B-bygget ved HiG
Sted: Gjøvik
Prosjekttype:
Rehabilitering av undervisningsbygg
Areal: 3.600 kvm
Prosjektkostnad:
42 millioner kroner
Byggherre: Statsbygg
Byggeledelse/SHA-koordinator: Norconsult
Totalentreprenør:
Syljuåsen Oppland
Arkitekt: JAF Arkitektkontor
Rådgiver:
RIB, RIBr og Ri-miljø: Sweco
Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeider: Syljuåsen Oppland - Elektroteknisk anlegg: Gjøvik Installasjon (TeleDataØst på svakstrøm) - Sanitær og varme-
anlegg: GK Rør - Ventilasjon med automatikk: GK Norge - Maler, tapetsering og brannsikring: Syljuåsen Oppland - Rivearbeider og kjerneboring: 13 Gruppen - Byggevarer innvendig entreprise: Byggmakker Skattum - Byggevarer fasaderehab: Optimera - Dører: Daloc - Foldevegg: Saxi Produkter - Blikkenslagerarbeider innvendig rehab: Gjøvik Blikkenslagerservice - Blikkenslager fasaderehab: Skoglund Ventilasjon og Blikkenslager - Lås og beslag: Låsgruppen b&t - Glassfronter og systemhimling: Moelven Nordia - Sveisearbeider: Toten Sveis og Montasje - Gulvavretting: BWH Gulvavretting - Rekkverk: Midthaug - Taktekking: IcopalTak Øst - PVC-
vinduer: 123Hus - Solavskjerming: Scandic Markiser - Murerarbeider: Oppland Mur og Flis - Utstyrsutleie: Ramirent - Lifter: Ringerike Liftutleie
Rett før påske sto fornyingsminister Rigmor Aasrud for den offisielle åpningen av det rehabiliterte B-bygget ved Høgskolen i Gjøvik (HiG). Samtidig ga statsråden det endelige klarsignalet for rehabilitering og utvidelse av høgskolens A-bygg.
Etter å ha blitt brukt til undervisning i 40 år hadde B-bygget ved HiG store behov for både inn- og utvendig rehabilitering. Det var blant annet på høy tid med oppgradering av det tekniske anlegget, og utvendige fasader var ikke i nærheten av å være energimessig tilfredsstillende. Anders Myhre, prosjektleder for totalentreprenør Syljuåsen Oppland, var selv student ved HiG for ti år siden. Han husker godt at de kunne merke både vind og regn på kroppen inne i B-bygget.
– Det ble en form for naturlig ventilasjon i og med at vinden blåste rett gjennom bygget, sier han spøkefullt.
42 millioner
Arbeidene med B-bygget ble delt opp i to entrepriser, en på utvendig og en på innvendig rehabilitering. Syljuåsen Oppland skrev først kontrakt med Statsbygg på utvendige arbeider. Disse arbeidene startet i januar 2011 og ble ferdigstilte i juni 2011. Det innvendige arbeidet startet i april 2012 og ble ferdigstilt i desember samme år. Samlet prosjektkostnad er 42 millioner kroner.
– Den første entreprisen omfattet etterisolering av utvendige vegger og vi skiftet ut gamle vinduer med energi- og vedlikeholdsvennlige PVC-vinduer. Statsbygg fikk som kjent en del kritikk for dette vindusvalget, men jeg mener fortsatt at PVC er et meget godt vindusalternativ, sier Myhre og peker på at PVC-vinduene er mer enn konkurransedyktige på både u-verdi, pris, vedlikehold og garantitider.
Ved den utvendige entreprisen ble også taket etterisolert og tekket på nytt.
Teknisk anlegg viktigst
Innvendig var det først og fremst viktig å få på plass nytt ventilasjonsanlegg og et nytt energivennlig varmeanlegg. Også elektroteknisk er det utført omfattende oppgraderinger. Bygningsmessig var det innvendig i utgangspunktet kun foreslått overflatebehandling, men Syljuåsen kom med et forslag Statsbygg mente det var verdt å gå for.
– B-bygget er det jeg kaller et søylebygg. Det vil si at søyler stakk ut av veggen både inn- og utvendig. Søylene ble utjevnet utvendig da vi etterisolerte ytterveggene. Vi foreslo derfor å utjevne disse søylene også innvendig. Det ble dermed enda mer isolasjon i ytterveggene samtidig som det ble rette og rene vegger innvendig, forklarer Myhre.
Under både den innvendige og utvendige rehabiliteringen har Syljuåsen hatt meget korte tidsfrister på ferdigstillelse av deler av undervisningsarealene.
– Det var tøffe tidsfrister, i tillegg har det vært utfordrende å bygge på en campus der det allerede var veldig trangt om plassen, sier Myhre.
– Prikkfri prosess
Anders Myhre beskriver arbeidene med B-bygget som en tilnærmet prikkfri prosess. Han berømmer samarbeidet med Statsbygg og HiG, og han trekker frem bruk av kjente underentreprenør er som en viktig suksessfaktor i prosjektet.
– Spesielt viktig var samarbeidet med de tekniske entreprenørene. Der hadde vi med oss GK på ventilasjon, GK Rør på varme og sanitær og på elektroteknisk anlegg
hadde vi Gjøvik Installasjon med TeleDataØst som underentreprenør på svakstrøm, opplyser prosjektlederen.
Det arkitektoniske er det JAF Arkitektkontor som har hatt ansvaret for, mens Sweco har var rådgiver innen både byggeteknikk, brannteknikk og miljøkartlegging.
138 millioner til A-bygget
Allerede i fjor sommer ble Syljuåsen Oppland valgt som entreprenør for neste HiG-prosjekt som omfatter rehabilitering og utvidelse av bygg A. Prosjektet, som skal gjennomføres i en samspillsentreprise, hadde klart forprosjektet i oktober og etter dette har prosjektet bare ventet på at regjeringen skulle gi sin tilslutning til oppstart. Rigmor Aasrud hadde med seg gode og etterlengtede nyheter da hun offisielt åpnet B-bygget rett før påske.
– Det er en stor glede å kunne gi klarsignal til rehabilitering og utvidelse av bygg A, som vil ferdigstilles 50 år etter at byggingen av Campus Kallerud startet, sa statsråden i sin åpningstale.
A-bygg-prosjektet har en styringsramme på 138 millioner kroner og omfatter rehabilitering av drøye 7000 kvm i A-bygget fra 1966, samt bygging av tilleggsareal på 750 kvm i eksisterende atrium.
– Vi har nå laget den første grove fremdriftplanen og planlegger oppstart 1. mai og ferdigstillelse påsken 2014, opplyser Myhre.
Syljuåsen Oppland har en målsumavtale i prosjektet på 91 millioner kroner eks mva. Det er den desidert største kontrakten entreprenøren har hatt.
– Dette blir et kjempespennende prosjekt for oss og vi gleder oss til å fortsette det gode samarbeidet med Statsbygg og HiG, sier Myhre. Prosjektlederen er meget godt fornøyd med at Syljuåsen Oppland nå har vært totalentreprenør for tre av de fire siste prosjektene ved HiG.
Tekst og foto: Ådne Holmeid