Frydenlund, Strømmen
Sted: Strømmen
Prosjekttype:
Boligblokker med 88 leiligheter
Kontraktsum eks mva:
140 millioner kroner
BTA: 11.251 kvm
Byggherre og totalentreprenør:
Veidekke Eiendom AS
Arkitekt:
Enerhaugen Arkitektkontor AS
Rådgivere: LARK: AGL - Lyd: bs-akustikk - RIV: Deltatek - RIE: EDA Strømmen - RIBR: Egil Berge - Tekn, rådg. entreprenør: Itech - RIB: Kjell Ludvigsen - Brann KPR 3.part: Rambøll Norge - RIG: Siv.Ing. H.P. Jensen
Underentreprenører og leverandører: Rørlegger. A. Halvorsen & Sønn - Plattendekker: AB Betongprodukter - Anleggsgartner: AGL / Anleggsgartner Stene A. Johansen - Armeringslegging: Armeringsservice - Ståldører: Atlas - Stillas: Bautas - Betongleveranse: Betong Øst - Parkett: BoAndrèn - Stålarbeider: BT Stål - Byggevarer: Byggmakker Lillestrøm - Smed: Dag Christensen - Grunnarbeider: Dokken - Elektro: EDA Strømmen - Søppelsuganlegg: Envac - Lydventiler: Fresh Norge - Armering: Fundia - Nettingboder: Gunnebo Troax - Vinduer med brannventil: H-vinduet, Natre Vatne - Brannventiler: Securo - Taktekking: Icopal - Tårnkran: Kranor - Pele- og spuntarbeid: Kynningsrud - Gulvsparkling: Oslo Sparkel og gulvavretting - Heis: Otis - Badekabiner: Part AB / Sabin - Forskaling: PERI Norge - Ventilasjon: Randem & Hubert - Maler: SBBM - Kjøkken/ garderobe: Sigdal - Pussystem: Sto Norge - Tredører: Swedoor (JELD-WEN Norge)
Langs Strømsveien pågår en hektisk byggeaktivitet. Flere er i full fremdrift, men Veidekkes Frydenlund avsluttes i disse dager.
Det Veidekkeutviklede boligprosjektet ligger svært sentralt midt i Strømmen sentrum. Med kort vei til de fleste offentlige kommunikasjoner, og med Strømmen Storsenter mindre enn tre minutters spasertur unna. Dette er kriterier som enkelte verdsetter høyt.
– Målgruppen er blant annet eldre som ønsker å flytte fra villaer og eneboliger. De vil kvitte seg med vedlikeholdsansvaret, men allikevel ha mulighet til å bo på en flate tilnærmet en enebolig.
I forhold til mange andre, er det i dette prosjektet rause og private balkonger, sier arkitekt Helge Aarstad hos Enerhaugen Arkitektkontor. Sammen med Veidekke har Enerhaugen Arkitektkontor nylig ferdigstilt et annet, noe mindre boligprosjekt litt lenger nord i Strømsveien.
– Reguleringen var stram. Blant annet plasseringen av bygningene. Vi kunne kanskje ønsket oss en friere ramme innenfor tomtegrensen. Å få til et velfungerende anlegg innenfor såpass låste rammer, har vært en utfordring. Men en positiv utfordring, påpeker Aarstad.
To bygg og 88 leiligheter
Frydenlund består av to blokker, den største er vinkelformet og utgjør sørsiden av tomta. De fem etasjene består av 47 leiligheter, og har næringslokaler på 683 kvm i første etasje mot sør og vest.
På den andre siden, inn mot gårdsrommet ligger det i første etasje fem ettroms studioleiligheter på 40 kvm. Med en innvendig himlingshøyde på 3,6 meter er det her muligheter for kreative hemsløsninger.
Den andre blokka ligger skjermet innenfor den andre. Høyden trapper ned fra fem til fire etasjer. Disse 41 leilighetene har i snitt noe mindre areal enn nabobygget, men begge byggene har romslige balkonger eller terrasser.
Begge har inntrukne toppetasjer, noe som gir takleilighetspreg i utformingen. Det indre gårdsrommet som skapes mellom byggene, har tunliknende utforming, med beplanting, grøntområder og lekeapparater.
Fundamenter gjenbrukt
På området lå det tidligere en bygningsmasse som bar preg av påbygninger i flere omganger. Denne ble i hovedsak revet, men noe var fornuftig å la stå igjen. – Vi lot en del av de gamle kjellerveggene stå igjen i stedet for å spunte. Det ble støpt ny innervegg på innsiden. Vi la gulv oppå det gamle gulvet, slik at både gulv og kjellervegg sto på halve kjelleren under den største blokka, sier Veidekkes prosjektleder, Widar Bråten. Mens det i øst var graveskråninger, ble det spuntet kun mot nabobygget i nord. Dette var både tids- og kostnadsbesparende.
Byggene har parkeringskjeller med heis eller trapp, med atkomst til leilighetene fra svalgang eller innvendig oppgang. Frydenlund har plasstøpte vegger og plattendekker. Svalganger, trapper og balkonger er prefabrikerte. Veidekke har en betydelig egenproduksjon, og har utført forskaling, tømring- og murarbeidet, samt montasje av prefab selv.
I tillegg til glass i balkonger består fasadevalget av stopuss, synlig betong og fasadeplater. Arkitektene har også lagt inn betydelige innslag av vertikale paneler, som gir innbydende inngangspartier og private områder.
Miljøgate
En omlegging av trafikken i Strømsveien de seneste år har redusert døgntrafikken betydelig. Nå har kommunen lagt ned store ressurser i å oppgradere denne til en miljøgate. Som i andre utbyggingsprosjekter her i landet lå det også her et pålegg fra kommunen om oppgradering av en del av den tilliggende Skolegata, noe som for Veidekkes regning nødvendigvis måtte innbefatte ekspropriering av eiendom. I tillegg kom et andelsbidrag til miljøgata.
Derfor er det litt spesielt at fjernvarmen, derimot, som kommunen akkurat har lagt ned i miljøgata, ikke har influert Frydenlund. Det ble aldri gitt noe pålegg til Veidekke om å kunne klargjøre Frydenlund for fjernvarme.
Nye type brannluker
Frydenlund har et nytt, og for fremtiden svært viktig, konsept for å tilpasse seg de nye brannkravene i forbindelse med svalgangsløsninger. På Frydenlund er de som oftest vendt mot kjøkken og soverom. For å unngå en konflikt med lufting gjennom vinduer i vegger med brannklassekrav er det for første gang i Norge tatt i bruk en ny type lufteventiler. FB Luftelukeventil er passiv, dvs. ingen bevegelige deler, kabling eller ventilering. Et patentert sett av metallelementer hindrer gjennomtrenging av flammer ved brann. Det inneholder også et ekspanderende materiale som forsegler ventilen når den utsettes for flammer eller varme røykgasser. Lufteluken er det foreløpige siste i en serie på fire, og kan også ettermonteres i andre vinduer.
– Dette er det første produktet der det er mulig å ha lufting i en vegg med brannklasse. Det finnes ikke noe tilsvarende på markedet i hele verden. Her er det levert sammen med vindusprodusenten Natre. Vi har møtt stor interesse og jobber nå med internasjonale aktører for å fremme salget, sier daglig leder i Securo, Eivind Elnan.
Tekst og foto: Trond Joelson