InfoTjenester - hovedkontor
Sted: Grålum, Sarpsborg kommune
BTA: 6300 kvm
Prosjektkostnad: Ikke offentlig
Byggherre: Kalnes Eiendom AS
Byggherreombud: 5B Prosjekt AS
Totalentreprenør: Ove Skår
Arkitekt/Interiørarkitekt:
Hille Melbye Arkitekter
Rådgivere: RIB: COWI - RIE/RIV: YIT - Røranlegg: Rørcompaniet - RIBR: Brannkonsult
Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeid: Sarpsborg Park og Anlegg - Ventilasjon/elektro: YIT - Røranlegg: Rørcompaniet - Armerign: Sjur Dahl - Taktekking: Icopal Tak - Topussfasade: ABC-pussteknikk - Stål/metallarbeider: BT-stål - Blikkenslager: Krogseth - Steinfasade: Ellingaard - Solskjerming: Denorma Krone - Stikker: RG Oppmåling - Brannsikring: Oslo Brannsikring: Stillas: Utleiecompaniet - Glass/ aluminium: SG-Bøckmann - Malerarbeid: Svein Strand - Flis: Malerfirma Henry Hansen - Parkett: ParkettPartner - Trapper/rekkverk: Jotne Ankers - Ferdig innredning: Bosvik - Himling/systemvegger/ innredning: Sørlie Prosjektinnredninger - Kjøkken: Metos - Fibersementplater/ akustiskhimling: Byggimpuls - Lås/beslag: Nokas - Møbler: Nesje - Concept Design: Belysning og himlinger (plan 2 og 3)
Et bygg som bærer preg av design i hver minste detalj. For byggherren InfoTjenester er det viktig at bygget skal være et rekrutterende bygg tilpasset framtidens ungdom som skal jobbe der om 10-15 år. Hille Melbye Arkitekter ble valgt ut fra det riktige grepet eksteriør- og interiørmessig.
– Tomten ligger mellom et boligområde og E6, og bygget skal være en overgang fra E6 og naboarealet bestående av hotell og næring til boligarealet. Selv om det er fire etasjes bygg blir det ikke dominerende i terrenget. Det skal være synlig mot E6 mellom Oslo og Göteborg, og være ett av byggene som legges merke til. Det var noen av kriteriene i arkitektkonkurransen, og Hille Melbye var den eneste som innfridde grepet med denne overgangen, forteller prosjektleder Lars Erik Borge i, 5B Prosjekt AS.
- En av forutsetningene fra Infotjenester var at det skulle være et moderne kontorbygg med åpne løsninger. Normalt gir det besparelser i forhold til arealbruk og økonomi, men vi bestemte oss isteden for å vektlegge interiøret i rommene rundt og i fellesarealene. I ettertid kan man si at det var nyttige kroner, fastslår han.
Infotjenester leverer webbaserte løsninger for alt fra arbeidsrett til HMS – lov og rett i forhold til firma og ansatte – er meget kunnskapsbasert – og skal til enhver tid levere oppdaterte webløsninger.
Energimerke A
Bygget har en trekantet form og det er preget av en indre lysgård. Ifølge Borge var lysgården opprinnelig kald sone med yttervegg rundt. I løpet av byggetiden valgte de å innlemme den i bygget, slik at de reduserte klimaskallet.
– For å oppnå Energimerke A er det viktig å ha minst mulig vinduer, yttervegg, tak eller gulv. Klimaskallet skal ha minst mulig areal. For dette bygget er det beregnet et energiforbruk på i underkant av 80 kwH/kvm/år, mens generelt krav er 84 kWh/kvm/år. Vi har gjort mange tiltak for å komme ned på ønsket nivå og har bevisst unngått å plassere arbeidsplasser mot sør, slik at det er mindre solbelastning i arbeidsområdene. Selv i uker med mye sol brukes det lite kjøling. Ett av de viktigste tiltakene for å oppnå Energimerke A er å unngå kjøling, og da er utvendig solavskjerming et «must», påpeker han. Borge mener at det er ikke mange bygg på dette nivået i forhold til passive tiltak. Isolasjonstykkelsen på taket er for eksempel 45-50 cm.
Fasaden
– I konkurranseutkastet falt vi for formen på bygget, mens fasaden har utviklet seg underveis i samarbeid med arkitekt og entreprenør. En studietur til Madrid, Bergamo, Milano og Berlin ga oss forskjellige impulser som blant annet medførte karnappvinduer. Fasaden er en pusset hvit STO-fasade med vanlig båndtekking på karnappene i tillegg til en steinfasade i front. Karnappene er i stor grad med på å gi bygget karakter, men har vært kompliserte i forhold til A-kravet, forteller Borge. Det er jobbet mye med å få til gode detaljer for yttervegg og karnapper. Detaljtegningene er utarbeidet av Hille Melbye Arkitekter.
– Inspirasjon for karnappløsningen er hentet fra et bibliotek i Portugal som vi så på en studietur for noen år siden, sier sivilarkitekt Oddvar Kalviknes i Hille Melbye Arkitekter.
– Å få til smekre detaljering av karnapper var en forutsetning da vi foreslo disse. Men klimatiske forhold i Portugal og Norge er ganske forskjellige. Når vi i tillegg skulle tilfredsstille Miljømerke A, ble dette en stor utfordring med hensyn til estetikk, legger Kalviknes til. Ove Skår berømmes for å ha gjort en god jobb i utførelsen av ytterveggene og karnappene.
– Løsningen ble doble stenderverk med en lask (finerplate) mellom. Tradisjonelt har det vært 50 millimeter isolasjon ved kuldebro i enden av betongen. Her er det 20 cm på samme løsning. Stenderen som bærer bygget står på dekket. En lask er skrudd fast på den indre stenderen. Den ytre stenderen som veggen i prinsippet henger i er festet i finerplata som bærer og stiver opp veggen i forhold til det indre og ytre sjiktet. I prinsippet finnes det nesten ikke kuldebruer i bygget. Selve veggen er på 37,5 cm. Løsningen kom vi fram til i samarbeid med Glava, sier Gisle Eidissen i Ove Skår.
Detaljdesign
Interiørmessig bærer fellesarealer og landskap preg av design i hver minste detalj. I midten av fellesarealene har man utsyn ned til en rislende bekk blant bjørketrær. Veggkunst av Petter Hepsø på fiberbetong og maleri av Sinikka Olsen skaper «galleriatmosfære» i resepsjonen. Små runde møterom ligger som en buffer mellom fellesarealene og åpent kontorlandskap, som i tillegg har støydemping i bordskjermer og tak for å dempe lyden mellom hver enkelt arbeidsplass. De større møterommene mot yttervegg framstår i plasstøpt rå betong utført av Ove Skårs betongavdeling. De plasstøpte søylene er kun støvbundet. Interiørarkitekt har vært Hille Melbye og de har fått til en lun og fin atmosfære og løsninger som byggets brukere er godt fornøyd med.
Oddvar Kalviknes i Hille Melbye Arkitekter ønsker også å berømme Concept Design AS for å ha gjort en kjempejobb med belysning og himlinger.
– Dette gjelder himlinger i lokalene til Infotjenester AS (altså plan 2 og 3), - ikke klimataket fra YIT. Concept Design er sjeldent kreative, og var en fryd å samarbeide med, sier Kalviknes.
Borge trekker også fram møbelfirmaet Nesje som en utmerket leverandør av spesialinnredninger i hvitpigmentert oljet eik. Bølgebordene og bølgebenkene i fellesarealene er spesialdesignet. Borge vil ikke ut med hva bygget har kostet, men han synes kvadratmeterprisen er lav i forhold til tilsvarende bygg.
– Vi var heldige med timingen da anbudsrunden var i 2009 og prisene var nede, kommenterer han.
Klimatak
Byggets tekniske anlegg er levert av YIT AS i en teknisk totalentreprise. Rørcompaniet AS har vært underentreprenør for rørentreprisen.
– Det er også for de tekniske anleggene lagt stor vekt på lavt energiforbruk. Sentralt er YITs egenutviklede og patenterte system Klimatak. Dette gir god behovsstyring, høy fleksibilitet, lydløs ventilasjon og en felles føringsvei for tekniske installasjoner. Ventilasjonsaggregatene har meget god varmegjenvinning og SFP faktorene er lave, forteller prosjektleder Bård Føyen i YIT.
– Et KNX system styrer lys, varme og ventilasjon med hensyn på tilstedeværelse, temperatur og CO2. SRO anlegget tilknyttet YITs e-drift løsning gir alle muligheter for å overvåke anlegget og optimalisere driften etter brukernes behov. Alle svakstrømsanlegg inkl. brannvarsling, adgangskontroll samt tele/data inngår i den tekniske totalentreprisen. YIT har også levert et avansert AV anlegg for Infotjenesters lokaler. Varme- og kjøling leveres fra en energisentral som er bygget av Rørcompaniet og eies av Østfold Energi. Hovedenergikilden er varmepumpe luft/vann med bio-oljekjel som spisslast, forklarer Føyen.
Teamarbeid gir resultater
Det er sjelden vi møter en byggherre med så klare visjoner og målsettinger. Infotjenester har ønsket et bygg med særpreg, samtidig som det skal være funksjonelt og tilpasset morgendagens krav. Det har gitt oss mange utfordringer under prosjekteringen og det har vært nødvendig med både kunnskap, erfaring og innovasjon for å få til løsningene. Uten et godt tverrfaglig samarbeid og gode fagarbeidere hadde vi ikke fått det til. I dette samarbeidet har prosjektleder Lars Erik Borge, med sin forståelse for design og praktiske innsikt, hatt en fremtredende rolle og vært et fint bindeledd mellom arkitekt og entreprenør sier Gisle Eidissen, daglig leder i Ove Skår AS.
Tekst: Anne-Beth Jensen - Foto: Geir Ove Hauge