Ewos Florø

Ewos Florø

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Ewos Florø

Sted: Florø

Prosjekttype: Nybygg

Kontraktssummer eks mva: Ca 200 millioner kroner

Byggherre: Ewos Florø

Råvaresilobygg: Hovedentreprenør: NCC Construction - Arkitekt: Ulf Røstøen - RIB: Sweco Norge - Grunn- og utomhusarbeider: T.Ullaland - Glidestøp: Interform - Betongleveranse: DK Betong - Armeringsjern: Norsk Stål - Armering: Gundersen Armering - Stålbygg og taktekking: Sølve Kvellestad - Vindu: John Holvik - Rørleggerarbeider: Rørleggerservice Florø - Ventilasjon: H Nygård - Trapper og rekkverk: Rekon - Maler: Den Danske Maler - Tårnkran og heiser: Kranor

Produksjonsbygg: Hovedentreprenør: Skanska Norge - Maskinentreprenør: Audun Ramsdal - Stålarbeider: Ruukki - Rørleggerarbeid: Florø Rør - Ståldekker: Halten Mek - Taktekking: Skårhaug Taktekk - Fasade: Joh Blikk - Maler: Den Danske Maler - Vindu: John Holvik - Trapper: Hornes Agentturer - Mur og puss: BK mur og puss - Innredning: Acusto

Ved Ewos Florø er produksjonskapasiteten for vekstfòr doblet og lagerkapasiteten for råvarer tredoblet.

NCC Construction har ført opp et glidestøpt råvarebygg med 18 siloer, mens Skanska Norge har ført opp to produksjonsbygg i stål. Byggene er ført opp i hovedentrepriser.

Sikrer drift
Prosjektleder Ulf Wensel ved Ewos Florø forteller at utbyggingen ved anlegget sikrer driften. Samtidig med utbyggingen er anlegget effektivisert og automatisert.

Tomten i Gunnhildvågen utenfor Florø sentrum har dels fjellgrunn og var delvis utfylt med sprengstein. Prosjektleder Tore Årberg i NCC Construction sier at det var nødvendig med komprimering under råvaresilobygget.

18 glidestøpte siloer
Råvarebygget NCC har ført opp inneholder 12 vanlige siloer, seks stjernesiloer og et maskintårn. Alt er glidestøpt i en operasjon. Det er Sweco som har prosjektert konstruksjonen. Interform leverte glideforskalingen og DK Betong leverte ferdigbetong. Norsk Stål leverte armeringsjern, mens Gundersen Armering har hatt oppdrag med jernbinding.

Siloene er 43,5 meter høye mens maskintårnet er 53,5 meter høyt. Oppdraget hadde en kontraktssum på ca 100 millioner kroner, eks mva. Grunnarbeidene startet våren 2008. Støpingen begynte i august samme år. Bygget stod ferdig i august i år.

10.000 kubikkmeter betong
Det gikk med 10.000 kubikkmeter betong til siloene, inkludert bunnplate, kjeller og dekker. I glidestøpen ble det brukt 6.200 kubikkmeter betong (C35 kloridklasse C1 0,10, bestandighetsklasse M45). Det har gått med 1.400 tonn armering i konstruksjonen. Av dette er 750 tonn brukt i gliden. Det ble støpt tre meter i døgnet.

I tillegg til glideforskalingen ble det brukt pumpebil, 280 hydrauliske jekker, to tårnkraner og en Alimak. På toppen av konstruksjonen gikk betongen gjennom en hovedrørgate og forgreiningsrør til sju lommer. Herfra ble den fordelt rundt siloene med trillebårer. Jekkene hadde en samlet løftekraft på 1.500 tonn.

Med en så stor og kompleks støp var det nødvendig med mange arbeidere og stor kapasitet på betongproduksjon. – Vi brukte 400 kubikkmeter betong i døgnet og da var det svært nyttig med eget blandeverk på stedet.

Cirka 150 personer var med på byggingen. Arbeidet skjedde uten noen fraværsskader. Årberg sier at HMS ble tatt meget alvorlig i hele byggetiden.

– Vi hadde mange vante folk med på dette arbeidet og det var nok viktig for sikkerheten.

Årberg trekker fram været, herding og samkjøring av 150 arbeidere som de største utfordringene i prosjektet. Sterk vind førte til at betongen herdet seinere i utkanten av konstruksjonen enn i midten. For å få en mest mulig lik herdefront ble formen isolert utvendig. For å få raskere herding ble det tilsatt akseleratorer og en viss mengde industrisement i betongblandingen.

Stålbygg
Prosjektleder Lars Espen Osland i Skanska Norge forteller at de to byggene Skanska førte opp har et samlet gulvareal på 14.300 kvadratmeter. Skanskas kontraktssum var på ca 100 millioner kroner eks mva. Byggestart var i mars 2008 og byggene stod ferdige i juni i år.

Byggene har rektangulær form og har bærende konstruksjon av stålsøyler og ståldekker (med unntak av cirka 1.200 kvadratmeter plasstøpte betongdekker). Takene er flate og isolerte. De nederste 2,5 meterne av fasadene er i betong. Videre opp er det stålplatekledning. Byggene rommer blanderi, prosessanlegg, kontrollrom, et lite laboratorium og kantine.

Osland sier byggeprosessen gikk greit. Den største utfordringen var en del vind under oppføringen. Da aktiviteten var på topp var 50 personer i arbeid på byggeplassen.

Tekst og foto: Ole Harald Dale

Powered by Labrador CMS