WesternGeco Asker
Sted: Asker
Prosjekttype:
Kontor- og laboratoriebygg
Kontraktsum eks mva:
360 millioner kroner
BTA: 25.000 kvm
Byggherre:
Birger N. Haug Holding AS
Totalentreprenør:
Skanska Norge AS
Arkitekt:
Terje Grønmo Arkitekter AS
Rådgivere: RIE (og utførende): Ing. Ivar Pettersen - RIV: EM Teknikk - RI Bærekonstruksjon: Skanska - RIBR: Multiconsult - RI Rør: NVS - RIA: bs-akustikk
Underentreprenører og leverandører: Sprinkler: Norsk Sprinkler - VVS: GK Norge - Prefab: Spenncon - Grunnarbeid: Skanska Anlegg - Rystelsesmålinger: SBV-Consult - Forskaling: Peri - Armering: Celsa Steelservice - Betong: Unicon - Kran: Kranor - Blikkenslager: Arth. Norderhaug Eftf. - Alu.fasade: Franke Onsrud Blikkslageri - Byggheiser og stillas: UCO - Trevinduer: Norgesvinduet Bjørlo - Solavskjerming og veggkonstr. av stålrister: Vental Solex - Mobilkran: T O Bull - Kjerneboring: Mimax Asfalt og Betong - Fuging: T W Fugeservice Trond Waaler - Glass/aluminium: Bolseth Glass - Gulvsparkling: Betong & Industrigulv - Kantinekjøkken: Metos - Tredører: Jeld-Wen Norge - Taktekking: Icopal Tak - Maling: Edvardsson Entreprenør - Systemvegger/himlinger: Triplan - Epoxymaling: Bas 2 - Murer: Svein R. Andersen Murmester - Flislegger: Norcan Flis og Våtromservice - Gulvbelegg: Intep - Minikjøkken: Norema - branntetting og isolering: Thermax - Rister: ABC/Eidskog - Nedsjakting for papir: Avfallssystemer - Låser: TrioVing - Sportsgulv: Gulv og Takteknikk - Gerikter og lister: Norgestre - Snekkerarbeid: Uno Interiør - Toalettgarnityr: Idema - Lifter: Oslo Liftutleie
I distanse er ikke flyttingen fra den ene til den andre siden av E18 noe å skrive hjem om. Derimot er det nye bygget til WesternGeco i Asker absolutt verdt å nevne.
Asker kommune tapte dragkampen om å få StatoilHydro innenfor kommunegrensen. Ved hjelp av byggherre Birger N. Haug Holding, lyktes de imidlertid med å beholde giganten WesternGeco like utenfor Asker sentrum. Deres nye bygg på 25.000 kvm opplever en hektisk innflytting i disse dager, etter en byggetid på ca. 21 måneder.
WesternGeco er verdens største seismikkselskap. Rundt om i verden utføres såkalt reservoir imaging, målingstjenester og dataprosessering. Det nye bygget i Asker vil ha ca 400 ansatte.
Konseptskisse
Terje Grønmo Arkitekter fikk i oppdrag fra Birger N. Haug Holding å lage reguleringsplanen for tomta. Oppdraget ble utvidet til å lage en konseptskisse for hvordan bebyggelsen ville se ut med WesternGeco som leietaker.
Kravspesifikasjonen til den eventuelle leietakeren sa ikke noe om hvordan bygget skulle se ut, men konseptskissen traff tydeligvis så godt at samarbeidet endte med det bygget vi ser i dag.
Næring langs sterkt trafikkerte veier fungerer utmerket som en buffer mot støyplager i forhold til boligområder i bakkant.
– Det var en krevende tomt, både i formen og at den var sterkt skrånende. Man var opptatt av at høyden ikke skulle bli for dominerende, og at målestokken skulle knytte seg til bebyggelsen i området. Strukturen med de tre blokkene har en bredde og lengde med en indre organisasjon som er tilpasset denne leietakerens behov for kontorplasser og laboratorier, sier arkitekt Terje Grønmo.
For totalentreprenør Skanska begynte arbeidet med sprenging i begynnelsen av januar i 2008. Skanska Anlegg sprengte ut 65.000 kubikkmeter fast fjell, i tillegg til at 12.000 kubikk løsmasser ble kjørt bort.
– Tomta skrånte ikke bare én, men to veier. Fremdriften måtte gi seg selv, fra Drammensveien og oppover langs Borgenveien. Det tekniske rommet trenger ikke dagslys, og ligger godt beskyttet nede i det innerste av de tre byggene. Det var den eneste logiske og fornuftige plasseringen, selv om det for fremdriften muligens var et lite minus.
Vi visste at det ville bli utfordrende å komme i gang såpass sent med de tekniske installasjonene der, men det gikk heldigvis bra, sier Skanskas prosjektleder, Arne Amundsen.
Armeringsmatter
Med yttervegger i plasstøpt betong var det en krevende jobb. Veggen er opp i mot 90 meter lang. Innerst med en høyde på 12 meter. Deler av lengden ble støpt i én operasjon, noe som krever nøye planlegging og logistikk. En av Skanskas egne ansatte, sågar med et professorat i betongteknologi, sjekket formene og overvåket prosessen med trykkmålere.
– Vi brukte Bamteq, ferdige armeringsmatter, som ble rullet ut på bakken og heist på plass. Det var både tids- og kostnadsbesparende, og ga oss kunnskap til bruk i andre prosjekter siden. Bruk av Bamteq er langt i fra ny, men oss bekjent er det en av de første gangene det er brukt i dette omfanget i så store høyder, sier Amundsen.
Mange flater
De tre sammenhengende bygningskroppene har få krumme hjørner eller sprang, men desto flere flater. Det innebar også en logistikkprøvelse når det gjelder effektiv bruk av løftestillaser for å unngå uvirksomme perioder og dødtid. Klimaveggene krevde innsats fra mange yrkesgrupper. Det skulle åtte forskjellige entreprenører til for ferdigstillelse, blant disse tømrerfirma, to blikkenslagerfirmaer, leverandør av glass- og aluminiumsfasader, persienneleverandør og elektrikere.
– Til å være et såpass avansert bygg i den størrelsen med så mange flater, har jeg opplevd få diskusjoner mellom de prosjekterende og arkitekter rundt kuldebroproblematikk, sier Skanska tekniske anleggsleder, Arne A. Johannesen.
Sonestyrt VAV
Bygget har ikke fjernvarme, og en prøveboring vedr. jordvarme ga heller ikke noe å hente. Men datarommene avgir i seg selv enorme mengder varme og et medfølgende gedigent behov for kjøling.
– Ventilasjons- og kjøleprinsippet i kontorer og møterom er kjølebafler. På kjølemaskinene for dataromkjøling er det varmegjenvinning som går inn på varmeanlegget for bygget. Sonestyrt VAV tillater variert ventilasjonsnivå i de forskjellige områdene og arealene, der 8 - 9 kontorer utgjør en sone.
30 av kontorene er romregulerte og kan overstyres manuelt. En gassbrenner på teknisk rom på taket skal ta reserve- og spisslast, forklarer Morten Johansen fra GK Norge AS.
Lyset i kontorer og i fellesarealer styres av bevegelsesfølere. Det er kun få arealer som styres med bryter eller er tidsstyrte. De samlende tiltakene, sammen med den automatiske solskjermingen, gir gode målinger på energiøkonomiseringen i bygget.
Gulvbelegget varierer fra parkett og tepper til fliser i forskjellige utførelser. Flisene er for det meste i størrelse 30 x 60 cm, samme type med riller er lagt i trappetrinnene. Totalt har bygget over 3.300 kvm med flislagte flater.
Transparent
WesternGecos nye bygg er et kompetansesenter med opptil fire etasjer over og to etasjer under bakken. I U1 ligger det meste av datalaboratoriene. Det var denne etasjen med sine tekniske installasjoner som var den mest krevende. Foruten kontorer i etasjene oppover, er den organiserte bygningsmassen preget av felles- og vrimleområder med åpne trappeløp og gangbruer.
– Jo, i WesternGecos kravspesifikasjon skulle arealene være transparente – anlegget skulle ikke virke stengt og lukket. Bygget skulle være oversiktlig med god visuell kontakt mellom de ulike delene, bekrefter Grønmo. Han legger til at bygningsstrukturen kan adderes.
De tre blokkene kan eventuelt utvides med et fjerde bygg langs Borgenveien, dersom behovet skulle melde seg.
Ansvarsområder
Prosjektleder Amundsen kom direkte til dette prosjektet fra ferdigstillelsen på Aker Hus på Fornebu. Han brakte med seg organisasjonsformen på byggeplassen derfra.
– Vi brukte den samme driftsmodellen. Ideen er at man ikke skal gjøre noen manns ansvarsområde så stort og detaljrikt at han ikke har anledning til å ha oversikt.
Organisasjonene er delt i tre selvstendige prosjekter med hver sin anleggsleder som samarbeider veldig tett. Vi delte det i anleggsleder teknisk, som hadde elektro, ventilasjon og heis. Anleggsleder rigg hadde ansvaret for blant annet alle provisorier, stillaser, kraner og kontordrift. Anleggsleder bygg måtte over til et annet prosjekt, så hans jobb ble fordelt til de to andre anleggslederne, sier Amundsen.
– Denne modellen tillater at man kan ha større fokus på detaljer. Nå vet anleggslederne på krona nøyaktig hva som var bra og hva som var mindre bra. Eller hvor de har måttet inngå kompromisser fordi han kan konsentrere seg om det han er ekspert på. Det dreier seg om å bruke personell på det de er eksperter på. Men denne modellen er ikke lett, den stiller store krav til samarbeid. Vi har forbedret den fra forrige gang, men nå har vi lært enda mer som kan forbedres til neste gang, sier Amundsen.
I HMS-arbeidet ble det lagt mye energi. Det er oppnådd en kildesorteringsgrad på ca. 90 prosent. Det er vært tre mindre fraværsskader de fire siste månedene. De første 17 månedene forløp helt uten ulykker eller fravær av noe slag.
Skanskas kontrakt var en forhandlet entreprise med åpne bøker. Amundsen roser samarbeidet med byggherre Birger N. Haug Holding som en fin og utviklende prosess. Bygget ble nylig solgt av den «opprinnelige» byggherren, og overtatt av en investorgruppe rundt Orkla Finans for 512 millioner kroner.
Tekst og foto: Trond Joelson