerpete tilpasninger. Oppvarming skjer med vannbåren gulvvarme der elevene holder til og med radiatorer i personalområder, basert på varmepumpe mot brønnpark med seks hull til 250 meter og mot solceller på taket. Beregnet energibruk per kvadratmeter er 70 kWh, noe som plasserer bygget i energiklasse A. Skolen har balansert ventilasjon med varmegjenvinning.
Stål og betong
Tomten på Tveiterås i Fana er på cirka 20 mål og har fjellgrunn. Det er sprengt cirka 6.500 kubikkmeter faste masser, som er knust, sortert og i stor grad gjenbrukt på tomten.
Skolebygget er buet og tilpasset tomten. Bygget har fundament av betong og bærende konstruksjon av søyler og dragere av stål og med hulldekker som etasjeskiller. Taket er flatt og har hulldekker som er isolerte og tekket med folie. Fasadene har grønnmalt trekledning.
Det er vinyl på gulv og dels på vegger og innervegger av slagfast Farmacell. I fellesareal er det himlinger av monopuss, mens det er systemhimlinger i undervisningsareal.
Det er 300 millimeter blåseisolasjon i yttervegger og i snitt 400 millimeter i taket. Vinduer har en U-verdi på 0,6. Trykktesting viser en luftveksling på 0,21 per time. Aluminiumsbeslåtte vindu og slagfaste innvendige materialer skal sikre lang levetid.
Byggeplassen har vært fossilfri.
35 pasientheiser
Bygget har hovedinngang på østsiden, rett ved en rundkjøring der elever ankommer i drosjer. Mot hagesiden er det seks utganger. Bygget har en heis og 35 pasientheiser og universell utforming.
Skolen har skjerpete krav til akustikk. Seilen sier det har vært utfordrende å finne materialer som tilfredsstiller krav både til akustikk, hygiene og slagfasthet. Bygget er fullsprinklet og har solavskjerming med utvendige screens.
På parkeringsplassen ved innkjøringen til skolen er plass til 16 biler.
70 personer var med da byggeaktiviteten var på topp.