Nødetatene i Lunner og Gran
Sted: Gran
Prosjekttype: Nødetatbygg
BRA: 3.000 kvm
Byggherre: Tronrud Eiendom
Prosjektledelse for byggherre:
HR Prosjekt
Totalentreprenør: Tronrud Bygg
Kontraktssum eks mva.:
75 millioner kroner
Arkitekt: Planforum Arkitekter
LARK: Hindhamar
Rådgivere: RIV: EM Teknikk - RIB: Will Arentz - RIBR: Roar Jørgensen - RIE: Moe Polyplan
Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeider: Tronrud Anlegg - Maler: A. Lynnebakken & Sønn - Epoxygulv: Betongconsult - Ventilasjon: Bryn Byggklima - Elektro: Brødrene Helgesens Eftf. - Gulvavretting: Bwh Gulvavretting - Himlinger og glassvegger: Bærum Byggmontering - Blikkenslager: Edvind Hansen - Heis: Elevator - Brannsikring: Firesafe - Takking: Jevnaker Takservice - Lås og beslag: Kaba Møller Undall - Kjøkkeninnredninger: Kongsberg Interiør (Sigdal) - Lett-tak: Lett-Tak Systemer - Metallarbeider: Midthaug - Garasjeporter: Norport - Flisarbeider: Murmestrene Fjeldheim & Knudsen - Stålkonstruksjoner: Næsset Mek. Verksted - Gulvbelegg og tepper: Oslo tapet og Gulvbelegg - Solavskjerming: Scandic Markiser - Prefab hulldekker: Spenncon - Rør: Varme & sanitær - Glassfasader: Østlandske Fasadeteknikk - Lifter: Ringerike Liftutleie - Vinduer: NorDan - Byggevarer: Byggmakker - Fundamentering: Brd. Myhre
Samlokaliseringen av nødetatene i de to Hadelandskommunene er historisk. For første gang i Norge har tre nødetater - pluss legevakt-
tjeneste - etablert seg i ett felles bygg. Det kan og bør bli en foregangsmodell for flere kommuner.
Når nå brannvesen, politi, ambulanse og legevakt flytter inn i sitt eget skredder-
sydd bygg i Gran er ett av målene å oppnå maksimalt samarbeid og dermed kosteffektiv drift på tvers av etatene i det interkommunale prosjektet.
Drift i 25 år
At nødetatene flytter inn i sitt eget bygg er allikevel noe upresist formulert. Dette er et OPS-prosjektet (Offentlig Privat Samarbeid), der de offentlige etatene inngår en avtale om langtidsleie av den private utvikleren. Leietakerne er Gran og Lunner Brann og redning, Gran og Lunner lensmannskontor, Gran og Lunner Legevakt samt Ambulansetjenesten ved Sykehuset Innlandet. Ut i fra de fremtidige brukernes definerte behov, og i et nært samarbeid med disse, har Tronrud Eiendom med sine samarbeidspartnere utviklet nødetatsbygget.
I en kontrakt verdt 75 millioner kroner har Tronrud Bygg vært totalentreprenør for det 3.000 kvm store bygget. Tronrud Eiendom er ansvarlig for driften, og de offentlige etatene skal leie bygget i 25 år. Prosjektledelse for Gran kommune er HR Prosjekt.
Tronrud Eiendom hadde lenge hatt et mål om å få vist sin kompetanse i et OPS-prosjekt. De ble prekvalifisert til det utlyste prosjektet i 2010, og fikk tildelt oppdraget senvinteren 2011. Med seg hadde de Planforum Arkitekter, som de har samarbeidet med i viktige prosjekter tidligere. Men hverken Tronrud Gruppen eller Planforum har prosjektert, tegnet eller bygget noe tilsvarende tidligere.
Rett og slett fordi noe tilsvarene ikke finnes. Selv om det forelå en detaljert kravspek, måtte aktørene innhente erfaringsgrunnlag ved befaring på brann- og redningsstasjoner andre steder i landet. Tomta som Tronrud Eiendom fikk kjøpt fra kommunen, ligger rett ved RV4. Men en mindre tvist vedr. rettigheter til atkomstvei, utsatte den fysiske oppstarten.
– Om ikke annet fikk vi i ventetiden knadd og gjennomgått prosjektet med rådgivere og brukergruppene i arbeidsutvalgsmøter enda bedre. Det har vært et stort trykk på fremdriften, så gode forberedelser var derfor svært viktige, forklarer prosjektleder Roy Erling Wara i Tronrud Bygg.
Foroverlent
Planforums vinnerutkast har en tydelig og lettlest situasjonsplan. Brukere og ansatte ankommer sin del av bygget via en ny opparbeidet vei, mens utrykningskjøretøyer bruker den eksisterende og raskeste veien ut og inn til RV4. En låst bom skaper angir et skille og forhindrer konfliktsoner.
– Vi valgte å gi bygningsmassen en form som tydelig viser omverden hva slags funksjoner som holder til der. De fire gavlveggene har et dynamisk uttrykk; de lener seg forover, og tilkjennegir at de alltid er klare til innsats, forklarer Jeppe Styrmoe i Planforum.
Nødetatene er samlet i ett vinkelbygg, selv om det strengt tatt er to bygg som kun henger sammen med en carport og uten direkte indre kommunikasjonsveier mellom dem. Vinkelen danner en gårdsplass, der fire porter fører inn i garasjen for ambulanser, og åtte porter leder inn til vognhaller og en vaskeplass. Det største bygget disponeres av politietaten og Brann og redning, som har fellesfunksjoner i et kjøkken og trimrom. I den nordligste fløyen holder ambulanse og legevakttjenesten til, som også har overnattingsmuligheter i andre etasje.
Tidkrevende grunn
Tomta har riktignok en sentral plassering i Gran, men lå allikevel utfordrende til på en myr. 154 peler til fjell, fra sju til ti meter dypt, og en konstruktiv betongplate på 30 cm måtte til før grunnarbeidene var ferdige – ca. en måned senere enn opprinnelig planlagt. Bygget har en grunnflate på 2.000 kvm, og har et tradisjonelt bæresystem, med stål, prefab, hulldekker og yttervegger av bindingsverk.
– Vi er ikke vant til å bygge skjevt, sier Wara med et smil om de fire gavlveggene som lener seg 15 grader fremover.
– Det er store spenn, både i forhold til gesimser og tak, og mye detaljering som måtte ivaretas, forklarer han.
Men med bygget følger også krevende tekniske anlegg. Balansert ventilasjon, og tre ventilasjonsaggregater som forsyner hver sin del; ambulanse/legevakt, politi/ brann og vognhall/vaskehall. Det er bygget etter TEK10, har fjernvarme med vannbåren gulvvarme, i tillegg til enkelte stedvise radiatorer i kontorer. På toppen av dette kommer etatenes egne tekniske spesialanlegg og kommunikasjonssystemer.
Det skal vare
I en OPS-modell går levetid og vedlikehold som en rød tråd gjennom hele prosjektet.
– Vi legger sjela vår i alle jobber vi er med på. Men sett i forhold til at Tronrud Eiendom skal drifte og vedlikeholde i 25 år, ligger det i kortene at gode materialvalg og varige løsninger blir et evig tema. Det har vært i fokus i alle møter og i all prosjektering underveis at driftskostnadene i ettertid skal minimeres. Som et resultat er det flere områder der vi har valgt bedre og dyrere løsninger, sier Wara.
Den geografiske tilknytningen med store skogområder på Hadeland ligger bokstavelig talt tykt utenpå arkitekturen i fasadene.
– Royalimpregnert trekledning kan leses som en jordnær tilknytning til uttrykket i bygget. Zinkbeslag og aluminiumskledde trevinduer gjør at bygget skal tåle å stå i mange år og eldes med æren i behold, sier arkitekt Styrmoe.
De vel 23.000 innbyggerne i de to kommunene får med den nye samlokaliseringen et nødetatsenter som innbyr direkte til mer og bedre samarbeid mellom nødetatene – både forebyggende og operativt. Sannsynligvis vil andre kommune som sysler med liknende ideer raskt komme på besøk og skaffe seg verdifull informasjon med på veien.
Tekst: Trond Joelson. Foto: Ådne Homleid