Sunndal ungdomsskole og kulturskole
Sunndal ungdomsskole og kulturskole
Sted: Sunndalsøra
Prosjekttype: Nybygg og ombygging
Entreprisekostnad inkl mva: 181 millioner kroner
Bruttoareal: Ca 6000 kvm
Byggherre: Sunndal kommune
Arkitekt og prosjekteringsleder: Hus Arkitekter Trondheim
Prosjekt- og byggeleder: 3S Prosjekt
Landskapsarkitekt: Løvtanna Landskap
Interiørarkitekt: Bergersen arkitekter
Rådgiver: RIB, RIV, RIE og RIBR: Rambøll Norge
Hovedentreprenør: Br. Røsand
Underentreprenører: Elektro: El-installasjon Sunndal - Ventilasjon og automasjon: GK Norge - Rørlegger: Sunndalsrør - Grunnarbeider: Bredesen Graving og Transport - Betongarbeider samt montasje dører og vinduer: Grytnes Entreprenør - Betongelementer: Elementpartner - Kjøleelementer: Huurre - Stålarbeider: Lønnheim Entreprenør - Brannisolering: Thermax Midt-Norge - Mur-, flis- og natursteinsarbeider: Murmester Mørkedal - Lås og beslag: Norsk Låsservice - Taktekking: Takservice - Blikkenslager: Jon L. Sæter - Trapper og rekkverk: Midthaug - Glassfasader- og dører: Valumin - Laminat- og ståldører: Valldal Trevare - Trevinduer: NorDan - Maler og byggtapetserer: Øra Farge og Miljø - Himlinger: Byggmontering Møre - Kjøkken: Bjørn Nilsen Serviceverksted - Mørkleggingsgardiner: Solskjermingsgruppen - Nettvegger: Scandi Sport - Rullegitter og speilvegg: Glassmester Solbjør - Parkett og sportsgulv: ABS Parkettgruppen - Avfallsbehandling: Veolia Miljø - Heis: Lift Tech
Sunndal kommune er på mange måter en foregangskommune når det gjelder skolebygg. Nå er det bygget en helt ny ungdoms- og kulturskole som skal erstatte den «gamle» ungdomsskolen fra 1968.
Det gamle skolebygget skal rives. Den nye skolen ligger like ved den gamle ungdomsskolen på Sande i Sunndal hvor det ligger en rekke andre skole- og fritidsbygg.
Det er entreprenørfirmaet Br. Røsand AS i Averøy som har hatt hovedentreprisen på den nye skolen. I tillegg har entreprenørfirmaet hatt ansvaret for å bygge det nye bygget sammen med idrettshallen og svømmehallen som ligger i umiddelbar nærhet. I samme område ligger også en kunstgressbane. Den nye skolen har kostet 181 mill. kroner inkl. mva.
– Det er plass til 290 elever i tillegg til 300 – 350 elever i kulturskolen. I tillegg skal 50 – 60 personer få sin daglige jobb ved skoleanlegget. Dette er det dyreste prosjektet Sunndal kommune noen gang har bygget, sier Svein Roger Lie i 3S prosjekt som har hatt ansvaret for prosjektledelsen.
Den nye skolen er tegnet av HUS arkitekter AS. De har hatt et godt grep om skoleprosjektet.
Når det gjelder riving av den gamle skolen, har Veolia fått anbudet på denne jobben.
Stort og moderne
Den nye skolen er bygget i to etasjer, delvis med kjeller. Totalt prosjektareal er ca. 6000 kvm. Herav ca. 5600 kvm nybygg og 400 kvm ombygging. I tillegg er det opparbeidet utomhusarealer, herunder torgplass mellom skole (kulturtorg), svømmehall og idrettshall, skolens aktivitetsarealer med ballbaner og oppholds- og aktivitetsarealer, adkomstveger og parkeringsarealer.
Mange funksjoner
Den nye ungdomsskolen skal erstatte eksisterende ungdomsskole som skal være i drift i byggeperioden, men rives etter innflytting i ny skole. Skolens arealer består av rene undervisningsareal med egne adkomster og garderober, areal for personalet og administrasjonen, fellesarealer med amfi, kantine, flerbrukshall, forbindelsesgang til sportshall og svømmehall. Hovedtyngden av nybygget oppføres i 2 etasjer, delvis med kjeller. Forbindelsesgangen er oppført i en etasje. Ombygd areal omfatter deler av sportshall og svømmehall. Dagens vestibyle og møterom i svømmehall er bygget om til styrketreningsrom.
Bygget er delt opp i to fløyer som legger seg inntil en to-etasjes langsgående bygningskropp – hovedfløyen. Den ene av fløyene inneholder basearealer for 8. – 9. klassetrinn. Den andre inneholder basearealer for 10. klassetrinn og spesialrom som kunst- og håndverksfag, realfagslaboratorium og heimkunnskap.
Utforming
Skolebygget består av relativt likt organiserte undervisningsfløyer og en flerbrukshall som er plassert inntil nordre fløy. Søndre og vestre fløy inneholder arealer for ungdomsskolen, nordre fløy arealer både for ungdomsskolen og kulturskolen. Skolens fellesarealer med kantine, allrom mv er plassert i krysningspunktet mellom fløyene.
Bygget er prosjektert med sikte på å være et fleksibelt bygg som lett kan tilpasses endrede behov. Den ytre utforming av vestre og søndre fløy er relativt lik. Begge fløyene har utvendig kledning av i hovedsak pusset mur, de har karakteristiske karnapper av glass. Nordre fløy og fellesarealene framstår som et overordnet volum som «omfavner» de andre to fløyene. Dette volumet har kledning av glass og relativt store glassflater i et curtainwall system. Flerbrukshallen er kledd med liggende vestlandspanel.
Det som preger den nye skolen er mye lys og mye farger. Det er store vindusflater hvor de mektige Sunndalsfjella kan speile seg. Stoler og interiør er også fargerike – i det hele er det lagt betydelig vekt på lys og varme. Dette må være en skole hvor både elever og lærere vil trives.
Utomhusanlegget
Skoleanlegget består av mange ulike områder: Kulturtorget, uterom øst, skolegården, aktivitetsområde, grasslette og sykkel/skate-område. I tillegg er det nye parkeringsplasser og atkomstveger.
Kulturtorget er et åpent uterom med eksisterende trær og sittekanter. Uterom øst er et mindre uterom med en liten intimscene. På skolegården er det asfaltdekke, et amfi med plass for ca. 100 elever, og tilrettelegging for diverse ballspill. Aktivitetsområdet er en samling med diverse sportslige aktiviteter, på et dekke av støtsand. Grassletta eksisterer i dag og beholdes som den er.
Skateområdet opparbeides med noe terrengforming og nytt utstyr, mens sykkelløypa opparbeides som en sti i skråninga mot fjellet. Parkering er lagt til en ny stor parkeringsplass ved Skolevegen, og langs atkomstvegen til skolen.
Totalt uteareal innenfor planavgrensing utgjør 23 daa.
Tekniske forhold
Pga. høy grunnvannstand er kjeller fundamentert på vanntett bunn-plate. Øvrige deler av bygget er fundamentert på banketter og søylefundamenter. Kjeller er utført i vanntett, plasstøpt betong.
I øvrige etasjer er det plasstøpte bærende og avstivende veggskiver i betong. Øvrig bæresystem består av betongsøyler innvendig og stålsøyler i fasader. Det er benyttet stålbjelker i fasader og deltabjelker innvendig. Alt konstruksjonsstål er brannbeskyttet. Dekker består delvis av hulldekker og delvis av plasstøpte dekker. I flerbrukshall er det benyttet DT-elementer i tak. Gulv på grunn av plasstøpt betong. Tak er isolert og tekket med to lag papp.
Energikilden i bygget er fjernvarme. Den gir oppvarming til tappevann, varmeanlegg og er support for spissing utover grunnbelastning på ventilasjonluften. Varmeanlegget består av radiatorer, gulvvarme og takvarme. Hele bygget er i hovedsak fullsprinklet.