Grenland House

Grenland House

Grenland House

Sted: Fokserød i Sandefjord

Prosjekttype: Næringsbygg

Kontraktssum eks mva:
160 millioner kroner

BTA: 9.000 kvm +
5.000 kvm garasje

Byggherre: Buer Prosjekt AS/
Trajan AS/Hotvedtmoen Eiendomsselskap AS

Totalentreprenør:
Buer Entreprenør AS, Sandefjord

Leietaker: Grenland Group

Arkitekt:
Kile Stokholm Arkitekter as

Rådgivere: RIB: Larsen og Paulsen - RIBR: Norconsult - Energivurdering, RIG, vegstøy og akustikk: Multiconsult - RIE: Bravida - RIV ventilasjon, dataromskjøling, automasjon, SD-anlegg og sentralstøvsugeranlegg: GK Norge avd. Tønsberg - RIV varme og sanitær: NVS - Interiørarkitekt: Into Design

Underentreprenører og leverandører: Ventilasjon, dataromskjøling, automasjon, SD-anlegg og sentralstøvsugeranlegg: GK Norge avd. Tønsberg - Elektro: Bravida - Rør: AT Furustad - Betong: Norbetong - Støpearbeider: Thunberg - Blikkenslager: Vestfold Kobber og Blikkenslagerverksted - Malerarbeider: Malermester Jensen - Kjerneboring: FB Byggpartner - Innredning/systemvegger/ himlinger: Bygginnredning - Låser og beslag: Låsesmeden Larvik - Kjøkken: KVIK Kjøkken - Kantinekjøkken: E. Christiansen - Vinduer: NorDan - Innvendige dører: Jeld Wen Norge - Branntetting: Firesafe - Alu.fasader: Profax Aluminium - Ståldører: Lande Mek. Verksted - Garasjeporter/branngardiner: Portservice - Hulldekker: Spenncon - Prefab. trapper: Nor Element - Grunnarbeider: Marthinsen og Duvholt - Utstikking: Ingeniørservice - Plattendekker: Swedform Plattendekker - Murerarbeider: Tveiten & Lundquist - Taktekking: Icopal Tak - Byggevarer: Optimera Proff - Stålarbeider: Fagstål - Utomhusarbeider: Grøntanlegg - Eikegulv: Prosjektgulv: Fliser/naturstein: Prosjektflis - Solskjerming: Celcius - Rømningstrapper i stål: Rekon

Buer Entreprenør har nå overlevert et av sine største prosjekter noensinne. Leietaker Grenland Group tar i bruk over 9.000 kvm kontorlokaler på Fokserød utenfor Sandefjord.

«Representative lokaler med svært sentral beliggenhet». Slik kan det oppsummeres i korthet hva som nå glimrer med sitt nærvær noen hundre meter fra Torp flyplass, midt mellom Sandefjord og Tønsberg. Tre bygningskropper, en på seks og to på tre etasjer, omkranser et takoverbygget torg der kantina er plassert.

– Vi fikk adgang og frie hender til å foreslå en løsning innenfor den forholdsvis begrensede situasjonen på tomta. Torget har en stor glassflate i hver ende, men for ikke å få for mye direkte sollys inn, valgte vi heller å legge overlys langs veggene i de tilstøtende veggene, i stedet for et glasstak, sier arkitekt Steinar Kile i Kile Stokholm Arkitekter AS.

Plasseringen av de tre bygnings-fløyene er optimalt plassert mellom E18, en overfartsbru og Fokserødveien. Bygningene måtte være effektive, men skulle også være fleksible. Både for at leietaker Grenland Group kunne eks-pandere, og eventuelt det motsatte, slik at andre leietakere ville kunne oppleve dette som sine kontorlokaler.

Bygget er fundamentert på en stiv bunnplate med en tykkelse på 40 til 60 cm, med plasstøpte vegger og dekker over de to parkeringsetasjene. Fra første etasje og opp er bærekonstruksjonen stål og hulldekker. Det er for det meste isolerte bindingsverksvegger og aluminiumsfasader.

Riktig byggetid
– Som vanlig var det viktig å komme i gang med grunnarbeidene for å sikre oss en god start og sikker fremdrift. Det er tatt ut 20.000 kubikkmeter masse, blant annet for det 5.000 kvm store parkeringsarealet.

Noen vil hevde vi hadde god tid fra oppstarten i april 2008, men byggetiden var riktig. Med tanke på det store bygget, og å få overlevert et 100 prosent godt sluttprodukt, var kortere tid ikke hensiktsmessig, sier Buer Entreprenørs prosjektleder Rune Fjeldheim.

Buer har ikke behøvd å legge ned mye ressurser i utfylling av reiseregninger; dette prosjektet ligger 100 meter fra deres eget avdelingskontor i Sandefjord. Byggherre er Fokserødsenteret AS, et selskap som Trajan AS, Buer Prosjekt AS og Hotvedtmoen Eiendomsselskap AS står bak.

Hell i uhell
– En viktig suksessfaktor til at dette er vellykket er at vi fikk de «dårlige» tidene, i den forstand at vi i stor grad har fått de beste håndverkerne. Veldig mange av våre ue-er har sett dette som et prestisjeprosjekt og virkelig gått inn for å levere riktig kvalitet til rett tid. Med lokale firmaer med egne ansatte og med liten grad av innleie, så blir det en egen eierfølelse til prosjektet. Dersom f. eks. maleren gjør en god jobb, så går det på ryktet og renommeet til hele bedriften.

Tidene har også gjort at de aller fleste har hatt anledning til å sette på godt med kapasitet når vi har hatt behov eller når vi har ønsket å forsere noe, sier Fjeldheim.

Bygningen på seks etasjer ligger øverst mot Fokserødveien, slik at det blir en naturlig nedtrapping ned mot E18 i vest. Samtidig er de tre fløyene parallelle, men forskjøvet i forhold til hverandre.

Sydgavlen på alle tre har en skråflate som bidrar til å skape dynamikk i uttrykket. Grenland Group er et entreprenørselskap innenfor engineering, anskaffelser og fabrikasjon, gjerne knyttet til maritim virksomhet.

Et snev av offshore
– Dette har vært inne i bildet, uten at vi vil påstå at det er blitt en del av uttrykket. Spisse bauger og med en akustisk skråvegg inne i torget som kan minne om en skuteside, kan tankene bringes dit.

Den delvis båndtekkete fasaden er trukket videre inn i det overbygde torget, slik at de tre byggene ikke endrer fullstendig karakter, men gjør at vi får opplevelsen av tre hus som står mot hverandre, forklarer arkitekt Kile.

Med 200 parkeringsplasser i kjeller og 150 p-plasser ute, samt en sittekapasitet for 160 i kantina, er Grenland House bygget for fortsatt vekst. Firmaet tar selv i bruk 330 kontorplasser, mens 120 plasser kan leies ut. Men statisk er de to byggene i vest forberedt for en gang i fremtiden også å ende opp i seks etasjer.

Ta det i forkant!
Det er ikke ofte Buer bygger i disse høydene, men takket være full fokus og med egne stillas- og HMSmøter, har det ikke vært fraværsskader i prosjektet. Fokus var det også i forkant av oppstarten.

– Da arrangerte vi teambuilding-seminar i Risør for saksbehandlere og baser fra de ue-ene som da var klare. Vi satte opp mål på HMS og kvalitetssikring for å sette fingeren på de hverdagslige og ofte banale spørsmålene vi vet oppstår. I en løs og ledig atmosfære skulle vi drøfte problemer som oppstår på alle byggeplasser.

Som eksempel: hvorfor tjuvlåne verktøy eller utstyr fra kollegaen?

Det er ting som oppleves som fryktelig irriterende. En byggeprosess er et tøft miljø, og det kan fra tid til annen gå høylytt for seg. Men når man har sittet sammen, i rolige omgivelser, så blir terskelen litt høyere og engasjementet for å løse ting på en annen måte litt større. Dette har vi fått positive tilbakemeldinger i ettertid fra deltakerne. En liknende samling har vi arrangert en gang tidligere, og dette blir heller ikke siste gang, forteller Fjeldheim.

– Som arkitekter har vi vært heldige med byggherre og entreprenør, der det ikke har dukket opp alvorlige problemstillinger når det gjelder å kutte vekk noe på grunn av økonomi.

Takket være samvittighetsfull innsats fra disse så har man klart å oppfylle det vi på forhånd ble enige om. Materialvalget og en behersket fargeskala gir bygget en letthet i uttrykket til tross for at det er opp til en seksetasjers bygning. Det gir en tilsiktet rolig virkning, avslutter Kile.

Tekst og foto: Trond Joelson

Powered by Labrador CMS