Subsea 7
Sted: Forus
Prosjekttype: Nybygg
Entreprisekostnad eks mva: 203 millioner kroner
Bruttoareal: 14.000 kvm
Byggherre: Subsea 7
Totalentreprenør: Block Berge Bygg
Arkitekt: Rambøll
Rådgivere: RIB: Multiconsult (elementer) og Norconsult (betong og fundament) - RIAku: Sinus - RIGeo: Siv.ing. Albert Ølnes - RIBr: Skansen Consult
Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Matricula - Graving og utomhusarbeider: T Stangeland Maskin - Peling: Holt Risa - Betongarbeider: Block Berge Bygg - Betongsaging: Sørvest Betongsaging - Stålarbeider: Varhaug Bygg & Montasje - Taktekking: Sandnes Tak - Glass- og aluminiumsarbeider og solavskjerming: Hubro - Maler og gulvlegger: Jæren Gulv - Mur- og flisarbeid: Jan Petersen - Innredning: Moelven Nordia - Rørlegger: Sig. Halvorsen - Ventilasjon: Energi & Miljø - Elektro: Rønning Elektro - Branntetting/fuging: Thermax - Låser: Sikring & Låseservice - Beslagsarbeider: Lie Blikk - Trapper og rekkverk: Trappeteknikk - Storkjøkken: Matec - Terrasse og grøntanlegg: Varhaug Park & Hage - Porter: Hauck Portservice - Rister: Rister & Trading - Ståldører: Thermax - Heiser: Kone - Byggvask: Polygon - Stillas og leieutstyr: Bautas - Kran: Kranor
Oljeserviceselskapet Subsea 7 har tatt i bruk et nytt kontorbygg på 14.000 kvadratmeter på Forus.
Bygget er konstruert som et atriumsbygg med fire bygningskropper og fire klimatiserte atrier i korsform mellom dem.
203 millioner kroner
Prosjektleder Rune Jørgensen i Block Berge Bygg forteller at denne løsningen ga rask byggetid, god energieffektivitet og mye dagslys i kontorlokalene.
Bygget ble tegnet av Rambøll og oppført i totalentreprise av Block Berge Bygg. Entreprisekostnaden på 203 millioner kroner eks mva. Det ble bygget innen budsjettet og ble tatt i bruk noen dager før planlagt ferdigstillelsesdato. Tiltakshaver er Subsea Eiendom AS. Byggestart var i april 2008 og stod ferdig i desember i år.
I første etasje ligger lobby, kantine, møterom, undervisningsrom, sykkelparkering med garderobe og parkering. I kontoretasjene er det mye landskap og få cellekontorer. I bakkant av kontorlandskapene ligger stillerom og møterom. Bygget er dimensjonert for 550 kontorarbeidsplasser.
Kantinen har sitteplasser for 220 personer. Under allmøter tas en del av atriet utenfor kantinen i bruk.
Betongelementer
Tomten er på 7,1 mål og ligger i den nordvestre delen av Forus. Grunnen består av leiremasser. Bygget står derfor på cirka 550 peler. Noe masseutskiftning har vært nødvendig.
Lars Tore Ringstad, leder salg og prosjektutvikling i Block Berge Bygg, forteller at bygget har bærende konstruksjon av betongelementer. Takene er flate, isolerte og tekket med papp. Fasadene har hvit sprøytepuss som ble lagt på i fabrikken. Det er mye tykkere enn maling og er mer bestandig. Fasadene blir en tilnærmet vedlikeholdsfrie.
Bygget har også seks store glassfelt. Vinduene har aluminiumsrammer, noe som gir lang levetid og enkelt vedlikehold.
Konstruksjonen med fire bygningskropper ga ifølge Jørgensen en meget rasjonell og ryddig byggeprosess.
– Vi bygget del for del. Straks delen hadde tett tak kunne vi gå inn med avfuktere og få inn alle fag etter uttørking. Mens en del ble innredet kunne vi bygge neste del.
Bygget er prosjektert og bygget etter TEK 97 og er innenfor kravene til C-bygg etter TEK 07. Det har vannbåren oppvarming basert på fjernvarme og kjøling basert på fjernkjøling. Ventilasjonsanlegget er balansert og behovsstyrt og har varmegjenvinning. Den termiske massen i betongen utnyttes slik at bygget får en jevnere temperatur gjennom døgnet. Bygget har avansert SD-anlegg. Solavskjerming skjer med persienner som er integrert mellom lagene i vinduene.
Parkeringsdelen i første etasje kan senere enkelt bygges om til kontorer. Betongelementene er isolerte og tekniske anlegg er delvis ført fram.
Sorteringsgraden for byggavfall har fram til nå lagt på cirka 80 prosent.
Rundt bygget er det parkering og litt grøntareal. På taket av bygningskroppen som ligger mot sørvest ligger det en takhage med en ni hulls minigolfbane. Totalt er det 100 parkeringsplasser i bygget og på tomten.
3D simuleringer
Senioringeniør Pål Andreas Dahl i Skansen Consult forteller at bedriften har benyttet alternative modeller for dokumentasjon av brann- og rømningssikkerhet. – De branntekniske kriteriene for atrium som rømningsvei og krav til omsluttende konstruksjoner er dokumentert gjennom fullskala modellering av brannforløp. Vi laget 3D modeller som viser temperaturer, røykgasskonsentrasjoner, sikt osv.
Et byggs branntekniske løsninger prosjekteres normalt etter preaksepterte anbefalinger i veiledning til Teknisk forskrift (VTEK). Ved bruk av denne modelleringen har vi dokumentert flere løsninger i henhold til funksjonskravene i Teknisk forskrift. Bygget er prosjektert med fulldekkende sprinkleranlegg og automatisk brannalarmanlegg. Røykventilasjon i atrium er gjort med mekaniske vifter i taket.
Grundig prosjektering
Ringstad forteller at Block Berge Bygg kom tidlig inn i prosjektet. – Vi fikk dermed tilpasset infrastrukturen i bygget til vårt bæresystem. Vi arbeidet hele tiden nært sammen med arkitekt og konsulent og vi utførte mye av prosjekteringen før vi presenterte komplett totalentreprise for byggherren.
Jørgensen sier at byggherrens alternativ var å leie seg inn i et annet bygg. – Dette alternativet måtte vi konkurrere med. Prosjektteamet var inne i bildet fra starten og vi fikk en glidende overgang fra salgsfase til byggefase. Byggtiden gikk greit selv om den var knapp. God planlegging i starten og rasjonell bygging hjalp godt.
Da aktiviteten var på topp var mellom 70 og 80 personer i arbeid på bygget. Dette prosjektet har gitt oss nyttig kunnskap om optimalisering av bruk av betongelementer og på bygging av energivennlige bygg.
Engasjert byggherre
Ringstad skryter av byggherren Subsea Eiendom. – Byggherren var engasjert og beslutningsdyktig. Før vi fikk kontrakten gikk Subsea Eiendom grundig gjennom internkontrollsystemet vårt. Vi har hatt faste møter i byggeperioden der byggherren har vært med. Deres folk har også vært med på vernerunder. Samarbeidet har vært nært og positivt i både prosjektfasen og byggefasen.
Sivilarkitekt Christian B. Christensen i Rambøll sier at den kvadratiske og trange tomten krevde ekstra arbeid. – Da vi fikk den første planen på plass gikk mye av arbeidet av seg selv. Vi hadde et godt samarbeid med trivelige folk hos byggherren og entreprenøren.
Tekst og bilder: Ole Harald Dale