Politihøgskolen Sæter

Politihøgskolen Sæter

Politihøgskolen Sæter

Sted: Kongsvinger

Prosjekttype: Høgskole

Kontraktsum eks mva:
83,5 millioner kroner

BTA: Sentralbygg: Ca 2.650 kvm
- Internat: Ca 1.890 kvm

Byggherre: Kongsvinger kommune

Totalentreprenør: Glåma Bygg AS

Arkitekt: Arkitektlaget AS

Prosjekt- og byggeledelse:
VTB AS

Leietaker: Politihøgskolen

Rådgivere: Prosjekteringsledelse: Sjåtil & Fornæss - RIB: PentaCon - RIV rør: Raad - RIE: Hallås

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Billerud - Ventilasjon: Hamstad - Elektro: Rolf Snare - Rør: Haget Rørleggerbedrift - Prefab, dekker og stål: Contiga - Storkjøkken: Maestro Storkjøkken - Badekabiner: Con-Form - Vinduer: NorDan - Innerdører: AT-Tre - Ytterdører: Noractor - Gulv og parkett: Parkett og Idrettsgulv - Maler: Sandermoen - Blikkenslager: Elverum Blikkenslagerverksted - Tak: Eda ByggKomponenter - Takstoler: Bredesen Opset - Mur, puss og flis: Hedmark Murmesterforretning - Himlinger/systemvegger: Modulvegger - Branntetting og isolering: Thermax - Trapper og rekkverk: Midthaug

Det ambisiøse målet for politiutdanningen her i landet krever ny bygningsmasse med nye fasiliteter. Sentralbygget og internatet på Sæter i Kongsvinger inneholder det mest moderne utdanningen nå kan tilby.

Mange kommuner og flere landsdeler var svært interesserte i få lagt politiutdanningen til seg da regjeringen la fram de nye planene. At det nettopp ble Sæter er ikke en tilfeldighet. Den tidligere landbrukseiendommen har huset et utdanningssenter for politiet siden 1995. Dessuten er de ytre forholdene og miljøet godt egnet til aktivitet som krever støy og utmark. I tillegg er avstanden til

Oslo overkommelig
Skolen på Sæter er organisatorisk underlagt Oslo, men er en egen seksjon under kurs- og øvingssentrene. Sæter skal kunne tilby både en treårig bachelorutdanning, som politiyrket nå krever, men også stå for politiets etter- og videreutdanning. Det står respekt av bruksnivået når anlegget er maksimalt utnyttet; de 144 bachelorstudentene samt etter- og videreutdanningen vil kreve mellom 50 - 60.000 dagopphold i året.

Tre volumer
Derfor var ikke det nye sentralbygget eller internatet bare et ønske, det var en absolutt nødvendighet. Arkitektlaget AS har sagt ja takk til begge deler, når det gjaldt å finne en høvelig uttrykksform for det øynefallende sentralbygget. Det har moderne elementer i seg, men også tatt hensyn til omgivelsene som preges av tradisjonell landbruksbebyggelse. Volumet er delt i tre, der den sirkulære kantina står som et dreiepunkt i fotavtrykket. Mellombygget er mer som et låvebygg, mens auditoriet i øst har murfasade og kan assosieres med et bryggerhus.

– Tomteplasseringen har jo vært med på å styre formen. Her er det sol hele dagen og utsikt til aktivitetene. Vi er på en gammel gård i et tredistrikt, derfor er treverk det ledende byggematerialet i denne prosessen, sier arkitekt Trond Sundby fra Arkitektlaget.

Sentralbygget inneholder et resepsjonsområde i plan 1 og en kantine med kapasitet for inntil 200 personer i etasjen over. For totalentreprenør Glåma Bygg var både byggetiden så vel som den runde kantina en utfordring. Kantina er delt opp i 12 «kakestykker», som har en søyle innendørs ved hver hovedakse. For å definere formen er konstruksjonen synlig. I tillegg faller taket åtte grader mot sør. Tresøylene rundt kantina ute er kun av estetisk verdi. Tresøylene i den uttrukne hattebremmen på bygget skal være en formidler mellom bakken og byggverk.

Auditorium og gymsal
I tillegg til kontorer og gruppe- og møterom i begge plan, inneholder også Sentralbygget en heller uvanlig kombinasjon. Både et auditorium for å samle mange personer og en gymsal for fysisk trening sto på ønskelisten. Begge deler ville periodevis stått ubrukt. Arkitektlaget kom med en kombinasjon, uten å måtte tegne to volumer. En teleskopstribune med kapasitet for 198 personer, skyves inn og i løpet av minutter kan en gymsal på 220 kvm med sportsgulv disponeres. Tilbakemeldingene fra brukerne er gode, selv om det var utfordringer med hensyn til veggbekledning og akustikken i auditoriet.

Første års politistudenter er høgskolestudenter og må selv skaffe husvære privat. Men de som er inne i den operative opplæringen, i det andre og tredje året, samt de som etterutdannes, har krav på innlosjering på Sæter. Den eksisterende internatkapasiteten var ikke tilstrekkelig, Glåma Bygg har derfor i disse dager overlevert et nytt internat med 36 hybelleiligheter, derav 4 hk-tilpassede rom. Det er brukt badekabiner og det er Granab-løsninger på gulvene.

– Her har vi lagt oss på samme lesten som i sentralbygget, med to fløyer og en midtre del. I sørenden av bygget er det et stort fellesrom med et kjøkken for sosiale samlinger. Det skal i første rekke være et tilbud for de som er på etterutdanningskurs, forklarer Sundby. Under bakkenivå, med egen nedkjøringsrampe, finner vi et stort depot for utdeling av utstyr. I den andre enden ligger det et AT-rom (arrestasjonsteknikk), dekket med 30 mm skumgummiplater på gulvene, for trening i pågripelser.

Tett prosess
Arkitektlaget har også hatt forprosjektet. – Prosessen var fortettet. Fra schratch til ferdigstillelse har det bare gått ett og et halvt år, inkludert 12 måneders byggetid. Dialogen aktørene i mellom har vært god, også den konstruktive dialogen med brukerne, sier Sundby.

– Jo, den største utfordringen har vært den knappe tiden. Sentralbygget begynte vi tømringen på i januar, for å overlevere i august, bekrefter formann Anders Røøhs i Glåma Bygg. Kontraktene på internatet og sentralbygget er på henholdsvis 30 og 53,5 millioner eks. mva.

Sæter er selvforsynt med eget pelletdrevet fjernvarmeanlegg, som ligger i den eksisterende låven. Glåma Bygg landet også en kontrakt om å bygge et toetasjers garasjeanlegg med 27 parkeringsplasser og en vaskehall for politiets bilpark. Det skal stå ferdig i løpet av våren.

Daglig leder Bjørn Karlsen på Politihøgskolen Sæter er strålende fornøyd med hvordan anlegget nå fremstår.

– Vi er veldig nær opp til det vi ønsket. I det store og hele hadde det ikke blitt de store endringene om vi skulle satt i gang med bygging på nytt. Garasjeanlegget er det foreløpig siste som er planlagt.

I løpet av 2010 skal vi ha 720 studenter som går treårig løp på Politiskolen. Nå er utfordringen å smøre organisasjonen, og benytte den bygningsmassen som er her på en bedriftsøkonomisk god måte, avslutter Karlsen

Tekst og foto: Trond Joelson

Powered by Labrador CMS