Elvesiden
Sted: Lillogata 3, Oslo
Prosjekttype: 100 leiligheter
Totalkostnader inkl. mva:
211,625 millioner kroner
Bruttoareal: 11.992 kvm
Byggherre: Elvesiden Utvikling AS v/Eiendomsplan Management
Totalentreprenør: AF Bygg Oslo
Arkitekt: 4B arkitekter
Landskapsarkitekt: Sundt & Thomassen
Rådgivere: Byggeteknikk, Geo, Bygningsfysikk, Veg, Lyd/akustikk: Rambøll Norge - Brannteknisk: Norsk Brannconsult
Underentreprenører/leverandører: Riving: AF Decom, Grunnarbeider: JK Entreprenør - Spunt-pelearbeider: Kynningsrud - Gulvavretting: Gjøvik Gulvavretting - Betongelementer: Nor Element - Leveranse tegl, mur: Einar Stange - Produsent tegl: Wienerberger – Bratsberg Tegl - Leveranse plattendekker: Betongprodukter AB - Vinduer: Nordan - Elektro: Sønnico Installasjon - Gulvstøp: Betongmann - Taktekking: Euro Blikk og Tak - Blikkenslager: Franke Onsrud - Himlinger: IsoTeks Bygg - Stålkonstruksjoner: Næsset Mek. Verksrted - Baderomskabiner: Part AB - Innvendige dører: Swedoor/JELD-WEN Norge - Kjøkken og garderobe: Sigdal - Parkettlegging: ParkettPartner - Anleggsgartner Sten- og Grøntanlegg.
I en blindvei ved Akerselva har 100 leiligheter fått en skjermet beliggenhet i forlengelsen av eksisterende Elvebredden boligområde.
Entreprenør AF Bygg Oslo og 4B Arkitekter har videreført det nye byggetrinnet og brukt erfaringene fra første byggetrinn til å effektivisere produksjonen og forbedre løsninger.
Oppganger
– Det var mange planmessige utfordringer. Vi måtte forholde oss til en egentlig ganske vanskelig tomtesituasjon med stor høydeforskjell, en del industribebyggelse og krav om en privat barnehage som måtte etableres i samarbeid med naboen i Sandakerveien, forteller arkitekt John Glazebrook i 4B arkitekter og fortsetter: Den generelle planløsningen går ut på fire leiligheter per trappeoppgang per etasje. Et stort poeng er at byggene blir oppført med oppganger og ikke svalganger. Dette gir bedre leilighetsplaner, lysinnslipp og generelt høyere bokvalitet.
Mange av leilighetene er gjennomgående med stue/spisestue med skyvedør i mellom. Det er en leilighetstype som også er brukt på Elvebredden og er populær både hos eldre folk og barnefamilier i etableringsfase. To mindre leilighetstyper på to og tre rom har god planløsning med mye fasadearealer og gode lysforhold, sier han.
Samme team
– AF Bygg Oslo har dratt fordel av mange av de erfaringene vi gjorde ved oppførelsen av boligene på Elvebredden og blant annet brukt de samme murerne og forskalingssnekkerne. Murerteamet på åtte er utrolig erfarne. «Den harde kjerne» har holdt sammen i mange år, med noen få utskiftinger, påpeker prosjektleder Kjell-Rune Lindal, AF Bygg Oslo.
– I samarbeid med arkitekten har vi videreutviklet detaljer fra Elvebredden på hva vi kan gjøre bedre. Det har resultert i at vi fikk en god produksjon underveis og gode løsninger bygningsfysisk og estetisk. Det føler jeg at vi har ivaretatt, sier han og trekker fram løsninger rundt vinduene.
– Der har vi fått færre varianter som gjør det mer rasjonelt å bygge. Det gjelder også hjørneløsningene, som er redusert med 50 prosent i forhold til Elvebredden. Man kan nesten telle antall hjørner i et plan. Det er produksjonsmessig fornuftig både i forhold til utførelse og energibesparelse. Det blir mindre kulde-broer og tetthetsproblemer samt mer energieffektive bygg. Gjentagelseseffekten sparer mye tid. Det gjelder hele tiden å finne balansen mellom hva som er bra å produsere og ivaretagelsen av alle kvaliteter i forhold til estetikk og brukerne selv, understreker han.
Fjernvarme
Ifølge Glazebrook ble prosjektet planlagt i en overgangsperiode før Nye Tek ble gjeldende og de nye energikravene trådte i kraft. Men etter at konsesjonsområdet til Hafslund ble utvidet fikk boligene fjernvarme – vannbåren varme.
– Det gir en god fleksibilitet i fremtiden i forhold til hvilke energikilder man skal bruke. Vi har også tilstrebet å komme i mål med de andre kravene som er lagt i Nye tek med unntak av balansert ventilasjon, opplyser han.
Glasert tegl
Begge er enige i at det har vært spennende å jobbe med glaserte teglstein i fasaden, og forteller at de har hatt et godt samarbeid med Wienerberger - Bratsberg Tegl.
– Vi kom frem til noen flotte glasurer og valgte ut seks forskjellige, men beslektede farger. De forskjellige fargene med fire varianter i hver farge ble montert i felter ved siden av vinduene. Takket være et godt samarbeid mellom murerne og leverandør gikk montasjen meget bra.
Vi valgte en blå/grønn sjattering for å matche glassfargen og litt himmelfargen. Blågrønn glasur holder lyset mye lengre utover kvelden, mens rødfarge blir raskere mørk, forklarer Glazebrook og legger til at balkongfrontene som er av pulverlakkert aluminium og hvitt opal glass også får et grønnskjær som matcher fint den glaserte teglen.
Hvite trevinduer
– Trevinduer malt i to farger er arbeidsintensivt og vel nesten like dyrt som aluminiumskledde vinduer, hevder han. – Til dette prosjektet har Nordan levert trevinduer som er malt hvite både utvendig og innvendig. Det er også en kostnadsbesparelse. I tillegg reflekterer de mer dagslys og gir et lysere preg innvendig, mener Glazebrook.
Byggherrekontakt
– Byggherren har vektlagt kvaliteter over gjennomsnittet både i boligene og utomhusanlegg, som her er 40 prosent. Minstekrav til uteareal var 20 prosent av det to-tale leilighetsareal (BRAs). Uteareal er her beregnet til areal på bakkeplan, private terrasser, balkonger og hager. Det er lagt ned mye arbeid i utomhusarealene, både i planløsning og økonomi.
I noen byggeprosjekter er byggherren der bare på papirer uten å være delaktig i prosessen. Elvesiden Utvikling KS v/Eiendomsplan Management AS har vært meget delaktig i hele prosjektet fra planlegging og oppfølging underveis i byggeprosessen. Som entreprenør synes vi helt klart at det er en fordel. Man får lettere til et samarbeid og bedre løsninger, sier Lindal avslutningsvis.
Tekst og foto: Anne-Beth Jensen