Peer Gynt sykehjem
Peer Gynt sykehjem
Peer Gynt sykehjem
Peer Gynt sykehjem
Sted: Moss
Kontraktssum eks mva: 72 mill kroner
Prosjekttype: Sykehjem
Bruttoareal: 5800 kvm
Byggherre: MK Eiendom
Hovedentreprenør: Hersleth Entreprenør
Rådgivende ingeniører: Arkitekt/byggeledelse, RIB/RIE/RIV: Multiconsult
Underentreprenører og leverandører: Tekniske installasjoner: YIT - Prefab: Kynningsrud - Dører: Trygve Eliassen - Flisarbeider: Tomter Mureservice - Mur og puss: Fjellheim & Knudsen - Systemhimling: Sørlie Prosjektinnredninger - Vinduer: NorDan - Taktekking: Folle Tak &Vedlikehold l- Utomhus: Ramstein Hage og Anlegg - Div. utstyr: UCO
54 beboere flytter over fra gamle Mosseporten sykehjem i januar. De tar i bruk et moderne og godt planlagt sykehjem.
Hersleth Entreprenør kunne første uken i desember overlevere det nye Peer Gynt sykehjem i Moss til byggherre MK Eiendom. Det skal riktignok ikke tas i bruk før i januar, så de siste dagene bærer preg av den velkjente, siste innspurten. Det nye sykehjemmet ligger ikke langt fra Sykehuset Østfold, og vil sjalte ut det eldre Mosseporten sykehjem. Totalkostnaden for kommunenes største byggeprosjekt innen helsebygg ender et sted mellom 150 – og 170 millioner kroner. Peer Gynt sykehjem vil ha ca 120 ansatte, i hel- og deltidsstillinger.
Konstruksjon
Hovedentreprenør Hersleth Entreprenør, med prosjektleder Raymond Nyborg i spissen, kunne sette i gang rydding og klargjøring av tomta senhøstes 2006. 5000 kubikkmeter er sprengt ut og brukt som fyllmasse på tomta. Kjelleretasjen er plasstøpt, resten av råbygget består av stålkonstruksjoner og hulldekker. Yttervegger består av bindingsverk og gips. Det er brukt en lys grå teglforblending og innslag av mørkegrå fasadeplater. Arkitektene hadde opprinnelig ønsket seg en pusset, lys fasade, som skulle spille på kontrasten mot fasadeplatene. Men kommunens ønske om og krav til vedlikeholdsfrihet førte til et kompromiss med teglen Tersa Agora Grjis licht.
- Det spesielle ved tomta er at den er trang og ligger i skrånende terreng. Det har vært en utfordring også å bygge større boenheter for hver etasje, noe som bestemmer mye for hvordan etasjen blir utformet, sier arkitekt Tore Karlsøen i Multiconsult i Fredrikstad. Multiconsult har også vært RIB, RIE og RIV på sykehjemmet. Terrengfallet har gitt et bygg med underetasje og tre plan mot nord, mens resten av bygget har tre plan. Sykehjemmets fotavtrykk er en T, og har et areal på 5500 kvadratmeter. Sykehjemmet vil få en unik og tørr velkomstsone i syd, der tilkjøring er mulig i en liten rundkjøring under et overdekket inngangsparti.
54 beboere
Innenfor inngangspartiet, ligger vestibyle med heiser, administrasjon og legekontor. Der vil det også bli en del med opptrening med fysioterapiavdeling. I underetasjen befinner det seg tekniske rom og arealer for garderober, lager og fellesfunksjoner. I hver av de tre fløyene i andre og tredje plan vil det være bogrupper med inntil ti beboere i hver, med hvert sitt fløykjøkken. De 54 beboerne har egne rom på 22 kvadratmeter, alle med takheiser, og med tilgang til store fellesterrasser.
I tredje etasje i sykehjemmet som tas i bruk vil det bli en egen enhet for såkalt palliativ behandling. Dette er en egen enhet for symptomlindrende behandling ved livets siste fase, som kommunen til nå ikke har kunnet dekke behovet for.
Siden man ikke befinner seg på uteplan, er det viktig å prioritere gode uteplasser. Helt i sør er det anlagt en sansehage i form av en liten tursti, med utgang fra vestibyleplanet.
Kan utvides
Fleksibilitet gjelder i alle livets faser, ikke minst for bygg i helse - og omsorgssektoren. Dette sykehjemmet er tiltenkt en rolle som kommunens senter for korttidsopphold på sykehjemsnivå. Men føringene i romprogrammet sier at Peer Gynt sykehjem kan bli øremerket til kortidsopphold ved en senere utvidelse. Sykehjemmet er prosjektert og klargjort for å legge på en fjerde etasje, noe som vil kunne innebære sykehjemsplasser for noen titalls beboere til.
- Det har vært fryktelig kort byggetid, bekrefter prosjektleder Carl F. Gjerdrum i MK Eiendom, kommunens eget utbyggingsselskap. – Det hadde sammenheng med Husbankens frist for tilskuddsmidler, som hadde 10.desember som siste dato. Blant anbudene som kom inn, var det flere som la inn forbehold mot byggetiden. Men Hersleth Entreprenør har vært veldig strukturert. Alle de entreprenørene vi har hatt med på prosjektet, har stilt opp med stor faglig dyktighet, og hele prosjektet har hatt et utmerket samarbeid i alle ledd, avslutter Gjerdrum.
Tekst og foto: Trond Joelson