Straitunet

Straitunet

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Straitunet

Straitunet bo- og servicesenter

Sted: Torrisdal nord for Kristiansand

Prosjektkostnad inkl. mva: 129 mill kroner

Bruttoareal: Ca 8000 kvm

Prosjekttype: Bo - og servicesenter

Byggherre: Kristiansand Eiendom

Byggherrestyrte entrepriser:

Rådgivende ingeniører: Byggeledelse: PTL Kristiansand - Byggeteknikk: A.L. Høyer - RIB, RIV: Erichsen & Horgen - RIE: Malnes og Endresen

Underentreprenører og leverandører: Rivearbeid: AF Decom - Bygningsmessige, rigg, drift og tømmer: Vavik og Tønnesen - Mur og puss: Bardoff Hanssen & Sønn - Systemfasade: EMA Glass - Maler og belegg: Malco - Bad/sanitær: Bano - Rør / Varme: Halvard Thorsen - Luft: Gunnar Karlsen - Elektro: Siemens - Utomhus: Landskapsentreprenørene - Innv. elementvegg og innredning: HMI Haugland Miljø - Vinduer og døere: Hans & Justnæs

Endelig kan beboerne flytte tilbake til Kristiansands referanseprosjekt innen pleie- og omsorgsinstitusjoner.

Noen kilometer nord for Kristiansand, ligger det nye bo- og servicesenteret Straitunet. Kristiansand kommune har investert hundrevis av millioner på nybygg og rehabilitering de siste årene. I arkitektkonkurransen gikk seieren til BFS arkitekter AS i Oslo, med forutsetningen at alt måtte rives.

Bygget er fundamentert i byggegrop på sand, med plasstøpte bæresystemer. Foruten tradisjonell plasstøp er det valgt prefabrikkerte stålsøyler, plattendekker og trapper. Fasadene har tegl og stående trepaneler, og titanzink i beslagene.

Det er viktig at beboerne har utsikt til og muligheter for adgang til uteområder. Dette har arkitekt Ragnar Bowim i BFS arkitekter tatt hensyn til, ved å ha utgang til sansehager, og store balkonger med automatiske døråpnere. De 78 beboerne bor i fløyer med 8 beboere i hver, med eget rom. Tre slike fløyer er bundet sammen og danner en avdeling. De forskjellige fløyene er gitt svært funksjonelle og hensiktsmessige løsninger for de ansatte, og ikke minst for beboerne.

- Vi har lagt vekt på korte avstander og oversikt og visuell kontakt mellom avdelingene. Dessuten tok vi hensyn til den tryggheten det er for beboerne å ha direkte utsyn fra sitt rom og ut til oppholdsrommene, sier arkitekt Bowim. Straitunet preges av mye dagslys, åpne løsninger og små, men effektive grep for å enkle hverdagen for de eldre.

Straitunet er ikke bare et velfungerende bo- og servicesenter med god arkitektur og med gode tekniske løsninger. Det er også et prøveprosjekt for byggherren Kristiansand Eiendom, som valgte en byggherrestyrt entreprisemodell. - Vi vil holde oss orientert om forskjellige måter å gjennomføre et prosjekt på, og som vi etterpå kan evaluere. Dessuten ville vi gi mindre firmaer muligheten til å til å inngå direkte kontrakter med oss, sier Ingvald Grønningsæter, prosjektleder i Kristiansand Eiendom.

Kommunen har fått mye bygg for pengene. - Evalueringen av den byggherrestyrte entreprisen er ennå ikke foretatt. Valget var jo mellom å kjøpe seg fra risiko eller påta seg risiko. Spørsmålet er jo: hvor flinke er de du bruker til å ivareta og oppfylle dine interesser for deg, sier Grønningsæter.

- Denne entreprisemodellen er mer krevende for byggherreorganisasjonen. Både for prosjektledelsen, rådgiverne og for byggeledelsen, sier byggeleder Trygve Haugland fra PTL AS. Straitunet forutsatte svært grundig detaljprosjektering før anbud ble utsendt. Grensesnittet mellom kontraktene var formulert slik at de var entydige.

Beboerne fikk i slutten av august endelig lov til å flytte tilbake igjen. I byggeprosjektet er det bare teknisk prøvedrift og sluttoppgjør som ikke er ferdig.

Powered by Labrador CMS