Samisk Vitenskapsbygg - Diehtosiida
Samisk Vitenskapsbygg - Diehtosiida
Denne artikkelen er over ti år gammel.
Samisk Vitenskapsbygg - Diehtosiida
Sted: Kautokeino, Finnmark
Prosjekttype: Flerbruksbygg
Prosjektkostnad: 486 millioner kroner
Bruttoareal: 9367 kvm
Byggherre: Statsbygg
Byggeleder: Bengt Mortensen, assisterende: Magne Pedersen
Byggeentreprenør: Harald Nilsen
Arkitekt: Siv.ark. Kirsti Knudsen og landskapsarkitekt Bjarne Aasen.
Rådgivere: PGL: Asplan Viak - RIB, RIE, RIV, RIG, PGK og LARK: Rambøll
Norge - RIBr: Egil Berge - RIAKu: Brekke og Strand bs akustikk
Underentreprenører og leverandører: Rørlegger: Åge Nilsen - Ventilasjon: Harstad Luftteknikk og Siemens - Elektro: El-entreprenør Arne H. Johansen og Harstad Elektro - Heis: Heis-Tek - Grunn- og utomhusarbeider: Kåre K Kristiansen - Stålarbeider: Røkenes - Betongelementer: Jaro - Taktekking og isolasjon: Svein M Jentoft - Blikkenslager: Jens Jensen - Trapper og rekkverk: Midthaug - Glass- og fasadearbeider samt lås og beslag: Thermoglass - Leverandør glass og aluminium: Nord-Norsk Aluminium - Parkett: ABS Parkettgruppen - Systemvegger og himlinger: 2TAL - Flytavretting: AllService Tromsø - Maling, gulvbelegg og flis: Brødrene Ek - Storkjøkken: Kitek - Auditoriestoler: Skeie - Sceneteknisk utstyr: Norsk Sceneteknikk
Midt i Kautokeino sentrum har Statsbygg ført opp et flerbruksbygg som lokalt er heftig debattert. Noen mener det ser ut som et romskip som har landet midt på vidda.
Når et såpass stort nybygg skal reises på vidda, som preges av lave bygg tilpasset naturen rundt, er det ikke uvanlig at det oppstår diskusjoner om hvorvidt bygget er estetisk pent eller ikke.
– Bygget er spesielt i sin form. Det passer inn i Kautokeino både i forhold til materialer og i omgivelsene. Det er moderne og friskt og vil være et spesielt bygg som ikke vil slites i estetikk og form med alderen, forteller prosjektleder Kari Høvik i Statsbygg.
9 367 kvadratmeter
Bygget er på 9367 kvadratmeter og har fire etasjer. Her finnes 161 kontorplasser, flere undervisningsrom for et større antall studenter, kantine, flere minikjøkken, et stort møterom, amfi og et hesteskoformet uteatrium.
Statsbygg har også planlagt 160 parkeringsplasser i tilkytning til bygget og største bruker er Sámi allaskuvla – Samisk høgskole. Etter endel uenighet med de opprinnelige arkitektene, overtok etter kort tid sivilarkitekt Kirsti Knutsen AS fra Alta som teknisk arkitekt, der Henning Bek har vært ansvarlig for gjennomføring av prosjektet.
Økte kostander
Opprinnelig kostnadsramme var på 334 millioner kroner, mens sluttsummen kommer på 486 millioner. I tillegg kommer 40 - 45 millioner til brukerutstyr og 2,7 millioner til utsmykning. Prosjektleder Kari Høvik fra Statsbygg forteller at de har hatt ansvaret for fremdriften, mens Harald Nilsen AS har stått for de bygningsmessige arbeidene. Åge Nilsen AS har utført rørarbeidet og Harstad Luftteknikk AS har levert ventilasjonsanlegget. Arne H. Johansen har utført elektrotekniske installasjoner, Siemens har styrt med automatikk og Heis-Tek AS har installert og montert heiser.
Byggearbeidene startet høsten 2007, etter at hans Majestet Kong Harald la ned grunnsteinen. Bygget stod innflytningsklart i april i år, mens den offisielle åpningen er satt til 3. november.
Stålbærende konstruksjon
Tomten Samisk Vitenskapsbygg er bygget på har helning mot sentrum. Grunnen er løs stein og grus og har gitt god grunn for oppføring av bygget. Etter samisk byggetradisjon valgte Statsbygg å overnatte på tomta før byggestart, for å spørre åndene om lov til å bygge. De fikk ja til svar.
Bygget er formet rundt et atrium og har bærende konstruksjon av stål og hulldekker. Byggets fasader domineres av tre, nærmere bestemt gran, og glass. Innvendig er det parkett eller teppeflis på gulv, kontorglassfronter og systemvegger i gips og stender. Tak ovenfor atriet er kledd med gresstorv.
Det er lagt stor vekt på at fasadematerialene skal være tilnærmet vedlikeholdsfrie.
ENØK bygg
Bygget har vannbåren oppvarming. Bygget har solavskjerming i enkelte store glassflater. Ventilasjonsanlegget er balansert og har varmegjenvinning. Bygget er fullsprinklet og har sentral driftskontroll.
Ingen fraværsskader
Da byggeaktiviteten var på topp var cirka 95 personer i aktivitet på byggeplassen. Bygget ble oppført uten fraværsskader. Prosjektleder Kari Høvik sier at selv om prosjektet har hatt sine små problemer underveis, er de meget fornøyd med resultatet, og gjennomføringen uten store uhell.
Høvik sier at byggingen gikk greit og etter fremdriftsplan og forteller videre at den største utfordringen i prosjektet var å få prosjekteringsgrunnlaget på plass i tide.
– Bygget har gode kvaliteter og er funksjonelt og praktisk. Mange av kontorene har utsikt enten mot nord eller øst mot vidda, mens vestover ser man utover boligbebyggelse. Fra det store møterommet har man mot sør fantastisk panoramautsikt over vidda og mesteparten av sentrum, forteller prosjektlederen.
Tekst og foto: Johan Mathis Gaup