Forskningsbygget, Radiumhospitalet

Forskningsbygget, Radiumhospitalet

Forskningsbygget, Radiumhospitalet

Forskningsbygget, Radiumhospitalet
Sted: Oslo
Prosjekttype: Helsebygg
Prosjektkostnad: Ca 1.2 milliarder kroner
Bruttoareal: 30.000 kvm
Byggherre: Radium – Rikshospitalet HF
Byggeledelse: Erstad & Lekven
Prosjektledelse: OCE / Hospitalitet
Totalentreprenører: Hent – innvendige bygningsarbeider, Peab – tett hus med P-anlegg, YIT – rør, ventilasjon, elektro og automasjon
Totalentreprise IKT: Intelecom Norge
Arkitekt: Henning Larsens Architechts
Rådgivere: RIE og automasjon, VVS-teknikk med spesialanlegg for totalteknisk entreprenør YIT: Norconsult - Prosjekteringsgruppeledelse/Akustikk/ Bygningsfysikk/FDVU: Multiconsult - LARK: Bjørbekk&Lindheim - VVS: MEK-consult - RIB, RIE og IKT: Rambøll - Spesialrådgivning: Energo AB - Prosjektering av SD-anlegg, planlegging og oppfølging drift: Pro Teknologi
Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Martinsen & Duvholt - Himlinger: Bærum Bygg Montering - Kontorveggsystemer: Bosvik - Maling: Malermester Buer - Ståldører: Daloc - Isolering / branntetting: Kaefer - Mur og puss: Murtek - Betongelementer: Spenncon - Fasadearbeider: AF Bolseth og Profilteam - Høyspentanlegg: Hafslund Entreprenør - Gulvavretting: RE Gulvavretting - Reservekraftanlegg: Reservekraft - Heiser: Lift-tech - Utomhus, samt betong og nye vegsystemer: HAB Construction - Parkett: ABS Parkettgruppen - Stålkonstruksjoner: SIAS - Tak: Hesselberg Tak - Innredningsarbeider: Asker Innredning

Store ressurser brukes verden over for å løse kreftgåten. På Radiumhospitalet står nå det nye Forskingsbygget til nesten 1,2 milliarder klar for den norske innsatsen.

De ansatte i det gamle forskningsbygget et steinkast unna, kaster lengselsfulle blikk opp mot det hypermoderne bygget som reises foran dem. De kummerlige arbeidsforholdene er neste år historie. Bygget er et resultat av en overordnet forskningsstrategi med det ypperste innen avansert teknikk, i kombinasjon med dyktige prosjekterende, entreprenører og leverandører.

To på bygg pluss teknisk
Byggherre er Rikshospitalet – Radiumhospitalet HF. – OCE og Hospitalitet har prosjektledelsen og vi har byggeledelsen. Sammen er vi organisert i Prosjekt- og byggeledelsen, sier hovedbyggleder Karl Olav Ugland i Erstad & Lekven.

To store entreprenører deler det bygningstekniske; Peab har entreprisen Tett bygg med parkeringsanlegg som innebar oppføring av råbygget, diverse innredningsarbeider, parkeringskjeller og fasader og tak. Hent har hatt innredningsentreprisen. I tillegg har YIT vært teknisk totalleverandør med ansvar for rør, ventilasjon, elektro og automasjon.
Martinsen & Duvholt hadde sprengt og gravd ut byggegropa da Peab satte i gang med parkeringsanlegget på 12.500 kvm. Hele bygget har fem etasjer under bakken, U5 til U3 er parkering, U2 har dyreavdeling i halve etasjen, resten er tekniske rom, mens U1 er en teknisk mellometasje. Å bygge fem etasjer under bakken, som skulle settes i drift mens resten av byggingen foregikk, var en dårlig kombinasjon i en periode med mye nedbør.

– Fjorårets regnvær var en utfordring. Vi måtte støpe for å klare tidsfristene. Å ferdigstille et parkeringshus mens bygget over ikke var tett, var vanskelig, sier prosjektleder i Peab, May Janne Berg. Men parkeringsdelen ble tett og tatt i bruk i henhold til avtalt tid.

Koordinering
I august 2007 begynte Hent sin del av kontrakten opprinnelig verdt 150 millioner eks mva, før tilleggsbestillingene. Hent begynte på den fløyen som var ferdig, mens Peab fortsatte med den andre. Samarbeidet da YIT også begynte med sine arbeider, gikk smertefritt, selv om det var en prøvelse innen koordinering for alle tre.

De to fløyene, med et mellombygg på seks etasjer, er forholdsvis like i alle etasjene, med kontorer ut mot fasaden. Mellombygget har hengende konstruksjoner, der det vil bli lounge`er med kaffebarer osv. Første etasje er kantine, storkjøkken, auditorium, seminarrom og en egen avdeling for celle-genterapi. Det er to tekniske rom i hver ende i hver etasje, som tar luftbehandlingen i hver fløy. Bygget har store tekniske installasjoner, med blant annet spesielle krav til inneklima med stedvise, gasstette løsninger.

Må ha alle i sving
– YIT har hatt en teknisk totalentreprise, med kompliserte tverrfaglige prosjekteringer som konsulentene ikke hadde veldig lang tid på. Forskningsbygget vil ha avansert teknologi innen alle fag. En av de største utfordringene er til enhver tid å ha tilstrekkelig arbeidsmengde på arbeidsplassen. På det meste hadde vi 150 mann i sving, og det er viktig at de hadde grunnlag og tegninger for å konstruere etter, forklarer avdelingssjef og prosjektleder Eirik Backe Hansen hos YIT. På et år har de produsert for 180 millioner. I tillegg har YIT også skaffet en kontrakt på levering av renrom verdt ca 20 millioner kroner.

– Det fint å vise hva vi er gode for. Det er i denne størrelsen og med denne kvaliteten vi kan vise vår styrke, avslutter Backe Hansen.
Hent har hatt ca 250 innmeldte, med UE’er, på byggplassen.

Produksjonene har vært preget av høy grad av samtidighet, med mye oppfølging og koordinering. Også i forhold til de utenlandske håndverkerne, med formidling av krevende detaljer fra arkitektens side. Hent har hatt all tømmerarbeidet, men valgte å bruke egne tømmerlag på spesielt krevende områder der høy og presis grad av kommunikasjon var en forutsetning.

Imponerende glass
Den sentrale plasseringen langs Ring 3, vil eksponere bygget for titusener av reisende hver dag. Når glassfasadene med de horisontale utenpåmonterte aluminiumslamellene nå er på plass, kommer plassering og arkitektur til sin rett. I den åpne anbudskonkurransen kontraherte byggherren AF Bolseth Glass Profilteam, som deretter ble tiltransportert hovedentreprenør Peab. Kontrakten var verdt ca 40 millioner kroner.

Glassfasaden er på hele 7.000 kvm. All produksjon er foregått teoretisk, det vil si på mål. Solskjermingslamellene skal også binde sammen overflatene i hele bygget.

Det danske arkitektfirmaet Henning Larsens Architechts har klart å minske volumet ved å legge bygget inn i landskapet, samtidig som flest mulig etasjer er lagt under bakken.

Samspillkontrakt
I motsetning til PEABs ordinære kontrakt, har HENT en samspillkontrakt basert på en hovedentreprise. – Ut i fra de postene som er priset i beskrivelsen, fakturerer vi ikke kontrakten, men våre kostnader med en påløpsprosent. Alt er basert på tillit, vi spiller med åpne kort, og byggherren har fullt innsyn i våre papirer. Målprisen er basert på beskrivelser som er priset. Hvis det er slik at vi kommer under målprisen, deler vi overskuddet i to. I motsatt fall, med en overskridelse, må byggherre og Hent betale halve overskridelsen hver. Det er en ny måte å tenke på som har gått veldig greit, forklarer prosjektleder Thomas Grøttvik hos Hent.

Samarbeidet mellom aktørene må tydeligvis ha vært godt. Ikke minst mellom de to byggtekniske entreprenørene der selve lokalisering bidro til uformelle miljøer. – Spørsmål rundt kontraktsforhold har vi enkelt håndtert, i begynnelsen delte vi brakkerigg med byggherre og deretter med Hent. Vi opplevde ingen konfliktområder på noen stadier, sier May Janne Berg hos Hent.

– Det var mye som skulle på plass i bygget. Med en tøff leveringstid, men ikke kjempetøff. Vi ville ha den tida vi trengte på å bygge et så stort og krevende bygg, sier Ugland om tidsfristene i kontraktene.

– Selv med en svært høy grad av detaljering i et meget teknisk komplisert bygg, og med en sterk fremdrift, så har vi klart å levere i henhold til kontrakt. Og med både produksjonsfaktor og kvalitet, så vi er svært fornøyde, avslutter Grøttvik hos Hent.

Tekst og foto: Trond Joelson

Powered by Labrador CMS