Expro
Expro
Sted: Ternetangen industriområde, Bømlo
Prosjekttype: Nybygg
Entreprisekostnad eks mva: 49 millioner kroner
Bruttoareal: 3.300 kvm
Byggherre: ZR Ternetangen
Byggherreombud for leietaker: James Roy Associates
Totalentreprenør: Engelsen Totalentrepriser
Teknisk totalentreprenør: TEVAS
Arkitekt: Rolv Eide
Rådgivere: RIB: Akvator - RIAku: Sinus - RIBr: NorFlam
Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider utgraving: Brødrene Flatebø - Grunnarbeider ledningsnett, utendørsanlegg: Engelsen Anlegg - Betongarbeider: Engelsen Entreprenør - Betongelementer: AS Betong - Tømrer: Engelsen Bygg - Takkonstruksjon: Lett-Tak Systemer - Taktekking: Protan Bygg & Tak - Vinduer og glassfasader: Glaskek - Maler og gulvlegger: Malerfirma O. Kjelsnes - Fliser: Flisebutikken Stord - Grid himling: Innomhus - Porter: Hörmann, avd. Bergen - Kraner: IB Bergen - Sykkelskur: Vulkan Smith
I Ternetangen industriområde på Bømlo har Engelsen Totalentrepriser og TEVAS bygget og montert tekniske installasjoner i et bygg som Rolv Eide har tegnet.
Byggherre er ZR Ternetangen AS. Bygget skal brukes av Expro Group, som har kjøpt den lokale bedriften Matre Instruments.
Innen tid og budsjett
Bygget er på 3.300 kvadratmeter. Engelsen Totalentrepriser og Tevas har vært henholdsvis totalentreprenør og teknisk totalentreprenør. Samlet entreprisekostnad for Engelsen Totalentrepriser og Tevas er 49 millioner kroner eks mva. Byggestart var i oktober 2008. Bygget ble ferdigstilt innen tid og budsjett i månedsskiftet oktober/november i år.
Det er produksjonslokaler i føreste etasje og kontorer i andre. Når bygget er i full drift vil det romme cirka 80 arbeidsplasser. Teknisk leder Håvard Kalve i Expro forteller at bygget betyr mye for selskapet. – Vi hadde vokst ut av bygget vi holdt til i. Her har vi rom for ekspansjon og sikkerhet. Vi er veldig godt fornøyd med både bygget og samarbeidet med entreprenørene.
Kupert tomt
Prosjektleder Leif Andreas Steinsbø i Engelsen Totalentrepriser sier at tomten var meget kupert.
– Bygget ligger nå på kote 7,5, på en tomt som gikk til kote 22,5. Vi sprengte bort cirka 35.000 kubikkmeter faste masser fra den åtte mål store tomten.
Bygget har tilnærmet rektangulær form. Andre etasje er inntrukket. Bærende konstruksjon er i betongelementer og stål. Taket er en lettakskonstruksjon. Fasadene består av hvite og svarte slipte betongelementer, samt innslag av glass og trepanel.
På gulvene er det teppeflis, parkett, heltre plank og fliser (våtrom og trapper). I produksjonslokalene er det et ESD gulv (epoksybasert gulv som er sikret mot statisk elektrisitet). I andre etasje er det kontorskillevegger i heltre bjørk. I produksjonslokalene er det fleksible gipsvegger. Takhøyden er 4,7 m i første etasje og 2,7 m i andre.
Steinsbø sier at det ble brukt et dieselaggregat til å tørke ut konstruksjonen. – Vi hadde tett bygg 25. mai i en periode med godt vær, så behovet for uttørking var ikke stort. Ifølge Steinsbø var leietakeren meget bevisst på at bygget skulle være enkelt og rimelig å drifte.
– Materialvalg er i stor grad gjort ut fra dette hensynet, samt ut fra hensyn til godt inneklima. Det var også viktig at bygget skulle kunne utvides.
I produksjonslokalene er det linjer for testing og sammensetting. En støyende maskin er plassert i et eget lydisolert rom. I andre rom er det mekanisk verksted og sveiseverksted. To testceller består av stålplater og 25 mm med kryssfinerplater. Cellene har skyvedører i stål med vindu av skuddsikkert glass. I produksjonslokalene er det to traverskraner og to veggsvingkraner.
Vannbåren varme
Prosjektleder Lars Frode Grevle i Tevas forteller at bygget har vannbåren oppvarming via radiatorer og strålevarme. – Bygget har varmepumpe mot sjø. Vann tas inn på 40 meters dyp og sirkulerer i fire sløyfer. Sjøvannsledningen er 2.600 meter lang. Bygget har også kjøleanlegg med frikjøling. Beregnet energibruk per kvadratmeter per år er 135,9 kWh i kontordelen og 164,5 kWh i produksjonsdelen. Bygget er prosjektert etter gammel forskrift, men klarer de nye kravene.
Ventilasjonsanleggene er balanserte, har VAV (variabelt luftvolum) og varmegjenvinning. Det er to aggregater, ett for hver etasje. Bygget har SD-anlegg. Det er solavskjerming i glasset i fasaden mot sør.
Fra bygget er det utsikt over Innværsfjorden og mot Stord. Rundt bygget er det et 5,5 mål asfaltert område. Deler av dette området er en parkeringsplass med plass til cirka 90 biler.
Komplekst bygg
Grevle sier at bygget har meget komplekse tekniske anlegg, noe som var grunnen til at Tevas var sideordnet totalteknisk entreprenør.
– Vi lærte mye i dette prosjektet. Noe av det vi lærte mest av var samhandling og styring av svakstrømsanleggene i forhold til styring av ventilasjon, varme og kjøling. I tillegg til tradisjonelle tekniske anlegg er det mot prosessutstyr levert, distribusjonsanlegg for gass og trykkluft, et eget spesialavtrekk, samt prosesskjøling.
Steinsbø sier at den største utfordringen i byggingen var den korte byggetiden. – Selve bygget var greit å føre opp. Da aktiviteten var på topp var 50 personer i aktivitet på byggeplassen. Arbeidet ble utført uten noen fraværsskader. Vi hadde sterkt fokus på sikkerheten, noe 70 RUH vitner om.
Arkitekt Rolv Eide sier at han tok utgangspunkt i innredningen som var tegnet av leietakers engelske arkitekt og så formet fasadene.
– Jeg synes det har fungert bra.
Tekst og foto: Ole Harald Dale