Tre Taarn

Tre Taarn

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Tre Taarn

Sted: Sandnes

Prosjekttype: Nybygg, bolig

Entreprisekostnad eks mva:
78 millioner kroner

Bruksareal boliger: 3.000 kvm

Byggherre: Rundeskogen

Totalentreprenør:
Kruse Smith Entreprenør

Arkitekt: Helen & Hard

Rådgivere: RIB: Dimensjon Råd-
givning - RIAku: Sinus - RIGeo: Siv ing Albert Ølnes og Sweco - RIBr: Sweco

Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Prostik - Grunnarbeider: T Stangeland Maskin - Peling: Holt Risa - Stålarbeider: Varhaug Bygg og Montasje - Metallarbeider: Trappeteknikk - Taktekking: Sandnes Tak - Sedumtak på sykkelskur: Bergknapp - Fasadeplater: Vink Norway - Skyvedører: Rubicon - Vinduer: NorDan - Dører: Swedoor - Blikkenslager: Vibemyr Blikkenslagerverksted - Tømrer: Svela Bygg - Snekkerarbeid: Midtbøe - Fasadevasksystem: Noracon - Røykventilasjon: KK Byggsystemer - Maler: Lund & Våland - Gulvbelegg, parkett og flis: Thorstein Lund - Rørlegger: Sig. Halvorsen (også prosj) - Elektro: Rønning Elektro (også prosj) - Ventilasjon: Energi & Miljø (også prosj) - Heiser: Heis Tek - Stillas: Alustar - Byggevarer: Helvik - Maskinutleie: Ramirent - Transport og mottak byggavfall: Westco

Det første bygget i prosjektet
Tre Taarn på Varatun i Sandnes er fullført.

Bygget har form som et solid tre, med stamme og grønt bladverk.

12 plan
Tiltakshaver er Rundeskogen AS, som er eid med like andeler av Kruse Smith Eiendom og Otium. Det er tegnet av Helen & Hard sammen med dRMM Architects (London) og ført opp i totalentreprise av Kruse Smith Entreprenør. Entreprisekostnaden er 78 millioner kroner eks mva. Byggestart var i desember 2010. Bygget stod ferdig i august i år.

Det har 12 plan, ti over bakken og to under, og rommer 33 leiligheter med et bruksareal på 3.000 kvm. Leilighetene varierer fra 75 til 215 kvm. Standarden er høy. Alle leilighetene har kabel-TV og internett. Solforholdene er meget gode. Bygget har ikke tradisjonelle balkonger, men hagestuer på 7-11 kvm med skyveglass i fasaden og foldedører inn mot leiligheten. Toppetasjen er delvis inntrukket, noe som gir rom for terrasser. Alle beboerne har utsikt mot Gandsfjorden og Ryfylke. Fra de tre øverste etasjene er det også mulig å se Jæren og havet utenfor Sola. Under bygget er det et felles parkeringsanlegg for alle tre byggene som skal føres opp. Anlegget rommer 145 biloppstillingsplasser.

Åttekantet
Tomten er på 11 mål (for alle tre byggene som skal føres opp) og skråner nedover mot øst. Prosjektleder Livar Salte i Kruse Smith Entreprenør forteller at grunnen består av ti meter leire og ti meter morene.

– Bygget er fundamentert til fast fjell med 40 stålkjernepeler som er fra 120 til 180 mm tykke og har en snittlengde på 25 meter. Vi har kjørt bort ca 30.000 kubikkmeter løsmasser fra tomten.

Sett ovenfra er bygget åttekantet. Bærende konstruksjon er i plasstøpt betong. Taket er plasstøpt, isolert og tekket med takbelegg. Fasadene har bindingsverk som er kledd med Trespa fasadeplater. Ingen av platene er like og alle har sin plass. Det er første gang i Norden hvor egenskapene til TRESPA-platene har blitt utnyttet til å skape det uttrykket arkitekten ønsker. Overflaten har en struktur som gir et spesielt lysspill. Platene endrer farge med lyset. Det er åpne spalter på en cm mellom platene horisontalt, noe som gir luftet kledning. Vertikalt er det lagt inn gummipakninger. Det er vannbord for hver etasje for drenering. Innvendig innredning er med parkett på gulv og flislagte bad.

Det ble praktisert rent bygg under oppføringen, med nitid fokus på å holde konstruksjonen tørr. Ifølge Livar Salte ble det brukt tette presenninger for å beskytte fasadene, men de forsvant ved vindstyrke 22. Etter det har man brukt nett. Bygget har aluminiumsbeslåtte vinduer fra NorDan og store skyvevinduer i aluminium fra Schüco. Fasadene har lang levetid og krever et minimalt vedlikehold.

Solfangere og geobrønner
Oppvarming skjer med varmt vann. Det er gulvvarme på badene og konvektorovner i stuene. Bygget rommer en akkumulatortank på 30 kubikkmeter. Vannet varmes opp med 150 kvm med solfangere på taket, fra seks geobrønner som går ned til 200 meter og fra gjenvunnet varme på ventilasjonsanleggene.

Det er 25 cm isolasjon i veggene og 40 cm i taket. Vinduene har en U-verdi på 1,0. Noen av leilighetene er trykktestet og resultatet lå fra 0,6 til 1,0 luftvekslinger per time (kravet er 1,5 eller lavere). Leilighetene har balansert ventilasjon. Bygget har boligsprinkling. Solavskjerming skjer med soldempende glass. Ved inngangen er det lekeapparater og grøntareal. Rett ved byggene er det en basketballbane. Det ligger fem søppelcontainere nedgravd på tomten, med nedkast fra bakkeplan.

Krevende betongarbeid
Livar Salte forteller at betongarbeidene på bygget var krevende.

– Bygget har en heftig betongkonstruksjon med store krav til stabilitet og oppstiving. Det går strekkstag ned i fundamentet og konstruksjonen har en etterspenning på 700 tonn. Bygget er 50 meter høyt så vi måtte ha et solid stillas. Det var mellom 70 og 80 bygningsarbeidere her da aktiviteten var på topp. Lærlingene Livar Halvorsen, André Tøtlandsmo og Stian Kydland tok fagprøven på betongarbeidene på bygget. Vi tar med oss nyttige erfaringer fra bruk av Trespa fasadeplater fra dette prosjektet.

Høye, slanke bygningskropper
Sivilarkitekt Njål Undheim i Helen & Hard forteller at prosjektet består av tre tårn på 11-16 etasjer, med totalt 113 leiligheter.

– De generelle leilighetsstørrelsene varierer fra 60 til 140 kvm. Toppleilighetene er på ca 200 kvm og har fire takterrasser med ulik utsikt og solforhold. Hovedgrepet har vært å konsentrere bebyggelsen i høye, slanke bygningskropper og skape et attraktivt og sjenerøst uteområde på bakkeplan. For å minimere bygningens fotavtrykk og samtidig opprettholde gode utsiktsforhold for den bakenforliggende bebyggelsen, har første boligplan blitt løftet opp fra bakkeplan, og krager ut på konsoller fra stammen, som inneholder trapp, heis, og et sjenerøst adkomstrom som strekker seg over de tre nederste etasjene. Dette skaper også et overdekket uteområde hvor det springer ut røtter som danner sittebenker og lekeapparater.

– Leilighetsplanene er optimalisert ut fra sol og utsiktsforhold, og har integrerte vinterhager som kan nyttes som balkong eller åpnes opp med foldedører og integreres i leilighetene. De tre tårnene er innbyrdes organisert slik at det skapes diagonale siktakser mellom dem. Dette er grunnen til den åttekantede formen byggene har fått.

– Betongkonstruksjonen er komplisert og har store utkraginger. Det er innstøpt spennkabler i alle dekker. Tårn 2 har vertikale strekkstag som går fra fundament og helt opp til 16. etg. Disse stagene er spent opp etter at betongarbeidene var ferdig. Trespa-platene i fasaden er prefabrikkerte og forborede. For å ta opp avvik i betongen er alle vindu, vannbord, gesimser osv kotesatt. Det er laget lektetegninger for all utlekting, slik at hvert skruehull skal treffe bakenforliggende konstruksjon. Tårn 3 besto av nærmere 1.500 trekantede plater med unik ID, plassering og rotasjonsretning. Dette har krevd mye planlegging og tegningsarbeid. Takket være veldig flinke og nøyaktige tømrere hos Svela Bygg, har resultatet blitt veldig bra.

Tekst og foto: Ole Harald Dale

Powered by Labrador CMS