Folketeateret

Folketeateret

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Folketeateret

Folketeateret

Sted: Folketeaterpassasjen, Oslo

Kontraktssum ekskl. mva: 45 millioner kroner (inkl. tillegg 50 mill. kr.)

BRA: 25 000 kvm

Byggherre: Eiendomsspar

Totalentreprenør: Oslo Entreprenør

Arkitekt: Mellbye Arkitekter

Byggherreombud: CoNova

Rådgivere: RIB: Frode Soløy - RIE: Foyn Consult - RIV: Ing. Petter Nome - El-installasjon: Connect Elektro - Ventilasjon. Energima - Rørlegger: NVS BO Rør

Underentreprenører/leverandører: Parkett: Tremiljø Prosjekt - Fliser: Modena Oslo - Malerarbeider: Euro Maleren

19. mars gjenåpnes Folketeateret med musikalen Mamma Mia som første oppsetning. Det blir med sine 1400 plasser en av Oslos største teaterscener. Mellbye Arkitekter AS har i forbindelse med restaureringen av teateret gitt dets historie, kunst og opprinnelige Art Deco-stil tilbake.

Eiendomsspar kjøpte Folketeaterbygningen i 2006. Den ble tegnet av arkitektene Christian Morgenstierne og Arne Eide i 1926 og sto ferdig i 1935. Intensjonen er at Folketeaterbygningen med sine 25.000 kvm skal forvandles til et multikulturhus.

Art Deco

- Art Deco har vært retningsgivende for oss i oppussingen av interiøret. Sal og scene er foreslått fredet av Byantikvaren. Et fredningsforslag medfører at man enten kan opprettholde farger og overflater slik de er, eller tilbakeføre til opprinnelig utseende.

De aller fleste overflatene i bygget, var svært slitt og trengte oppussing. Noen steder har vi skrapt i veggover-flaten og funnet de opprinnelige fargene, andre steder har vi beholdt fargene slik de var i Den Norske Operas tid, forteller arkitekt Camilla Aasgaard i Mellbye Arkitekter.

Hun påpeker at man i 2009 ikke kan bygge som i 1935. Brann- og tilgjengelighetskrav, sammen med høyere forventning med hensyn til komfort er endret siden første gang Folketeateret åpnet.

- I fredningsforslaget er det vektlagt at fredningen skal kunne forenes med fremtidig drift av bygget. I praksis betyr det at Byantikvaren har gitt dispensasjon fra fredningen slik at vi har kunnet tilfredsstille dagens krav.

Dette har resultert i nye handikaptoaletter, handikapheis, nye toaletter for publikum, nye garderober og nye seter i salen. Dørene til handikaptoalettene er laget som litt bredere kopier av de opprinnelige dørene ved siden av.

«Backstage» er ikke fredet. Der er det bygget nye garderober og dusjkabinetter, opplyser Aasgaard.

Folketeateret vil ha sju ulike barområder med to Champagnebarer med plass til 80 gjester hver.

Labyrint

Oslo Entreprenør startet rivingen i februar i fjor, så snart Den Norske Opera og Ballett hadde flyttet til Bjørvika. På grunn av byggets nærmest labyrintiske karakter har det vært en prosess der noen av løsningene har måttet bli til underveis Her har arkitekt og entreprenør samarbeide tett.

Vasket lysekrone

Arbeidsleder Jim Christensen i Oslo Entreprenør forteller at de hadde en kjempejobb med å vaske hovedlysekronen i salen. Det har trolig vært gjort lite vedlikehold av kronen i den tiden Den Norske Opera har holdt til i bygget (siden 1952). Det var nødvendig med en ordentlig oppussing av kronen og himlingen. - Vi sto på et stillas som ble satt opp i hele salen. Bare stillaset tok to uker å bygge, sier han.

Isolasjon/lyddemping

Den store Folk Bar og Restaurant med plass til 300 gjester blir liggende under det tekniske rommet med hydraulikken som styrer dreieskiven til scenen og måtte isoleres deretter.

- Maksimum isolasjon stjeler mye plass. Det var særlig et problem inne på toalettene. Der måtte vi både ha innføringsvei for eksisterende ventilasjon og i konstruksjonen som hindret at lyden verken gikk opp eller ned. Vi bygget et hulrom, la to lag gips, 20 cm isolasjon og to lag gips igjen, forklarer Christensen.

- Mye har vi funnet ut under veis for å optimalisere løsningene. Vi har blant annet fylt ut alle hulrom med Rockwool lydisolasjon. I hulrommet mellom selve betongdekke og ned til himling i restaurant er det lagt 25 cm Rockwool lydisolasjon.

Himlingen er bygget opp av en hatteprofil i stål. Under hatteprofilen ligger en 13 millimeter OSB-plate. Under den ligger en 25 millimeter treolittplate som en avslutning på selve himlingen i restauranten.

Vi prøver selvfølgelig å få det så høyt under taket som mulig, og det skal ikke være mulig å høre noe støy fra salen. Derfor har vi fuget og tettet ekstra godt gjennom alle rørføringer som går gjennom betongdekket og ned til himling i restauranten, forsikrer arbeidsleder Jim Christensen i Oslo Entreprenør.

To brukergrupper

Folk Restaurant og Bar har to brukergrupper. Det skal være mulig for opptil 300 teatergjester å innta en tre retters middag før en forestilling. Samtidig skal restauranten fungere som en frokostrestaurant for hotellgjester fra Clarion Collection Hotell Folketeateret som åpner i oktober 09. Fleksibilitet og funksjonalitet har derfor vært svært viktige stikkord for utformingen av restauranten.

Fasaden ut mot operapassasjen er fredet, men i utformingen av selve restauranten har arkitekten hatt frie hender. - Restaurantens runde form gjenspeiler dreiescenen som ligger rett over restauranten. Referansen til teaterverden har også vært retningsgivende for farge og materialvalg i restauranten. Vi ønsket å skape et rom som kunne fungere som en slags «black box». Mørke, sofistikerte farger på vegger og tekstiler gir en varm grunntone i rommet. Ved hjelp av nedfellbare tekstiler, belysning og projeksjoner, kan rommets karakter endres både i form og stemning. Restaurantens mezzanin, med plass til ca 30 personer, har en lounge-aktig karakter. Tanken er at man her kan trekke seg tilbake etter frokost for å lese og slappe av, eller ta en drink etter forestillingen i teateret, forklarer Aasgaard.

Fredede skisser

Kjøkkenet, i bakkant av restauranten, er lokalisert i et område som ble brukt til lager av Den Norske Opera. På veggene finnes noen fredete skisser utført av Oliver Nerland.

- Skissene skapte i utgangspunktet noen utfordringer for oss, fordi vi gjerne vi ville ha gjennomgang til restauranten gjennom ett av bildene. Da byantikvaren ikke godtok dette, måtte vi finne en annen løsning, sier Aasgaard avslutningsvis.

Tekst: AnneBeth Jensen. Foto: AnneBeth Jensen og Ole Walter Jacobsen.

Powered by Labrador CMS