Hundsund Boliger

Hundsund Boliger

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Hundsund Boliger

Sted: Fornebu/Snarøya

Prosjekttype: Småhusbebyggelse med 40 leiligheter fordelt på 5 hus

Kontraktssum eks mva:
148 millioner kroner

BRA: 4.000 kvm + 4.000 kvm parkering og boder

Byggherre: Hundsund AS (Scandinavian Property Development)

Totalentreprenører:
Vedal Entreprenør AS

Arkitekt:
Niels Torp as arkitekter MNAL

Rådgivere: RIB, RIBR, Akustikk: Rambøll Norge - LARK: Gullik Gulliksen - RIE: ECT - RIV: Ragnar Aasheim

Underentreprenører og leverandører: Elektro: Otera Avotech - Rør: C.M. Mathiesen - Ventilasjon: Ing. Magnussen - Betongelementer: Contiga - Betong: Betong & Tre - Stål: JoMek Sveis - Maler: Magnusson - Murer bolig: ABC-Pussteknikk - Murer felles: Fjeldheim & Knudsen - Tømmer: Porten Bygg - Blikkenslager: Arth. Norderhaugs Eftf. - Lås og beslag: DORMA Norge - Gass: Wigtech - Glassdører: Flex CC-Glass - Innerdører: Landsbygg - Fliser: BBM i Norge - Vinduer: Lian Trevarefabrikk - Parkett: ABC Parkettgruppen Norge - Tremmegulv: Gipsbygger´n - Gasspeis: Peisselskapet - Kjøkken/garderobe: HTH - Utvendige trapper/rekkverk: GBS Produkter - Utomhus: Sport og Grøntanlegg - Grunnarbeider: Skanska - Fundamentering: Kynningsrud

Boligetableringen på Fornebu er godt i gang når det første byggetrinnet på Hundsund nå står ferdig.

Siden nedleggelsen av flyplassen i 1998 har det aller meste av byggevirksomheten på Fornebu bestått av næringsutvikling. Boligutbyggingen, som er planlagt å omfatte 5.000 boliger, har av forskjellige årsaker kommet sent i gang. Nå ser vi klare tegn til at aktiviteten på boligfronten skyter fart.

490 boenheter kommer
Et av de mest attraktive områdene finner vi på Hundsund i sørvest, der Scandinavian Property Development AS eier ca. 140 mål. Totalt er det her prosjektert ca 490 boenheter, og området er delt mellom Arcasa arkitekter og Niels Torp arkitekter. Constructive Development AS har vært byggherreombud, og Vedal Entreprenør har utført totalentreprisen i en samarbeidskontrakt til en verdi av 180 millioner inkl. mva og endringer.

Utbyggingen på Fornebu er med rette trukket vekk fra sjøen for å la kystlinjen komme allmennheten til gode. Noe av det nærmeste man kommer fjorden er nettopp på Hundsund, og flere av disse 40 første boligene ligger aller ytterst. Det er sjøutsikt mot både Hundsundet i sør og mot Koksabukta, som også består av et naturreservat. Leilighetene i byggetrinn 1 er fordelt på totalt fem hus; ett langhus, ett rekkehus, to byvillaer og ett buehus.

Romopplevelse
– På dette feltet nærmest Snarøya er det noen eneboliger, og dette sammen med nærheten til Snarøya bidro til at vi syntes det var riktig å ta dimensjonen noe ned. Den kommende bebyggelsen på Fornebu vil også bestå av blokkbebyggelse. Når det gjelder høyder og dimensjoner på disse byggene, vil det ytterste Hundsund-feltet fungere som en megler mellom eksisterende og fremtidig bebyggelse, forklarer arkitekt Anette Dietrichson Bruun fra Niels Torp arkitekter.

– Vi opptatt av å danne gode rom mellom husene. Her er det en liten skala med variasjon, både på husene og i rommet mellom dem. Utfordringen mellom å skape privatliv og åpne gater og plasser er alltid til stede. Men husene er plassert så nær, men samtidig så langt fra hverandre at det vil bli både privat og intimt. Det skal hele tiden være en variasjon i romopplevelsen, uansett hvor du bor så skal du ha en annen opplevelse enn det naboen har, sier Dietrichson Bruun.

En parkeringskjeller på 4.000 kvm med plass til 105 biler skal dekke både dette trinnets behov, men også delvis de planlagte to neste trinnene. Oppå garasjeanlegget skal det etter planene ligge totalt fem hus, for tre av dem er det allerede laget fundamenter.

Byggetrinn 2 og 3 vil gjøre feltet komplett, med til sammen fem mørke langhus i vifteform ut mot sjøen og med de lysere, mer urbane husene lenger inn på tomten. Som resten av det gamle flyplassområdet, har Statsbygg også her foretatt en fullstendig rensing av tomta. Men geologien på Fornebu er spesiell.

– Det var en viss usikkerhet knyttet til grunnforholdene. Vi var usikre på hvor langt det var til fjell og hvor omfattende fundamenteringen måtte bli. Alt er fundamentert til fjell med store varierende dybder, ned til ca. 25 meter, sier Vedal Entreprenørs prosjektleder Kjersti Haagaas.

Landskapsfordel
En stor del av kjøperne har lokal tilknytning fra Snarøya, med klare definerte krav, noe som plasserer dette prosjektet i en relativ høy prisklasse. I tillegg til utsikt, gir det vide og flate landskapet mye sol. Den gunstige bygningsplasseringen og den lette arkitekturen bidrar til å forsterke dette. Denne småhusbebyggelsen med gater, grøntarealer og tun vil utgjøre en befriende kontrast til blokkbebyggelsen som Fornebu også er ment å bestå av. Liggende i utkanten vil Hundsund også få vesentlig færre problemer med trafikk.

– Arkitekturen er komplisert. Det er krevende fasader, med mange vinkler, buer, utspring og flater. De mange leilighetsvariasjonene gir begrensede muligheter for repetitiv og effektiv produksjon, påpeker Haagaas. Fire av husene har pussfasader med gjennomgående lyse flater i hvitt, grått og med innslag av beige og rødt. Langhuset var tiltenkt en spilebekledning i lerk, men det ble omgjort til liggende, sort faspanel. Det skulle altså vært lysere, med den karakteristiske gråningen som lerk med tiden ville gitt. Men det spesielt utviklede sorte panelet, som er ledsaget av mindre partier av røde bånd, gir en røff motvekt til det øvrige fargekartet på feltet.

God design
Sol og sjøutsikt kan ikke minst nytes på takterrassene til rekkehuset og buehuset, som er særdeles store. Rekkehusene var populære i markedet, ikke minst for de fleste av barnefamiliene som flyttet inn. All vertikal kommunikasjon i en bolig er selvfølgelig essensiell, men løsningene med den buede, skulpturelle trappen i rekkehuset gjør den til noe mer enn en påkrevet nødvendighet. Hundsund baseres på fjernvarme, og boligene oppvarmes via termostatstyrte radiatorer. Baderommene har vannbåren varmerør i gulvene. Men tilvalgsprogrammet er stort, der kun ens egen likvide situasjon setter begrensningen.

Årvåken kommune
Bærum kommune styrer utbyggingen av Fornebu med klare rammebetingelser og retningslinjer. – Det var strenge føringer med hensyn til krav om f. eks. belysning og utelamper, som var klart utfordrende å skulle imøtekomme. Kommunen har meninger som få andre kommuner har tenkt på eller vektlegger, sier Haagaas.

Langhuset var opprinnelig rammesøkt med zink på taket. Under bearbeidelsen av prosjektet ble dette endret til takpapp, som kommunen ut i fra en estetisk vurdering ikke godkjente. Avgjørelsen ble anket til Fylkesmannen der kommunen fikk medhold.

– Som arkitekter er vi glade for at det ble båndtekking, selv om vi her ikke synes papptekking ville ødelagt helheten. Båndtekkingen hever kvaliteten, og vil legge føringer for de kommende langhusene. Kommunen er detaljfokusert, og det er bra at de bryr seg om kvaliteten. Estetikk kan alltids diskuteres, sånn sett kan nok noen oppleve det som detaljstyring, sier Dietrichson Bruun.

– Da vi skulle starte opp var markedet på det tøffeste. Det var vanskelig, spesielt i de tekniske fagene, å få inn anbud. Vi henvendte oss til våre erfarne samarbeidspartnere, og fikk til slutt konkurranse i alle fag. Men denne prosessen tok lenger tid enn beregnet, avslutter Haagaas.

Tekst og foto: Trond Joelson

Powered by Labrador CMS