Sandneshallen
Sandneshallen
Sandneshallen
Sted: Sandnes
Prosjekttype: Nybygg
Kontraktssum eks mva:
78 mill kroner
Bruttoareal: Ca 8.000 kvm
Byggherre: Sandnes kommune
Totalentreprenør: Skanska Norge
Arkitekt: ATR/Biong Arkitekter
Rådgivere: RIB: B-Consult - RIV: Energi & Miljø - RIE: Rønning Elektro - RIRør: Sig. Halvorsen - RIBfy: Dimensjon Rådgivning - RIAku: Sinus - RIGeo: Albert Ølnes - RIBr: NEAS Brannconsult - RIBStål: Arild Lunde Contracting
Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Ingeniørservice - Grunnundersøkelser: R. Rose - Grunnarbeider: T. Stange-
land Maskin - Betongelementer: Block Berge Bygg - Stålkonstruksjoner: SL Mekaniske - Taktekking: Vest Tak - Glass- og aluminiumsfasader, dører: Rubicon - Vinduer: NorDan - Blikken-
slager: J. Johnsen - Rekkverk: Trappeteknikk - Solavskjerming: Espenes - Himling og foldevegger: GHV Montasje - Maler og gulvlegger: D. Nysted - Sportsgulv: Mondo - Sportsutstyr: Killingmoe & Tønsberg - Mur og flis: Murmester Heskje - Port, ståldører og boder: Brann & Rømningsteknikk - Rørlegger/gass: Sig. Halvorsen - Elektro: Rønning Elektro - Ventilasjon: Energi & Miljø - Branntetting: Lilleland - Heiser: TKS - Byggvask/rent bygg: Polygon
Skanska har bygget Sandneshallen, en kombinert friidrett- og flerbrukshall i Sandnes.
Sandneshallen ligger ved Asheimveien, sørvest for Sandens sentrum. Tiltakshaver er Sandnes kommune, men Stavanger kommune og Randaberg kommune er medeiere i hallen. Den er tegnet av ATR/Biong Arkitekter og ført opp i totalentreprise. Skanskas kontraktssum er 78 millioner kroner eks mva. Byggstart var i januar 2010. Sandneshallen stod ferdig i mars i år.
Friidrett og ballspill
Driften av hallen skal innrettes spesielt for å stimulere barn og unges interesse for idrett og fysisk aktivitet. Hallen er på 6.500 kvm og har sportsgulv. Tribunene er faste og i tre med plass til ca 1.000 personer. I hallen er det 110 meters sprintbane med åtte felt (skal brukes 100 meter sprint og 110 meters hekkeløp), 200 meters bane med fem felt og doserte svinger (10.4 grader), to sandgroper for lengde og tresteg, tilløp og matte for stavsprang, to høydebaner, treningsring med sikkerhetsnett for diskos og slegge, bane for spydkast, 60 meters sprintbane med åtte felt, bane for kulestøt. I midten av hallen er det en fullverdig flerbruksbane. Langs veggene er det ribbevegger og en klatrevegg. I et trebygg som er ført opp i hjørnet av hallen er det treningsstudio, rom for speaker og kontorer.
Stål og hulldekker
Prosjektleder Alf-Johan Hansen i Skanska Norge sier at tomten ved Asheimveien er flat og har grunn av stabile løsmasser. Bygget er rektangulært, med unntak av to utbygg mot nord. Bærende konstruksjon er i stålsøyler og hulldekker. Taket er et lettak som bæres av gitterdragere. Fasadene består av Paroc-elementer og trekledning. Mot nord har hallen en stor glassfasade. Alle våtrom er flislagte.
Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Hele bygget har universell utforming. Det er mulig å bygge på hallen senere.
Hallen varmes opp via ventilasjonsanlegget og via vifter i himling. I sidebygget som rommer garderober er det vannbåren oppvarming via gulvvarme og radiatorer. Det er 25 cm isolasjon i veggene og 30 cm i taket. Vinduene har en U-verdi på 1,0. Ventilasjonsanleggene er balanserte og har varmegjenvinning. Sidebygget er fullsprinklet mens hallen er brannseksjonert. Vinduene mot sør har soldempende glass og solavskjerming med en utvendig vinge.
Lærerikt betongarbeid
Alf-Johan Hansen sier at med unntak av et uhell med taket har byggingen gått greit.
– Vi har ført opp bygget uten noen fraværsskader. 100 håndverkere var med da aktiviteten var på topp. Vi har lært mye av å føre opp bygget. Det er komplisert betongarbeid å bygge den 200 meter lange løpebanen med doserte svinger.
Tekst og foto: Ole Harald Dale