Midtfjellet Vindpark

Midtfjellet Vindpark

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Midtfjellet Vindpark

Sted: Midtfjellet, Fitjar

Prosjekttype: Vindkraftpark

Totalkostnad: 1,3 mrd

Støtte fra Enova:
346,5 millioner kroner

Tiltakshaver: Midtfjellet Vindkraft

Hovedentreprenør: Reinertsen

Rådgivere: Veier og oppstillings-
plasser: Reinertsen og T Stangeland Maskin l Fundamenter: Sweco

Underentreprenører og leverandører: Møller og drift av møller: Nordex - Grunnarbeider: T Stangeland Maskin - Møllefunda-
menter: WKA Montasje - Fundamen-
tering: Spennarmering Norge - Betongarbeider fundamenter: Holt Risa - Betongarbeider trafo: Engevik & Tislevoll - Mat: Annemors Cafe - Glide-forskaling trafo: Skandiabetong og Interform - Brakkerigger: Ramirent Stord - Ferdigbetong: Ølen betong Stord - Armering: Smith Stål Bergen - Avfallshånd-tering: SIM Næring - Kran og transport: Vestkran og Nordic Crane - Renhold: Vibe - Brakkerigg: Stord innkvartering - Div overnatting: Fitjar fjordhotell

På Midtfjellet i Fitjar kommune på Stord har Reinertsen AS bygget en vindkraftpark med 44 møller. Møllene vil produsere 300 GWh, nok energi til å dekke behovet til 17.500 eneboliger.

Det er investert 1,3 milliarder kroner i vindkraftparken. Enova har bidratt med 346,5 millioner kroner. Tiltakshaver er Midtfjellet Vindkraft AS. Vindkraftparken er bygget i hovedentreprise av Reinertsen AS. Veier og oppstillings-
plasser er prosjektert av Reinertsen og T Stangeland Maskin AS. Sweco Norge har prosjektert møllefundamentene. Anleggsarbeidene startet i september 2011 og ble avsluttet i august i fjor. Vindkraftparken ble åpnet av fylke-sordfører Tom-Christer Nilssen (H) 17. september i år.

27 km vei
Fungerende daglig leder Johannes Koløen i Midtfjellet Vindkraft forteller at grunnforholdene på Midtfjellet er gode, og at fjellet har god steinkvalitet.

Prosjektleder Sverre Nergaard i T Stangeland Maskin forteller at selskapet har bygget 27 km vei, 33 km kabelgrøfter og 44 kranoppstillings-
plasser på 40 x 20 meter og utførte grunnarbeid for trafoområdet.

– For å kunne gjøre dette ble 400.000 kubikkmeter fjellmasser sprengt ut og 150.000 tonn knust til avretting. Alle steinmassene er brukt i prosjektet, sier Nergaard.

Han legger til at T Stangeland Maskin brukte seks borerigger, 12 store gravemaskiner, fire dumpere, lastebiler, hjullastere, en veihøvel og et knuseverk. Da aktiviteten var på topp hadde selskapet 45 personer på Midtfjellet og dieselforbruket var på 25.000 liter per uke.

– Den største utfordringen var den korte byggetiden. På ett år bygget vi 27 km vei med seks meters bredde med kurveutvidelse og 18 tonns akseltrykk. Grunnarbeidene til de 44 møllene tilsvarer 44 eneboligtomter, sier Nergaard.

Infrastrukturen i vindkraftparken omfatter også 105 km høyspentkabel, 45 km trekkerør, 38 km fiberkabel og 50 km kobbertråd for jording av alle deler av anlegget.

60 meters vogntoglengde
De 44 vindmøllene er produsert og levert av Nordex i Rostock i Tyskland. De ble fraktet på båt til Eldøyane på Stord og så kjørt på bil med politieskorte til Midtfjellet. De lengste transportene var 60 meter. De tyngste mølleelementene var 67,5 tonn.

Møllefundamentene er 7,5 meter i diameter. Fundamentene er bygget på betong i utsprengte groper. I hvert fundament er det 94 kubikkmeter betong og 16,5 tonn stål.

Stefan Kronqvist i Spennarmering Norge AS sier at hver mølle er festet til fjell med åtte lissestag som går 11 meter ned gjennom fundament og fjell. Stagene er i prefabrikkert spennstål og trukket med plast slik at de kan forlenges uten å skade betongen. Hullene har en diameter på seks tommer og ble trykktestet.

Ifølge Kronqvist ble stagene heist på plass med kranbil. Hvert stag tåler en belastning på 420 tonn. Stagene er spent opp og festet til en stålplate møllen står på.

– Den største utfordringen vår var at det verken var vann eller elektrisitet på fjellet. Vi måtte ha med alt. Monteringen av stagene gikk greit, selv om det ble travelt på slutten, sier Kronqvist.

Inntil 130 meter høye
Møllene har en navhøyde på 80 meter. 34 har 45 meter lange vingeblad og ti har vingeblad på 50 meter. Bladene er festet med 60 bolter, med 0,2 mm klaring mellom bolt og hull. Det tok cirka en time å montere hvert blad. Møllene har en forventet levetid på 25 år.

Tre mobilkraner med løftekapasitet på henholdsvis 500 tonn, 300 tonn og 200 tonn ble brukt til å montere møllene. Bladene ble løftet av to kraner. Utstyret til mobilkranene kom på 11 trailere.

Trafostasjon
Der trafostasjonen ligger er det gravd ut 21.000 kubikkmeter myrjord og sprengt ut 25.000 kubikkmeter fjell. Et areal på 13 mål er grovplanert og et trafobygg på 600 kvadratmeter er ført opp med glideforskaling. Trafoene kom fra Tyrkia og veide 135 tonn i transporttilstand. Med olje og isolasjon veier de 196 tonn. Senere skal det bygges en 3 spole trafo på 460.000 V.

300 GWh
Hver mølle kan produsere 2,5 MW. Forventet årlig samlet produksjon er 300 GWh, det tilsvarer 17.500 eneboligers årlige strømforbruk. Kraftproduksjonen starter ved 6 m/s og når fullt nivå ved 10-12 m/s. Hvis vinden passerer 26 m/s, det vil si full storm, stanser møllene. Både huset på toppen og vingebladene vrir seg etter vinden slik at kraftproduksjonen blir optimal.

Møllene produserer 600V i turbinen på toppen. Ved møllefoten transformeres strømmen til 34.000 V før den sendes til trafostasjonen. Her transformeres den til 300.000V før den sendes ut på sentralnettet. Nordex skal drifte vindkraftparken i fem år, før Midtfjellet Vindkraft selv tar over. Seks personer står for den daglige driften.

Tøff vinter
Johannes Koløen sier at den største utfordringen i prosjektet har vært en tøff vinter med mye snø, sterk vind og lange kuldeperioder.

– Monteringsarbeidet er svært sårbar for vind. Det kan maksimalt blåse 4-6 m/s ved montering, sier Koløen.

Tøff fremdrift
Prosjektleder Petter Rønning i Reinertsen sier at fremdriftsplanen var tøff.

– Det var krevende å bygge så mye vei på kort tid. Ved bygging av trafostasjonen ble drøyt ti mål gravd opp og sprengt ut og planert på tre uker. Vi var heldige med fjellkvaliteten, men ikke så heldige med været, sier Rønning.

Under anleggsarbeidet var det inntil 200 personer på Midtfjellet. Under monteringen var det mellom 40 og 60 personer på fjellet.

Tekst og foto: Ole Harald Dale

Powered by Labrador CMS