Vennesla Bibliotek
Sted: Vennesla
Prosjekttype: Nybygg
Kostnadsramme eks mva:
80 mill kroner
Grunnflate: 1.100 kvm
Byggherre: Vennesla kommune
Totalentreprenør:
VEF Entreprenør
Arkitekt: Helen & Hard
Rådgiver: RIB, RIE, RIV, RIBr: Rambøll
Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Landmåler Sør - Grunn-
arbeider: Stormo Maskin - Utomhus-
arbeider: Kvarstein Utemiljø - Ferdigbetong leverandør: Betong Sør - Hulldekker leverandør: Nor Element - Betongsaging: VEF - Stålarbeider: Stokke Stål - Limtrekonstruksjoner: Moelven Limtre - Massivtre: KLH Solid Wood Scandinavia - Taktekking: ABC Tak - Glasstak, glassfasader, dører, rekkeverk og trapper: CG Glass & Fasade - Vinduer, ikke rektangulære: Lyssand - Vinduer, i nedre bånd: Uldal - Vinduer, innvendig: NorDan - Blikkenslager: Paul J Loland - Solavskjerming lev.: Sørlaminering - Maler: Ramse Malerservice - Parkett: Bo Andren - Mur og flis: Torbjørn Gautestad - Fast innredning: Haugland Miljøinnredning - Rør og ventilasjon: Oras Agder - Elektro: OneCo - Røkluker: BVS - Dørbeslag: E. T. System - Innerdører: Daloc
Vennesla Bibliotek har bærende konstruksjon, kledning, innredning og solavskjerming i tre. Bygget er tegnet av Helen & Hard og ført opp i generalentreprise av VEF Entreprenør.
Tiltakshaver er Vennesla kommune. Kostnadsrammen er på 80 millioner kroner eks mva, mens VEF Entreprenørs kontraktssum er på 42,7 millioner kroner eks mva. Byggestart var i slutten av august i fjor. Bygget stod ferdig i oktober i år.
Biblioteket har en grunnflate på 1.100 kvadratmeter. Prosjektleder Rune Carlsen i VEF Entreprenør forteller at det inneholder bibliotek, foajé med kafé, kino, resepsjon, fordypningssal, møterom og kontorer.
– Behovet for et nytt bibliotek i Vennesla har vært stort. Siden 60-tallet har biblioteket holdt til i midlertidige lokaler.
Massivtre og limtre
Bygget ligger vegg-i-vegg med to andre bygg og rett ved Torget i gågaten i Vennesla. Rune Carlsen sier at tomten er på 1,1 mål og at grunnen består av stabile morenemasser og sand.
Sett ovenfra er bygget tilnærmet vinkelformet. Tømrer Henrik Omdal i VEF Entreprenør forteller at byggets bærende konstruksjoner er i massivtre og limtre. – Det har 54 søyler av limtre og 27 ribber av limtre som bærer taket. Bærende innervegger, etasjeskillere, heishus og mezzanin er i massivtre.
Taket har ni ulike fall, fra ni til 61 grader. Ingen av fallene er vinkelrette på mønet. Under tekkingen av malmfuru er det sperrelag, korrugerte stålplater og 40 cm isolasjon. Mellom bæreribbene er det spilehimling i tre. Rune Carlsen sier at taket var meget utfordrende å bygge.
– Spesielt siden taket og bærekonstruksjonen ble montert i en av de kaldeste og mest snørike vintrene vi har hatt på mange år.
Fasadene består av tekking med malmfuru og trelags glass. Solavskjerming er laget med skråstilte treribber som er montert skrått opp fra bakken. Det er stavparkett på alle gulv, med unntak av våtrom, som er flislagte. Innredningen er integrert i bæreribbene. Ribbene inneholder tekniske føringer, til og med 24 røykluker.
Limtrekonstruksjonene er armert for å ta opp tverrstagskrefter. Under monteringen ble det boret inn skruer på inntil en meter fra undersiden. Spesialverktøy måtte skaffes fra Tyskland. Toleransekravene i betongkonstruksjonene var på mellom null og to millimeter. Alt innstøpingsgods ble sveist på før støping og kontrollmålt før støp av landmåler.
Luft til vann
Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Siden det var uteklima inne i bygget under oppføringen fikk treverket tørke langsomt. Carlsen sier at all plast ble tatt av for å få god tørk.
– Sluttresultatet har blitt meget bra. Bygget har vannbåren oppvarming med radiatorer, vannrør i gulvet og via ventilasjonsanlegget. Viktigste energikilde er varmepumpe mot grunnvann. Det er 20 cm kontinuerlig isolasjon på yttersiden av ti cm tykke massivtrevegger. Glassfasadene og vinduene har U-verdi på 0,7-0,9. Ventilasjonsanlegget er balansert og har varmegjenvinning. Bygget er delvis sprinklet. Synlig treverk er behandlet med transparent matt hvitpigmentert brannlakk. Det er utarbeidet en egen brannsikkerhetsstrategi for bygget.
Krevende konstruksjon
Rune Carlsen forteller at Vennesla Bibliotek har vært krevende å bygge.
– Ingen av søylene eller ribbene er like. I tillegg hadde vi en meget kald vinter med vind og snø i bygningskroppen. På grunn av de mange ulike fallene i taket måtte vi bygge skjelettet først. Moelven har levert limtrekonstruksjonene mens østerrikske KLH har levert massivtreet. Heissjakten i massivtre kom i full høyde på 13 meter og ble løftet på plass og skrudd sammen. Bygget ligger mellom to andre bygg og har et torg på den tredje siden, så det var begrenset plass til rigg. Vi utførte komplisert betongsaging i nabobyggene.
Det er lagt ned ca 130.000 arbeidstimer i bygget. Arbeidene skjedde uten fraværsskader. Sorteringsgraden for bygg avfall er 71 prosent. Ifølge Carlsen har dette prosjektet vært interessant og lærerikt for VEF Entreprenør.
– Vi har aldri bygget noe tilsvarende og lærte å gå på med krum hals. Vi lærte å se positivt på utfordringene og fant ut at ingenting er umulig. Jeg synes det er flott at nesten alle underentreprenører og leverandører er fra enten Vennesla eller Kristiansandsområdet.
Form fra funksjon
Sivilarkitekt Håkon Minnesjord Solheim i Helen & Hard forteller at det var to hovedgrep i arbeidet med Vennesla Bibliotek.
– Det ene er at bygget skal fremstå som en forlengelse av Torget i gågata, den andre er ribbekonstruksjonen som bærer taket og inneholder tekniske installasjoner og møbler. Byggets og takets form skyldes funksjon, som optimalisering i forhold til statikk, brukerkrav, universell utforming, dagslysinnslipp, samt eksisterende nabobygg, aksesystem og fundament. Vi har jobbet tett med Vennesla kommune og brukerne for å oppnå et godt bygg, og har samarbeidet med HMI og Innovasjon Norge om utviklingen av interiøret.
Håkon Minnesjord Solheim sier at kompleksiteten i form av ulike funksjoner og brukerkrav, tilpasning til to eksisterende bygg og meget strenge toleransekrav var de største utfordringene for arkitekt.
– Vi har hatt et tett kontinuerlig samarbeid med entreprenør og med Haugland Miljøinnredning og vært på byggeplassen nesten hver uke i ett år.
Tekst og foto: Ole Harald Dale