Arendal Idrettspark
Sted: Myra, Arendal
Prosjekttype:
Flerbrukshall med idrettsanlegg
Btoareal: Idrettsanlegg 70 mål. Flerbrukshall: 13.500 kvm
Byggherre: Arendal Eiendom
Totalentreprenør: Veidekke Agder
Kontraktssum eks. mva:
165 millioner kroner
Prosjektledelse: Stærk
Arkitekt / LARK: Asplan Viak
Rådgivere: RIB / RIAku: Cowi - RIBr: Sweco - RIV: Multiconsult - RIE: Agder El.installasjon
Underentreprenører/leverandører: Grunnentreprenør: Heldal Entreprenør - Utomhus: Oveland Utemiljø - Ventilasjon: GK Norge - Rør, sanitær og sprinkler: Oras - Elektroinstal-
lasjoner: Agder El.installasjon - Heis: HK-service - Betongelementer: Nor Element - Stålkonstruksjoner: DS Stålkonstruktion - Ytterkledning vegg og sitteamfi: Kebony - Element vegg og tak: Lett-Tak Systemer - Sportsgulv: Parkett og Idrettsgulv - Teleskoptribune og utstyr: Egas Sport - Alu.fasader og vindu: Hubro - Himling, glassvegger: GHV Montasje - Mur- og flisfasader: Max Pfiser - Blikkenslagerarbeider: YIT - Taktekking: Protan Tak - Gulv- og malerarb: Brødrene Jakobsen - Terrassegulv: AMT Terrasso Sør - Storkjøkken: Håkedal - Lås og beslag: Møller Undall - Mediakube: Media Systems - Skilting: Modulex Norge - Rekkverk: G-Tec Stålmontasje - Rømningstrapp og leider: Safe Exit
Det er et praktfullt idrettsanlegg idrettselevene ved Sam Eyde videregående skole kan ta i bruk i august. Veidekke Agder (tidl. Br. Reme) har oppført flerbrukshallen Sør Amfi og det tilliggende idrettsanlegget i en totalentreprise.
Arendal idrettspark ligger i et kupert skogsområde på Myra i Arendal, ca. 2 km nord for Arendal sentrum. Før prosjektet startet var det allerede etablert isbane for lengdeløp, kunstgress- og grusbane for fotball, samt klubbhus på tomta. Intensjonen for det nye prosjektet var å tilby et innhold som supplerte disse funksjonene og forsterket området som Arendals senter for fysisk aktivitet.
Direkte adkomst
Hovedadkomst er plassert på det midtre nivået gjennom en tydelig signaliserende og inviterende hovedinngang, mens elever og lærere fra den videregående skolen har en direkte adkomst inn i bygningen via hovedplanet til skolen. Fra bakre parkeringsplass, ett nivå ned, ligger et inngangsparti med direkte adkomst til garderober og utøverflater.
Tribunegate
Inntil hovedinngangen ligger en uteterrasse med tilhørende innvendig kafeområde, og rom med dagslysbehov er plassert i denne delen av bygningen. Via hovedinngangen kommer man inn i en «tribunegate», hvor man har full oversikt over anlegget og lett tilgjengelighet til bygningens fasiliteter. Åpne gallerier gir innsyn til idrettsanleggene, garderobegang samt klubbrom-avdeling og binder anlegget sammen. Ved å legge hovedadkomst på det midtre nivået har bygningen fått en klar og god logistikk, og besøkende får umiddelbart en fin oversikt over anlegget. Gaten vil fungere som et sosialt møtested for utøvere og publikum og har ved større arrangement kapasitet til å håndtere store publikumsstrømmer og pause-aktiviteter. Gaten danner sammen med garderobeanlegget kjernen i anlegget, og er utført som en massiv konstruksjon med bærende søyler, vegger og dekke i betong. Kjernen vil også fungere som et magasinerende element med termiske egenskaper både i kalde og varme perioder.
Robusthet
Robusthet og ønske om god og ekte materialfølelse har vært styrende for materialvalg. Hovedgrepet formmessig er to lette haller plassert inntil en massiv kjerne. Overflaten i de bærende betongkonstruksjonene er kun støvbundet, mens hvite gipsvegger er «infill» i konstruksjonene. På gulvet i fellesarealet er det brukt mørk sementbasert terrasso, i himling treullsementplater, mens rekkverk er utført i galvanisert metall. Hallveggene er kledd med lakkerte spiler og plater av ask. Ask er for øvrig brukt til eksempelvis benker, ribbevegger, front på teleskoptribuner og fremstår som det eneste synlige treverket i bygningen. Himling i hallen er lett-takelementenes underside, som er kledd med perforerte, galvaniserte metallplater. Det er betong i kjernen, stålsøyler og stålkonstruksjon på tak. Lett-tak Systemer har levert elementtak og veggene i hallene.
Tre haller: Turnhall og tennishall og en flerbrukshall som er hjemmebane for ØIF Arendal. Stor åpenhet fra hovedinngangen gir god sikt inn til begge hallene, og det er lett å orientere seg i bygget. To teleskoptribuner gir 2000 sitteplasser som kan utvides til 3.000 sitteplasser. I det daglige er det to håndballbaner på tvers. Flere nettskillevegger og en heisbare vegg kan kjøres opp og ned etter behov. Seks baner kan deles med nettvegger.
Enkelhet og vedlikeholdsfrie materialer har vært vesentlige kriterier for materialvalg også utvendig. Hallene er hovedsakelig kledd med Kebony-panel. Flerbrukshallen – som ansees som hovedarenaen i bygget, har fått lov til å fremheve seg visuelt, og øvre del er tekket med titanzink. Hovedfasaden mot adkomstvei har en fasade av perforerte aluminiumsplater montert utenpå en bakenforliggende vegg kledd med rød folie, og de perforerte platene ligger som et tynt slør utenpå veggen.
Hovedtema
Bygningsvolumene er organisert og plassert i tett dialog mellom arkitekt og landskapsarkitekt. Nærhet til eksisterende idrettsanlegg, synlighet fra nærliggende fylkesvei, fleksibilitet i byggeprosessen, høydeforhold på tomta, effektiv intern logistikk, god kobling til videregående skole, gode uteoppholdsarealer og lokalklima har vært hovedtemaer i denne prosessen.
Anlegget er organisert gjennom en tydelig gjennomgående akse fra kollektivfeltet i øst til skogsområdene i vest. Trafikk er tydelig avskilt fra oppholdsarealene og det er en bilfri kobling mellom det eksisterende og det nye anlegget. Aktivitetstilbud som sandvolleyball og sandhåndball, utendørs tennis- og basketballbaner er etablert nær bygget. Fullskala fotballbane med kunstgress er lagt i ytterkant av anlegget sammen med flisbrenneanlegg for fjernvarme. Samlet areal på den opparbeidede tomta på ca 70 mål.
Møteplasser
I dette anlegget – som er preget av store dimensjoner – er det vektlagt å skape trygge, gode møteplasser, hovedsakelig plassert ved inngangspartiene. Videre er terrengformer og vegetasjon benyttet aktivt for å oppnå avgrensede og sosiale uterom. Utenfor hovedinngangen er det etablert spiseområde og trappeanlegg med utsikt mot aktivitets- og skateområdene – basert på «se-og-bli-sett» prinsippet. Et aktivitetsskapende element i form av en 250 kvm bølgeformet betongplate med en sprudlende fontene og kirsebærtrær er med på å gi området karakter og innhold.
Granitt og kebony
Materialbruken utvendig er enkel med robuste materialer som plasstøpt betong på flater og skateområder, kantstein og sittekanter i granitt, kebony-behandlet treverk i sitteamfi og decomark som fargede symboler på dekket. Vegetasjonsbruken er parkmessig i de bygningsnære arealene og mer naturlig i omkringliggende voller og i møtet med skogen. Det er benyttet LED i all belysning utendørs, med unntak av flombelysning til fotballbaneanlegget.
Tekst: Sivilarkitekt mnal Vidar Myrnesog Landskapsarkitekt Espen Evensen Reinfjord, Asplan Viak. Foto: Anne-Beth Jensen