Brattørkaia 17B
Brattørkaia 17B
Brattørkaia 17B
Sted: Trondheim
Prosjekttype: Nybygg
Totalpris inkl mva:
190 millioner kroner
Bruttoareal: 10.000 kvm
Byggherre: Brattørkaia 17B
Prosjekt- og byggeledelse: Sivilingeniør Karl Knudsen
Arkitekt: pka ARKITEKTER
Rådgivere: RIB: Myklebust - RIV: Sweco Norge - RIE: Buvik Elektro - RIBr: Cowi
Underentreprenører og leverandører: Stålarbeider: Rustfrieksperten - Tømrer: Etto Bygg - Glass- og fasader: Glassbygg - Systemvegger og himlinger: Moelven Nordia - Flislegger: Ragnar Skånøy - Blikkenslager: Olaf Hansen - Rørlegger: Union Setsaas - Ventilasjon: S. Moe - Elektro: Buvik Elektro - Branntetting: Firesafe - Solavskjerming: Solcom - Stillas: Aktiv Stillas
Tredje byggetrinn av kontorbygget Brattørkaia 17B på Brattøra i Trondheim er på 10.000 kvadratmeter. Bygget er en del av en meget spennende byutvikling i Trondheims havnefront.
Daglig leder Espen Susegg i Brattørkaia 17 B AS forteller at det i de nærmeste årene skal bygges nærmere 80.000 kvadratmeter på Brattøra i et stort byomformingsprosjekt.
– Det omfatter flere kontorbygg, et stort hotell, Rockheim, det nye pop- og rock museet som skal åpne neste år, og en modernisering av det regionale kollektivknutepunktet i Trøndelag. Dette området på Brattøra vil bli forbundet med Midtbyen via en gangbru over jernbanesporene. Den vil virkeliggjøre visjonen «Byen møter vannet» og binde alle transportmidler i lag rundt Trondheim Sentralstasjon. Leietakerne mener dette er et attraktivt område og det har gått greit å leie ut trinn en, to og det meste av trinn tre av Brattørkaia 17 B.
10.000 kvadratmeter
Byggetrinn tre av Brattørkaia 17 B er på 10.000 kvadratmeter fordelt på åtte etasjer. De tre byggetrinnene er på totalt 20.000 kvadratmeter. Tiltakshaver er Brattørkaia 17 B AS, som er eid av Entra Eiendom AS (52 %), Koteng Holdning AS (24 %) og Utstillingsplassen Eiendom AS (24 %). Trinn tre er tegnet av pka ARKITEKTER. Det var Saga Entreprenør AS som startet oppføringen av Brattørkaia 17 B. Etter at bedriften gikk konkurs i august fjor ble byggeprosessen fullført som byggherrestyrte delte entrepriser, i stor grad med underentreprenørene Saga brukte. Det har kostet 190 millioner kroner, inkl mva, å føre opp bygget. Byggestart var i september 2007. Siste leietaker var på plass i august i år. Byggetrinn tre inneholder cirka 350 kontorarbeidsplasser, dels i landskap og dels som cellekontorer. I første etasje vil det komme en felles kantine.
Plasstøpt og prefab
Tomten er flat og består av oppfylte masser. Bygget har rektangulær form. Prosjektleder Svein Georg Mogseth i Sivilingeniør Karl Knudsen AS forteller at de fire nederste etasjene har en forsterket bærende konstruksjon av plasstøpt betong fra et tidligere bygg på tomten, mens de fire øverste etasjene har bærekonstruksjon av betongelementer. Taket er flatt, isolert og tekket med papp. Fasadene er i glass.
Inne i bygget er det parkett eller tepper i utleiearealene og fliser i atrium og andre fellesarealer. I utleiearealene er det T-profilhimlinger og systemvegger.
130 kWh
Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Konstruksjonen ble hovedsakelig tørket ut med varme basert på strøm og olje. Bygget har vannbasert oppvarming med fjernvarme. Kjøling skjer via varmepumpe og varmevekslere basert på sjøvann fra Trondheimsfjorden (inntak på 40 og 70 meters dyp). Bygget har et beregnet energiforbruk på 130 kWh per kvadratmeter per år. Både kontorer og fellesarealer har lavenergibelysning. Det er bevegelsesfølere for lys på alle kontorer.
Bygget har solavskjerming med utvendige persienner og duk. Ventilasjonen er balansert og har varmegjenvinning. Bygget er fullsprinklet og har sentral driftskontroll. Inneklima er ivaretatt med rent bygg, balansert ventilasjon og lavemitterende materialer. Vinduene er i aluminium eller tre/aluminium, noe som gir lang levetid og enkelt vedlikehold. Det er lagt stor vekt på å få et fleksibelt bygg som det skal være enkelt å drifte. Fra bygget er det flott utsikt mot Trondheimsfjorden og Munkholmen.
Nattarbeid
Mogseth sier at ombyggingen av et tidligere industribygg (de fire nederste etasjene) har vært utfordrende. – Vi måtte også ta hensyn til at det allerede hadde flyttet inn leietakere i byggetrinn en og to. Arbeid som medførte støy og rystelser ble utført om kvelden, om natten eller i lunsjpausen. Konkursen i Saga skapte også utfordringer. Da aktiviteten var på topp var 80 håndverkere med på byggingen. Arbeidet skjedde uten noen større fraværsskader. Vi lærer litt av alle prosjekter. Her lærte vi å ha i bakhodet at uforutsette ting kan skje og hvor viktig det er å komme i gang igjen så raskt om mulig.
Krevende prosjekt
Sivilarkitekt Eivind Bjørbekk i pka ARKITEKTER forteller at det var krevende utfordringer i dette prosjektet. – I utgangspunktet var det planlagt to lameller med to til tre etasjer i Brattørkaia 17 B. På grunn av bygningsstatiske hensyn var det ikke mulig å bygge lamell nr 2.
Resultatet ble en lamell (med fire etasjer) opp til tillatt byggehøyde på 8 etasjer. Det er krevende når slike endringer skjer underveis i prosjektet. Med dette grepet fikk vi det arealet byggherren ønsket. Det var også en utfordring at deler av bærekonstruksjonen var fra et eksisterende bygg som ikke var standard for kontorbygg i dag. Vi har gitt bygget fasadematerialer og farger som gjør at det skiller det nye fra det eksisterende. Når tomten i forlengelse av Brattørkaia 17 B blir bebygd kommer bygget inn i en harmonisk helhet.
Tekst og foto: Ole Harald Dale