Skolegården

Det gamle skoleområdet i Grimstad sentrum er i ferd med å bli omvandlet til 50 leiligheter i alle størrelser. Nå står de første 32 leilighetene klare og de første beboerne er flyttet inn.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Fakta

Sted: Grimstad

Prosjekttype: Totalentreprise

Entreprisekostnad eks mva:
55 millioner kroner (Bt 1)

Bruttoareal: 3.900 kvm

Byggherre: Skolegården Grimstad

Totalentreprenør: AF Bygg Sør

Arkitekt: Hille Melbye Arkitekter og Trollvegg Arkitektstudio

Rådgivere: RI-B, RI-Brann: Cowi l RI-V, RI-E: Caverion Norge l RI-V-rør og ventilasjon: Øivind Berntsen l RI-Geo: Stokkebø Competanse l RI-Akustikk: Sinus

Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Anleggsdata l Grunn-
arbeider: Per Try l Fjellrensking: Fjellrenovering l Peling: Seierstad Pelemaskiner l Betong- og tre-
arbeider: Polbetong l Utomhus-
arbeider: Ødegård Planteskole l Plattendekker: Systemblokk Telemark l Taktekking: Icopal Tak l Tak/trebjelkelag: Jatak Alfa Tre Sør l Elektro, rørlegger og ventilasjon: Caverion l Maler og belegg: Brødrene Jakobsen l Parkett: Parkettgruppen l Lev. bygningsmateriall: Carslen Fritzøe Handel l Branntetting: Thermax Branntetting l Flislegger: Max Pfister l Blikkenslager: Aurebekk montasje l Murarbeid: Polbetong l Lås og beslag: Norlock DB Montasje l Heiser: Reber Schindler Heis l Kjøkken: Arendal Kjøkken og Miljø

I Storgata i den gamle sentrumsdelen i Grimstad står det første av to byggetrinn i Skolegården ferdig. I midten av juni flyttet de første beboerne inn i de nye leilighetene som varierer fra ungdomsvennlige 28 til romslige 109 kvadratmeter.

– Vi er veldig fornøyde med hvordan det første bygge-trinnet har blitt. Material-kvaliteten er god, og selv om bygget er moderne så glir det inn i øvrige bebyggelsen i området, sier daglig leder i byggherreselskapet Skolegården Grimstad AS, Kjetel Vidar Kittelsen.

Han er en av fem investorer som i 2009 gikk sammen og kjøpte tomten av Grimstad kommune. Året etter utlyste de en arkitektkonkurranse som Hille Melbye Arkitekter AS i Oslo gikk seirende ut av.

– De leverte et godt konsept med en utforming som utnyttet tomten på en god måte, sier Kittelsen.

Skolegården består av tre bygg hvorav to nå står ferdige. I midten er det anlagt et skjermet gårdsrom med park, lekeplass og sykkelparkering. Under hele tomten er det parkeringsanlegg med heis og trapper opp til leilighetene. Det er 2000 kvadratmeter med boliger og 1900 kvadratmeter med boder og garasje i første byggetrinn.

Fjell, masse og blåleire
Det var AF Gruppen avdeling Bygg Sør som fikk totalentreprisen, og som startet byggingen i mars 2013. Kontraktssummen på det første byggetrinnet var på 55 millioner kroner eks. mva.

– Prosjektet har så langt gått veldig greit. Vi har hatt noen utfordringer, blant annet med grunnforholdene, sier prosjektleder Per Erik Møllen.

Tross geologiske undersøkelser var mengden blåleire under blokk 2 større enn ventet, men dette ble løst med peling.

– Blokk 1 står på tilkjørt masse, mens blokk 3 står på fjellet det er sprengt inn i. Grunnarbeidene har totalt tatt lengre tid, og det har derfor blitt en hektisk byggeperiode nå mot slutten, sier Møllen.

Sentrumsutfordringer
Tross forsinkelsene er det første byggetrinnet levert til tidsfristen. En annen utfordring underveis var den trange plassen rundt nybyggene.

– Dette er jo i sentrum, og bygg rundt på alle kanter. I tillegg har vi hatt en fungerende barnehage og den godt trafikkerte Storgata som nærmeste naboer, så vi har hatt nok å ta hensyn til.

Veien har de bare stenget en gang i noen få dager i løpet av byggeperioden da vann og strøm skulle kobles til. Entreprenøren har også hatt god dialog med barnehagen om sikkerhet og tidspunkter for fjellsprenging og soving for de minste.

AF har kun hatt prosjektledelsen i prosjektet og ingen egen produksjon. Prosjektlederen forteller at de har hatt stort fokus på HMS i prosjektet, og det har ikke vært noen skader eller ulykker i prosjektet. De ser likevel et forbedringspotensial i sorterings-graden av avfall.

– Det har vært vanskelig på dette prosjektet da vi ikke har hatt plass til ulike konteinere inne på byggeplassen. Sorteringsgraden er derfor på rundt 70 prosent, og det er under det vi i AF Gruppen har som mål, sier prosjektleder Møllen.

Hamsuns turområde
Blokkene er reist med plasstøpt betong og stålbæring. Etasjeskillene er i plattendekker. Fasadene består av lys teglstein og Prodema fasadeplater med mønster som illustrerer tre-
struktur.

– Den nye bebyggelsen er oppdelt i fasadeuttrykket, noe som kan minne om småhusbebyggelsen, ved at det er lagt kun vertikale elementer i form av balkonger, vinduer og materialfelt i fasaden. Bygningsvolumene er enkle, med saltak og med et tidsriktig utseende i vindusplassering og detaljering, skriver arkitektene Hille Melbye Arkitekter i prospektet.

– Vi ønsker å gi en nytolkning av det gamle, og samle tidligere perioder og identitet i et nytt bilde. Den eksisterende arkitekturen vil dermed stå enda klarere fram, fortsetter arkitektene.

De resterende 18 leilighetene i byggetrinn to skal stå klare i september. Så langt er litt over halvparten av leilighetene i Skolegården solgt, og utbyggerne har tro på at flere slå til når blokkene og uteområdet nå står klart. Flere av kundene har kommet med gode tilbakemeldinger om at lysforholdene og romfølelsen er bedre enn de hadde forventet.

– Dette har blitt et veldig bra prosjekt, som vi som er opptatt av sentrumsutvikling i Grimstad kan være stolte av. Her kan man altså sette på kaffen og tusle ned og kjøpe ferske rundstykker. Eller man kan ta heisen opp i sjette etasje i blokk tre og gå rett ut i Knut Hamsuns fotspor i turområdet Møllerheia, sier Kjetel Vidar Kittelsen.

Powered by Labrador CMS