Fra venstre Bjørnar Haveland (avdelingsleder Veidekke), Ervin Beheim (prosjektleder Helse Førde) og Hans Aksel Fjelldal (anleggsleder bygg Veidekke) har jobbet med Livabygget på Førde sentralsjukehus i mange år. Nå er det ferdig.

Livabygget Nye Førde sjukehus

Veidekke Entreprenør har ferdigstilt Livabygget på 13.500 kvadratmeter. Bygget med en kontraktsverdi på 685 millioner kroner før moms er del av moderniseringsprosjektet Nye Førde sjukehus.

Publisert Sist oppdatert

Fakta

Sted: Førde i Sunnfjord

Prosjekttype: Sykehus

Byggherre: Helse Førde

Totalentreprenør: Veidekke

Prosjektledelse: Veidekke og Itech

Arkitekt: Nordic Office of Architecture

Areal: 13.500 kvadratmeter

Prosjektkostnad Livabygget: 1,2 milliarder kroner inkl. mva. (inkl. forprosjektkostnader, administrasjon og byggherrelevert utstyr, f.eks. ti operasjonsstuer)

Entreprisekostnad Veidekke: 685 millioner kroner eks. mva.

Rådgivere: RIB, RIBr, RIBfy, RIG, RIEn: Norconsult l Byggeleder VVS og elektro: Novaform

Underentreprenører og leverandører: Tømrerarbeid: EFC Norge l Betongelementer og stål: Veidekke Prefab l Rørlegger: Skår VVS l Ventilasjon, Inneklima og byggautomasjon: GK Norge l Elektro: Bravida l Peling: Geo Fundamentering & Bergboring l Grunnarbeid, utomhus: Røyseth Maskin l Heiser: Schindler l Byggsanering: Saneringsgruppen l Maling, flislegging, gulv-belegg: Øvrebø Fargehandel l Aluminiumsfasade, vinduer: Holvik Glas l Taktekking: Protan Entreprenør l Lås og beslag: Låssenteret l Kjøkken og innredninger: Idema l Rengjøring: BB Servicesystem Sogn og Fjordane l Betongsaging: Vedran Majnaric l Systemer for støvhåndtering og høyvakuum: Scand Industrimiljø l Stillas: Pilar Stillas l Hjelpemidler: ETAC l Blikkenslager: FB Stillas l Fasadekledning i metall: Førde Metallprodukt l Solskjerming: SSG, HD-solskjerming l Stikning, oppmåling: Stikning l Industrigulv: Nordbelegg Industrigulv l Stålkonstruk-sjoner: Sunnfjord Industri l Gulvavretting: TV Gulvavretting l Porter: Windsor l Datagulv: Blix Datagulv l Anleggsgartner: Baarøy l Dører, vinduer, lås og beslag: Norlock l Fasadekledning: Petal l Sementfiberplater: Swisspearl l Kanalmontasje, brannisolering av stål: Førde Blikk og Ventilasjon l Lekerom, spesialkarmer til vindu: Måndalen Trevare l Baderomsinnredninger- og hjelpe-midler: Bano l Betong- og tømrerarbeid: Veidekke Bygg.

Klikk her for å se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Nybygget på ni etasjer inneholder blant annet 123 nye enerom med eget bad for pasienter, ti operasjonsaler, dagkirurgi, sterilsentral, barneavdeling, fødeavdeling og nytt areal til poliklinikk.

Plan 4, 6, 7, og 8 er identiske sengeetasjer, fødeavdelingen er i 5. etasje, teknisk avdeling i 3. etasje, operasjonsområdet i 2. etasje, og sterilsentral og blant annet nye avanserte poliklinikkrom i 1. etasje. Under bakkeplan er det lager og varemottak. I de ulike etasjene er det gangareal, oppholdsrom for både pasienter og ansatte, og ulike arbeidsrom tilhørende avdelingene. Bygget er designet for å sikre god arbeidsflyt og samhandling mellom pasienter og ansatte.

I 107 pasientrom er det pårørendeseng som kan slås ned fra veggen. Det er TV på alle rom. Dette blir et stort løft for pasienter som tidligere har bodd på firemannsrom på sykehuset.

Prosjektbudsjettet til Helse Førde på cirka to milliarder 2024-kroner inklusiv merverdiavgift omfatter også blant annet et 7.000 kvadratmeter stort bygg i to etasjer for psykisk helsevern, kalt Dagabygget. Det stod ferdig i mars 2021. Åsen & Øvrelid bygget psykiatribygget med en prosjektkostnad på 334 millioner kroner.

Helse Førde har jobbet med satsingen siden 2014. Planer og finansiering var godkjent i 2018.

Passivhus

Livabygget varmes og kjøles av fjordvarme gjennom radiatorer. Med 40 centimeter isolasjon i vegger er det bygget som passivhus. Teknologi til det mest moderne av medisinskteknisk utstyr, og avanserte ventilasjons- og energisystemer, gjør at det er satt av store områder til teknisk rom. 1.300 kvadratmeter, hele 3. etasje, er fylt av teknisk utstyr som gjør at bygget fungerer.

Det nye sykehusbygget ble åpnet av statsminister Jonas Gahr Støre 20. august. Overleveringen mellom totalentreprenør Veidekke og byggherre Helse Førde skjedde om morgenen samme dag. Innflyttingen starter midt i september, midt i oktober skal det være i full drift.

– Et slikt bygg er noe av det mest komplekse landbaserte bygget du kan komme borti. Uventede utfordringer har kommet til. Det har vært leveringsutfordringer på materialer grunnet krigen i Ukraina, og vi har bygget midt i en pandemi. Økte materialkostnader har ført til utfordringer både for oss og byggherre. Vi har bygd ni etasjer tett på et sykehus i full drift. Dette er et eksempel på hva man kan få til med god planlegging og godt samarbeid. Klinisk drift ved sykehuset har vært fleksible og tilpasset seg byggingen, sier avdelingsleder Bjørnar Haveland ved Veidekkes kontor i Førde. Han var selv prosjektleder på bygget til våren 2023 da Jan-André Systad tok over rollen.

Skyver på rehabilitering

– Vi har en indeksregulert kontrakt, slik at vi har klart å manøvrere i forhold til de største utfordringene, sier Haveland.

– Helse Førde har ikke budsjettert med slike kostnader for indeks. Det har vært et påslag på det opprinnelige budsjettet, sier prosjektleder for Helse Førde, Ervin Beheim. Han forteller at sykehusdriften nå flytter over fra den gamle blokken til den nye. I det gamle bygget er det planlagt rehabilitering, men dette arbeidet blir nå forskjøvet på grunn av de økonomiske utfordringene.

– Planen er å gå videre med rehabilitering av bygget sykehusdriften flytter ut av, men på grunn av utfordringene med økte kostnader og høyere renter, er dette arbeidet skjøvet på. Finansieringen er ikke på plass, så det er utsatt på ubestemt tid, sier Beheim.

Resepsjonsområdet blir fortsatt i den 40.000 kvadratmeter store sentralblokka mot øst. Deler av dette bygget fra 1970-tallet skal fylles med annen aktivitet, slik at all sykehusaktivitet, med tilhørende administrasjon og støttetjenester i Førde, blir samlet på sykehusområdet.

I kontrakten til Veidekke ligger ombygging av et 2.000 kvadratmeter stort område i det gamle bygget i tilknytning til det nye. Det meste av denne ombyggingen er ferdigstilt, men noe ombygging gjenstår på grunn av flytting av funksjoner til nytt bygg. Veidekke regner med å fortsette dette arbeidet i høst og inn i 2025.

Bygget sammen

Det gamle og det nye bygget er bygget sammen med gangbroer på plan 4 til 8. På plan 0, 1, 2 og 3 er bygningsmassen koblet sammen slik at man får sømløse funksjoner mellom nytt og eksisterende bygg.

Selve byggeprosessen startet i mars 2021. Tross utfordringer underveis i den over tre år lange byggeperioden ble bygget overlevert to dager før kontraktsfestet.

De bærende systemene med prefabrikkerte betongelementer, -søyler og hulldekker samt stålkonstruksjoner er produsert av Block Berge Bygg, nå omdøpt til Veidekke Prefab. Denne fabrikken ligger på Jæren. Også lokale Sunnfjord Industri har levert mindre stålkonstruksjoner til sammenkobling mellom nytt og eksisterende bygg.

– Bærende konstruksjoner er produsert på fabrikk med teknologi som gir redusert karbonavtrykk. Men bygget er produsert i Førde med overvekt av lokale hender. Det har vært verdifullt for sysselsettingen i sunnfjordregionen. 850 personer har vært innom prosjektet i en eller annen form. Det har vært 150-160 arbeidere her i de mest hektiske periodene, sier Haveland. I tillegg til prosjektstyring og administrasjon har Veidekke hatt betong- og tømrerarbeid i egenregi. Hans Aksel Fjelldal har vært anleggsleder for bygg mens Guttorm Balstad har vært anleggs-leder for det tekniske for Veidekke.

Vanskelige grunnforhold

Fjelldal forteller om en særdeles omfattende betong- og sikringsjobb i grunnen under sykehuset. Det var leire og til dels kvikkleire i tomten, med opp til 33 meter ned til fjell. Bygget står derfor på 239 peler. Det er til sammen 6.200 meter med stålpeler under den stedstøpte betongplaten.

Sykehusbygget er omfattet av spesielt strenge sikkerhetskrav. Et slikt helsebygg skal blant annet tåle jordskjelv. Siden bygget ligger i nærheten av et episenter for jordskjelv utenfor Florø, måtte man ta særskilte hensyn.

– For at bygget skal stå i ro uansett forhold, har vi støpt veggskriver i betong nede i grunnen over pelene. Betongskivene absorberer jordskjelvkreftene slik at bygget står i ro. Over de cirka to meter høye betongskivene har vi støpt en 25 centimeter tjukk plate som er isolert på toppen. Det har vært en veldig stor betongjobb i grunnen som ikke viser, men som var nødvendig for å sikre at bygget står trygt, sier Fjelldal.

– Dårlig grunn og nærheten til episenter, samt sykehusets strenge krav til beredskap, gjør at det ikke er mange bygg som har så strenge krav til løsninger, mener Haveland.

Prosjektleder Beheim i Helse Førde omtaler utviklingen av prosjektet som «tillitsbasert åpen bok». Anbudet ble lyst ut med et spillerom på løsning, funksjon og pris. Den første utviklingskontrakten mellom partene ble signert i desember 2019. Da gikk partene inn i en samhandlingsfase med detaljprosjektering som varte 1,5 år, der også arkitekt Nordic Office of Architecture og rådgivende ingeniører i Norconsult var sentrale parter. Dette arbeidet ledet til oppstartskontrakt i mars 2021. Selve bygget var klart i vår, tiden frem til nå er brukt til ferdiggjøring og testing.

Bygget yttervegger i elementer

– Byggetiden er lang, men ikke i forhold til kompleksiteten og størrelsen i kontrakten. For oss er dette et veldig stort prosjekt. Det går nok lenge til neste gang vi får et lignende prosjekt i vår region, tror Haveland.

Store underleverandører er Bravida Norge på elektro, GK Norge på inneklima og byggautomasjon, og Skår VVS på rørfag.

Fasaden er en kombinasjon av Swisspearl sementfiberplater og aluminiumskledning fra Petal. Av brannsikkerhetshensyn er alle innvendige stendere i vegger og utforinger på fasade i aluminium.

– Yttervegger er bygget på stedet i vanlig reisverk med stålstendere, dette blant annet på grunn av strenge krav til brannsikkerhet. Vi produserte ytterveggene som elementer som vi heiste på plass. Vi rigget oss til under tak på området her. De største vegg-elementene vi bygget var 15-20 kvadratmeter, sier anleggsleder Fjelldal.

Hev-senk-funksjon

Av innvendige materialer er det i stor grad vinylbelegg på gulv, sparklet og malt gips på vegger og systemhimling i tak. På vegger i utsatte områder er det lagt Formica kompaktlaminatplater 1,2 meter opp fra gulv. Dette for å beskytte mot eksempelvis påkjørsel av senger som transporteres.

Badene er bygget på stedet med vinyl på gulv og vegger. Badene er utstyrt med Banos spesialløsninger for baderom med blant annet hev-senk- og vridningsfunksjon på toalett. Pasientrommene er 16 kvadratmeter, mens badene i tilknytning til hvert rom er fire kvadratmeter.

Veidekke etablerte avdelingskontor i Førde i 2019 som en del av distrikt Sogn og Fjordane. Utbyggingen av Nye Førde Sjukehus er den første store utbyggingen til Førde-avdelingen. Ansatte fra avdelingene i Førde, Sandane og Møre har bidratt i dette store prosjektet. De har utvekslet erfaring fra tidligere sykehusutbygginger i Veidekke, der det siste var sykehuset i Haugesund.

Powered by Labrador CMS