Elveparken

Elveparken

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Elveparken

Elveparken
Sted: Lillestrøm
Prosjekttype: Boligblokker, 251 leiligheter
Prosjektkostnad: 530 millioner kroner
BRA: 19.200 kvm
Byggherre: Skedsmo Invest
Totalentreprenør: ØIE
Arkitekt: Arkitektkontoret Vera og Øyvind Songe-Møller
LARK: Grindaker as Landskapsarkitekter
Konsulenter: RIB: A.L. Høyer - RIBR: Brannplan Norge - RI VVA: Hjellnes Cowi - RIV, RIE: Itech - Prosjekterende elektro: Kirsten O. Bodahl
Underentreprenører og leverandører: Rystelsesmåling: SBV consult - Søppelsug: Envac - Elektro: Strømmen El-installasjon - Heis: Kone - Ventilasjon: GK Norge - Rør/sanitær/gass: Halvorsen & Sønn - Kjøkken/bad/garderobe: Sigdal - Peling: Seierstad pelemaskiner - Grunnarbeid: Johan Rognerud - Armering/stålkonst.: Partner Stål - Ferdigbetong: Betong Øst - Forskaling: Hunnebeck Norge - Plattendekker: Betongprod. Høgsether - Prefab. betongtrapper: Con-Form Oslo - Taktekking: Icopal Tak Øst - Murer: Mjøndalen Mur & Puss - Himling: Isoteks Bygg - Lås og beslag: Ingeborg Beslag & Låssystem - Maler: Karl Myhre - Brannisolering: Bygg & Brannsikring Østlandet - Vinduer: NorDan - Dører: Sentrum Bygg - Gulvbelegg: G & V Interiør - Blikkenslager: Blikkenslager`n Tak & Fasade - Rekkverk: Rosmek - Glassfasade: Elverhøi Aluminium & Glass - Sparkling: Eurogulv - Parkett: Tremiljø Prosjekt - Fliser: Strømmen Keramiske - Gartner: Askim Entreprenør

Langs Nitelva i Lillestrøm skyter ØIEs nye boligprosjekt fart. Elveparken kunne ikke hatt et mer passende navn.

I slentreavstand fra alle servicefunksjoner i bykjernen finner du et av de flotteste boligområdene i Lillestrøm. Usjenert, avskjermet for biltrafikk, nærhet til elva og med en kommende skulpturpark som nærmeste nabo. Så var det da også mang en utbygger som siklet da Skedsmo kommune la tomta ut for salg. Kommunen hadde utarbeidet en reguleringsplan, og i kjøpskonkurransen skulle det legges ved et skisseprosjekt. Den 30 dekar store tomta, som var taksert til 67 millioner, gikk etter noen masserende budrunder under hammeren for 105 millioner kroner.

- I første byggetrinn la vi ut 59 leiligheter for salg høsten 2006. På salgsmøtet dukket det opp 500 interesserte! De neste trinnene har også gått svært godt. Selv nå i september har vi solgt leiligheter for 20 millioner, en av dem i forholdsvis høy prisklasse, sier prosjektleder Ronny Engebretsen hos ØIE. Med alle ti blokkene på plass vil prosjektet kunne varte opp med 251 leiligheter.

Dyr fundamentering
Byggearbeidene ble satt i gang i april 2007. Tidligere tiders virksomhet viste i en rapport fra Rambøll både lett og tung forurenset masse i grunnen. Ved å uttransportere disse, er tomta nå fullstendig «friskmeldt». Grunnen har usedvanlig dårlig bæreevne, med en kombinasjon av sand og silt. Grunnvannstanden er forholdsvis høy. ØIE vurderte flere måter å fundamentere på. I stedet for fundamentering med såle på leira, ble det valgt pelefundamentering ned til 40 - 50 meters dybde.

- Vi ville ha en setningsfri løsning som vi kunne være trygg på, sier Enge-bretsen.

Terrasser og blokker
Arkitektekteparet Vera og Øyvind Songe-Møller har flere ganger tidligere vært fast bidragsyter på arkitektsiden for ØIE. I dette prosjektet har de nyttiggjort tomtas unike karakter ved å holde utsynet i størst mulig utstrekning åpent mot elva. For å tilfredsstille de fleste behov, varierer blokkene i form og høyde, og er lagt enten med kortenden ut mot elva eller langs Depotveien i bakkant.

Byggenes fasader består av tegl, mur, puss og glass i rekkverkene. Det er valgt en lys gul tegl, med et beige innslag. Flomvollen som ble anlagt langs Nitelva for noen år siden tar bokstavlig talt høyde for det meste, men som en ekstra sikring har byggene fått en høy sokkeletasje. Det muliggjør også parkering under blokkene, med felles innkjøring fra Depotveien. Terrasseringsløsningene som er benyttet gjør at byggene skrår 60 cm fra og med tredje etasje og opp. Arealet i toppetasjene er større, ved at de er lagt over halvannen akse. Hver leilighet har dermed fått en halv akse til hver. En tredel av hver terrasse er innglasset.

- For å gi byggene et lett og elegant preg, har vi brukt en del glass. Skulle gjerne hatt enda mer, men brannforskriftene hindrer oss i akkurat det. På svalgangssiden skjermer glassene litt for vær og vind. Det vertikale glassfeltet på terrassene er skråstilt og gir fritt utsyn, samtidig som det beskytter uteplassen i utsatte perioder. Der er det også muligheter for vinteroppbevaring av terrasse-møblene, forklarer Øyvind Songe-Møller.

Høy kvalitet
Blokkene er tilknyttet fjernvarme, og leilighetene har balansert ventilasjon. Fordeling av gass, strøm, oppvarming og vann etter leilighetenes areal, har ØIE i Elveparken gått bort fra. Dette går nå på måler for hver leilighet, og gir et mer realistisk beregningsgrunnlag. Det inneholder også et miljøaspekt, nettopp fordi bevisstheten kan skjerpes og stimulere til mindre forbruk.

- Vi ser nå i kompletteringsfasen at de tekniske entreprenørene har sine utfordringer med å få kompliserte og avanserte tekniske løsninger på plass. Kvaliteten på de tekniske anleggene er lagt noe høyere enn det som er vanlig i boligprosjekter, men i motsetning til i næringsbygg er ikke alltid plassen like sjenerøs for tekniske føringer, sier Engebretsen. ØIE har hatt alt tømrer- og betongarbeide selv, og har også hatt HMS-ansvaret. Det har vært en stor arbeidsplass, med opptil 120 mann i sving på det meste. Det er innhentet ekstern bistand på HMS-oppfølging, og denne personen har kun hatt dette som sitt ansvarsområde.

En park mot skulpturparken
Vi kan ikke unngå å dvele ved beliggenheten langs elva og det potensialet som her nærmest ligger opp i dagen. Friområdet langs elva, med en promenade, skal utsmykkes med en skulpturpark, finansiert ved offentlige midler og delvis fra private sponsorer. Blokkenes form og plassering gir store muligheter for å skape mindre gater, stier og ikke minst gårdsrom som skal utnyttes til felles formål og som sosiale samlingsplasser. ØIE har avsatt store summer til utomhusområdene i Elveparken. Grindaker er landskapsarkitekter og har fått god plass å boltre seg på. Grøntområdene er prioritert. Foruten en vannfontene i et av de påfølgende byggetrinnene, skal overvannshåndteringen inngå som en del av det estetiske uttrykket. Et vannbasseng, formet som en vannrenne, skal fungere som fordrøyningsmetode.

Vannspeil
- Et poeng er at vi skal løse overflatevannet lokalt på tomta. Lengden blir ca 45 meter, vil være belagt med en membran, og bunner oppover mot bebyggelsen, der det dypeste partiet ligger mot innlandet. Det blir som en strand, omvendt mot elven. Noen steder blir det et vannspeil, andre steder et fuktig miljø med stauder og prydgress. Det har også en pedagogisk verdi, folk skal reflektere over vannets kretsløp, forklarer Nina Marie Andersen hos Grindaker as Landskapsarkitekter.

Mange praktiske og tekniske funksjoner er organisert og lagt i pergolaer for å unngå at disse spres rundt på området. Pergolaene inneholder sitteplasser, foruten sykkelparkering, friskluftinntak, og nedkast for søppelsuganlegget. Hele området blir med det bilfritt, dockingstasjonen for søppelsugingen ligger ut mot offentlig vei.

I dagens boligbygging er det unikt å ikke jobbe i trange situasjoner hele tiden. Her har vi fått lov til å være rause med vegetasjonen, som på sikt vil gi et grønt og frodig sted. ØIE skal ha honnør for sin bevisste satsning på kvalitet, sier Andersen.

Tekst og foto: Trond Joelson

Powered by Labrador CMS