Thon Hotel Tromsø

Thon Hotel Tromsø

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Thon Hotel Tromsø

Sted: Tromsø

Prosjekttype: City Hotel

Totalkostnad: Ikke offentlig

Areal: 4.816 kvadratmeter

Byggherre: Thon Hotellbygg

Totalentreprenør: Consto

Prosjekteringsleder: Barlindhaug Utbygging

Arkitekt: Barlindhaug Consult

Rådgivere: RIB: Barlindhaug Consult - Geoteknikk: Multiconsult - Brannteknisk: Norconsult - Prosjektering VVS-anlegg: Sletten

Underentreprenører og leverandører: Betong-/tømrer-/snekkerarbeider: Consto - Røranlegg: Åge Nilsen - Ventilasjonsanlegg: Energiprosjekt - El-anlegg: J.M. Hansen - Heisanlegg: Kone - Prefab. betongelementer: Element Nor - Oppmåling: Barlindhaug Consult - Gravearbeider: Roald Madsen - Pelearbeider: Polar Pel - Badekabiner: Part AB - Glassfasader/al.dører: Nettglass - Konstruksjonstål: Maritim Sveiseservice - Ytterveggselementer: S.A. Englund - Lås og beslag: Låsgruppen - Gulvrigler: Granab AB - Parkett: ABS Parkettgruppen - Taktekking - Svein M. Jentoft - Maler: Lundquist Måleri - Systemhimlinger: Troms Byggmontering - Branntetting: Firesafe - Flisarbeid: Gohli & Mortensen - Ståltrapper: Trappekompaniet - Rekkverk: Midthaug

Tromsø fikk sitt andre Thon Hotels da Thon Hotel Tromsø åpnet dørene

20. april. Det nye City-hotellet ligger vis-a-vis et oppgradert Thon Hotel Polar i Grønnegata som er et Budget hotell med supplerende møteromslokaler.

– Opprinnelig var det et Thon Rainbow hotell på tomta mot Grønnegata. Thon kjøpte resten av tomten mot Vestre gata og doblet kapasiteten til det nye hotellet med 152 rom. Stort sett forholdsvis små rom med varierende størrelse, mens det i sjette etasje er litt større og flottere rom med balkonger, opplyser arkitekt Trond Alsgaard Hansen, Barlindhaug Consult.

– Hotellet er i stor grad et elementbyggeri oppført i betongelementer og med prefabrikkerte badekabiner levert fra Part AB, Kalix i Sverige. De prefabrikkerte fasadeelementer med 20 cm bindingsverk kledd med Formica fasadeplater er levert og montert av Englundhus AB beliggende i Kalix. Det er i tillegg brukt en del glass i fasadekledningen, legger han til.

Trangt

– Noe av utfordringen har vært å prosjektere et hotell med så mange rom inne i en trang bymessig situasjon. Utsiktsforholdene mot indre gårdsrom har vært en utfordring. Vi har prøvd å unytte tomta best mulig og forholdt oss til eksisterende høyder i bysituasjonen. Den forholdsvis kompakte bygningen har gitt utfordringer med plass til de tekniske installasjonene og føringene i korridorhimlingene. Part AB har levert totalt 450 prefabrikkerte badekabiner til Thon-hotellene i Tromsø, Kirkenes og Alta. Av disse er 152 levet til Thon Hotel Tromsø.

For å få lys inni spisesalen som delvis ligger under bakkenivå ble det skåret til seks takglugger for tilstrekkelig overlys. Det synes vi fungerer meget bra, Den fargerike spisesalen med laserte stålsøyler er utført av SIVAB, et svensk interiørarkitektfirma, tilføyer Alsgaard Hansen.

Forandret metode

Ifølge prosjektleder Ronny Bøckmann, Consto, var grunnarbeidene en av entreprenørens største hovedutfordringer. – Da vi skulle sette spunt mot naboeiendommen krøllet den seg som sigarettpapir forårsaket av tette leirmasser med stor stein. Det resulterte i ny utførelsesmetode med bjelkestengsel, for å sikre tomta. Ellers har vi stripefundamentert, bæresystem er i betong og hulldekker og delvis stål.

Den trange byggeplassen hadde ingen lagringsplass. Logistikken har vært alfa og omega. Tidvis ble en kjørebane stengt mens byggingen pågikk. Vi måtte ta to fortau på 3 x 20 meter og til hjelp heiste en kran inn i bygningskroppen som ble heist ut og over bygget, da vi var ferdige.

Uten noen lagringsplass ble for eksempel de prefabrikkerte badekabinene som skulle installeres før taket ble lagt levert etter et stramt timebasert tidsskjema, forteller han.

Tre-elementer

Noe helt nytt er ytterveggene i tre-elementer som ble produsert i Kalix, i Norrbotten kommune i Sverige ca 70 mil fra Tromsø.

– Fordi vi hadde så mange byggeprosjekter samtidig og ikke skulle øke bemanningen, ble disse arbeidene utført i en underentreprise av svenske Englundshus AB. Sammen med innkjøpssjefen tok vi en runde i Nord-Sverige og Nord-Finland og var innom alle elementfabrikkene som vi søkte og fant på Internett.

Svenske produkter

Da fellesferien startet var betongarbeidene ferdigstilt, og da entreprenøren startet opp etter ferien var bygget tettet av Englundshus AB. Komplette yttervegger i tre-elementer med Formicaplater var ferdige den 20. august. Når Bøckmann så legger til at gulvet er et svensk lydgulv fra Granab AB, kan man trygt si at svenske produkter dominerer i stor grad utførelsen av bygget.

– Det har vært en detaljert framdriftsplanlegging av Consto i en samspillkontrakt med Thon Hotellbygg. Vi har holdt oss innenfor budsjett og overlevert før tiden. Opprinnelig ferdigstillelsesdato var i starten på mai, som ble framskutt til 25. mars. Det er vi meget fornøyd med, sier prosjektleder Bøckmann.

Oppgradert øvrige bygninger.

Consto startet opprinnelig å bygge for Thon Hotellbygg i januar 2007 på toppen vis-a-vis det nye hotellet ved å bygge om eksisterende restaurant til ni hotellrom i Thon Hotel Polar.

I 2008-2009 ble hotellet oppgradert med en stykkevis utbygging, med tilbygg og ombygging til nye rom, rehabilitering av eksisterende fasade og asbestsanering. Det ble etablert ny heis ved å slå hull midt i Polarhotellet til ny heissjakt, installering av ny heis parallelt med at bygget var i drift.

- Det var en kjempeutfordring å opprettholde risikoklasse 6 i bygget i forhold til brann og redningssikkerhet, fastslår Bøckmann.

Thon vurderer om Consto også skal i gang med å bygge om to etasjer i et teglbygg lenger nede i gaten til konferanselokaler for Thon-hotellene.

Tekst og foto: Anne-Beth Jensen

Powered by Labrador CMS