Quality Hotel Saga

Quality Hotel Saga

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Quality Hotel Saga

Sted: Tromsø

Posjekttype: Hotellutvidelse – nybygg. 36 nye rom av totalt 107

Kontraktssum: 56,5 millioner kroner

Bruttoareal: Nybygg 2000 kvm – berørt av ombygging: 780 kvm

Byggherre: BUL Tromsø

Totalentreprenør: Bjørn Bygg

Arkitekt: Arkitektkontoret Amundsen

Rådgivere: RIB: Siv. Ing. Per O. Danielsen - RIE: Bravida - RIV: Sletten - RIBR: Rambøll

Underentreprenører og leverandører: Rørlegger: Rørleggermester Reidar Skagseth - Ventilasjon: GK Norge - Heis: Rieber Schindler - Glassfasader Alu-Plast - Kjøling: Kulde-teknisk - Grunnarbeider/riving: Roald Madsen - Branngardiner: BVS - Blikkenslager/fasade: H. Mikkelsen - Mur/puss/flisarbeider/maler: Schwenke & Sønn - Badekabiner: Part AB - Utstikking/landmåling: NNBK - Branntetting:FireSafe - Lås og beslag: Møller Undall - Taktekker: Protan - Innerdører; Swedoor - Vinduer: Nordan/Velux - Parkett: ABS Parkettgruppen - Himlinger: Troms Byggmontering

Dæven, kor tøft! var kommentaren til tidligere ordfører i Tromsø og utdannet blikkenslager Herman Kristoffersen. Quality Saga-hotellets gylne nybygg er heftig debattert av mange tromsøværinger. De fleste er positive!

– Det har vært viktig å gi hotellet en fullstendig ny identitet og en synlig og funksjonell inngang. Hotellet har siden det ble oppført på slutten av 60-tallet hatt en inngang som har vært noe anonym og utilgjengelig for rullestolbrukere, forteller arkitekt Børre Amundsen, fra Arkitektkontoret Amundsen i Tromsø.

– Det ble riktignok foretatt en viss ombygging for 12 år siden, slik at man i hvert fall kunne få inn rullestolbrukere, men hotellet har hatt et anonymt utseende, til tross for den sentrale plasseringen i byen. Når man da skulle bygge et tilbygg, var et av målene både for oss som arkitekt og Bondeungdomlaget (BUL) som byggherre å få en fasade og en inngang som gjorde hotellet mer synlig i bybildet, og med tilgjengelighet for alle brukergrupper, påpeker han.

Krav i reguleringsplan

Ifølge Amundsen har valg av fasademateriale sammenheng med reguleringsplanen. – Der er det stilt krav om at den skrå takflaten, som utgjør den øverste etasjen på nybygget, skal være av samme materiale som fasaden. Dette fikk stor betydning for utvalget av fasadematerialer. Det måtte være et materiale som både kunne være vegg og tak. Det har ledet oss til kobberfasaden Nordic Royal, som er en kobbber-/aluminiumlegering. Andre aktuelle materialer viste seg å være dyrere. Platene vil se forskjellige ut avhengig av lyset, forklarer han, og legger til at byggets beliggenhet krever et fasademateriale med karakter, og at overflaten på fasaden samtidig skal bidra til at Richard Withs plass utenfor hotellet blir et lysere og triveligere byrom.

Vi har bygninger omkring som delvis er gamle verneverdige trehus og bygg med teglfasader. Hensynet til omkringliggende bygg har også vært med på å bestemme fasaden. I tillegg skal materialet være tilnærmet vedlikeholdsfritt, noe som også har vært med i vurderingen og vår anbefaling til byggherren, sier Amundsen.

Fra samspill til totalentreprise

– Prosjektet ble gjennomarbeidet i halvannet år før vi ble enige om en kontraktssum. Vi startet med en samspillmodell og kom til et punkt der vi ble enige om en kontraktssum, men hadde ennå noen risikoposter igjen som kunne økes eller minskes. Da ønsket BUL en fast pris, og vi ble enige om en vanlig totalentreprisemodell til 56,5 millioner kroner, forteller anleggsleder Stian Paulsen, Bjørn Bygg.

Tromsø-entreprenøren har utført alle betong- og snekkerarbeidene selv. Bygget over kjelleretasjen er oppført som cellebygg med vegger og dekker i Con-Form-elementer levert av Kabelvåg-firmaet BE-Element AS, etasje for etasje. Den spektakulære fasaden i taksteinmønster er utført av blikkenslager H. Mikkelsen AS.

– Fasadematerialet er en form for båndtekking, der vi startet nederst og jobbet oss oppover. Platene er kappet opp og bukket til som falsete kassetter på 600 x 600 mm og ligger i 45 grader skrå vinkel. De måtte gradvis bygges opp over i hele bredden og festet med klammer som ble skrudd fast i toppen på hver kassett. Neste kassett legges på, og man får en skjult skruekonstruksjon.

Ubrennbare Cetrisplater, et 16 millimeter fast platemateriale, ligger under fasadeplatene. Det var de eneste platene vi fant som tilfredsstiller brannkonsulentens krav om ubrennbarhet i hele fasadetykkelsen. Et absolutt krav siden nærmeste nabo er bare 6,3 m unna. I tillegg er alle vinduer på sør-vestfasade sikret med sprinkler som utløses om det blir over 65 grader i smuget mellom byggene.

På grunn av fasadematerialet kunne man ikke sette noen veggfester til stillaset. Vi måtte hele tiden beholde så mye av stillaset, at vi kunne benytte oss av de sorte feltene med Formicaplater mellom vinduene og rundt neste hjørne slik at stillaset ble stabilt nok. Stillaset måtte senere rives etasje for etasje, forklarer Paulsen.

Glassgård

– Det er valgt glass i hele spisesalens bredde, i nedre fasade og i taket samt i hele fronten inklusive vindfang med skyvedører. Glasstaket i seg selv er en spenstig konstruksjon som ligger på kun 20 graders vinkel, som er et absolutt minimum for glass i forhold til snølaster. Siden spennet på det lengste er over 6 meter er det innlagt stålforsterkning inne i aluminiumsprofilene for å klare bæringen. Dette gir en slank, men spektakulær effekt i glassgården og mest mulig lysinnslipp.

I takkonstruksjonen er det solreflekterende og selvrensende glass med ti lufteluker for kombinert røkventilasjon og komfortventilasjon . En værstasjon på taket forhindrer at lukene står åpne når det begynner å regne eller blir for mye vind, påpeker han.

BUL i underetasjen

Underetasjen hører ikke med til hotellet, den skal BUL disponere selv. De har hittil ikke hatt noe eget lokale, og har vært spredt på forskjellige steder i byen. Nå får Bondeungdomslaget en etterlengtet festsal til sine 400 medlemmer, to møterom og et kontorlokale.

Takket være en nedbørsfattig vinter med lite snø og mye godvær, har framdriften gått etter planen. – Vi fikk tillatelse til å ha et riggområde på 150 kvm rett utenfor hovedinngangen. Og det har ikke manglet på kommentarer på fasaden fra forbipasserende. Stort sett er folk positive, sier han.

Tekst og foto: Anne-Beth Jensen

Powered by Labrador CMS