Scandic Kristiansand Bystranda

Scandic Kristiansand Bystranda

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Scandic Kristiansand Bystranda

Sted: Kristiansand

Bruttoareal: 11.700 kvadratmeter

Totale prosjektkostnader ekskl. mva: 220 millioner kroner

Byggherre: Aquarama Hotelleiendom

Totalentreprenør: Arbeidsfellesskapet Kruse Smith Entreprenør / BRG Entreprenør

Arkitekt og landskapsarkitekt: Asplan Viak Kristiansand

Interiørarkitekt: Krok og Tjäder

Rådgivere: RIB/RIBr: Asplan Viak - RIE: OTERA - RIV: ORAS - RIAku: Multiconsult

Underentreprenører/leverandører: Blikkenslagerarb. utv. vinduer og gesimser: Ulstein Blikkenslagerverksted - Elektroarb.: Otera ERgon - Grunnarb.: TT Anlegg - Spunt: Seierstad Pelemaskiner - Porebetong/lettvegger: Xelia Norge - Prefab. betongelementer: Nor Element - Badekabiner: Parmarine - Vinduer: NorDan - Ståldragere: Peikko Norge - Stålarb.: Boss Bygg & Industrimontasje - Ståltrapper: Midthaug - Tekking av tak: Isola - Taktekking, plan 1: Icopal Tak - Gulv- og malerarb.: Larsen & Rosaas - Glass- og alu. fasader: Bolseth Glass - Solavskjerming: Vental - Tre- og ståldører og dørbeslag: Norlock - Glassvegger og himlinger: Bico - Folde- og glassvegger, parkett i rom: GHV Montasje - Overlys: Bramo - Fliser inkl. membranarb.: Murmester Arne Brufjell - Steinfasader: Naturstein Montering - Heis: Reber Schindler - Gulvavretting: Aker Byggteknikk - Foringer, listverk og laminert fendring: Sørlandslisten

Ett av Sørlandets største og flotteste hotell ligger på Kristiansands indrefilet Bystranda. Hotellet åpnet ferdig svanemerket, som det femte i Norge.

Allerede åpningshelgen fikk de ansatte en liten forsmak på hvordan det vil bli å drifte det nye hotellet på de mest travle sommerdagene i Kristiansand.

– I forbindelse med svømmestevnet «Aquarama Open» hadde vi 600 gjester til frokost i to dager. I tillegg til buffetområdet med plass til 200 personer, ble det også dekket på i et møterom. Det var en ekstremøvelse som gikk utrolig bra, forteller direktør Håvard Solum i Scandic Kristiansand Bystranda.

10 måneder i året er det forretningsfolk som er hotellets gjester, mens det i to sommermåneder er familiene som dominerer. Konferanseavdelingen har totalt åtte møterom har plass til 520 personer, og de 229 rommene har hele 814 senger.

Hotelleier og Scandic har blant annet spesialdesignet en «skapkøyeseng» med lengde 1,95 m, slik at det kan sove fire personer på et rom. Likevel har de god plass.

– Løsningen er spesiell og unik for bygget, sier en stolt Solum.

Han legger ikke skjul på at badeanlegget Aquarama, som er tilknyttet det nye hotellet, er en viktig bidragsyter når det gjelder gjester. Et eksempel er NM i langbanesvømming som avholdes i Aquarama i juli og stevnet «Aquarama Open» som allerede er booket inn til neste år.

Samtidig som svømmearrangementene bidrar til stor aktivitet på hotellet, var det også ett av stevnene som førte til at prosjektet ble ferdigstilt før tiden.

– Vi hadde som mål å åpne hotellet i juli 2013, men åpningen skjedde en måned foran plan etter ønske fra leietaker Scandic. Grunnen var «Aquarama Open» som skulle avvikles i starten av juni. Det var en pangstart og en skikkelig test for driften, sier anleggsleder Petter Pallesen i Kruse Smith Entreprenør. Han legger til fremdrift har vært en av de store utfordringene i prosjektet.

– Noen jordskjelvberegninger underveis i byggeprosessen førte til en konstruktiv påstøp på hulldekket i annen etasje, ellers synes jeg prosjekteringen har ligget så pass greit i forkant at vi har hatt en veldig god drift på bygget, sier Pallesen.

Det ble lukket tilnærmet etter plan i august 2012, noe som var avgjørende for at de kunne komme i gang med innvendige arbeider og holde fremdriften som planlagt.

– Tekniske fag kunne starte med sine føringer i sjakter. Det er en vertikal sjakt for hvert hotellrom. Vi delte bygget inn i tre soner og jobbet oss fra sjette etasje og nedover. Før det ene faget hadde avsluttet i en sone eller etasje, var neste fag allerede startet opp. Betongarbeidene utførte vi i egenregi. Det er plasstøpte veggskiver og trapper/ heissjakter. Bæresystemet for øvrig består av prefabrikkerte betongsøyler og hulldekke-elementer, betong- og ståldragere, opplyser Pallesen.

De fleste kontraktene er gått til sørlandsentreprenører og -leverandører, bortsett fra fasaden som er levert fra drammensfirmaet Naturstein Montering og glass- og alufasaden som leveres av Bolseth Glass. De prefabrikkerte badekabinene ble levert av finske Parmarine. De ble løftet inn underveis etter hvert som råbygget ble satt opp. Det var en leveranse og montasje som gikk over all forventning. De ble fraktet på to til tre semitrailere i uka og heist inn i bygget før dekket på neste etasje ble lagt på.

Aquarama Hotelleiendom AS
Hotellet eies av eiendomsselskapet Aquarama Hotelleiendom AS bestående av Kruse Smith Eiendom AS og BRG Eiendom AS (50/50). De skal stå for vedlikehold av den utvendige bygningsmassen samt tekniske installasjoner.

– Det betyr at vi har vært ekstremt opptatt av kvalitet, med gode løsninger som er lette og vedlikeholde. En avtale med Curotech gir hotelleieren og leietaker tilgang til FDV-dokumentasjon i en database med de forskjellige leverandørene og benyttede produkter og komponenter i bygget, sier Pallesen.

Tematisk utforming
De svenske interiørarkitektene i Krook & Tjader har valgt en tematisk utforming av interiøret. Hovedtemaet er «Menneskets møte med havet». Fargene er inspirert av blant annet storm, dis og morgentåke. Resepsjonen er omgitt av rustne stålplater som symboliserer skipsskrog og containere. De ulike etasjene har fargepaletter inspirert av containere.

Bystranda og parkanlegget
Uteanlegget til Aquarama hadde i forbindelse med reguleringsarbeidene svært stort offentlig fokus.

– Bystranda er ett av Kristiansands viktigste offentlige rekreasjonsområder og kommunen var godt fornøyd med grønt- og aktivitetsområdene fra før. Målet for prosjektet var at parken og uteområdene skulle bli større, bedre, mer tilrettelagt og mer attraktive til glede for hele byen, forteller Espen Evensen Reinfjord, Gruppeleder Landskap i Asplan Viak.

Han peker på at hotellet har en svært sentral plassering øverst på tomta, med et solrikt serveringsområde i forkant tilbaketrukket fra de øvrige arealene. Torgplassen ligger på et høyere nivå enn resten av parken, med god utsikt til stranda, marinaen og fjorden. Plassen i kebony har fått sirkelelementer i granitt fylt med bambusvegetasjon, skulpturer til lek samt dyser som sender ut små «puff» med tåke for stemning og lek.

Amfitrappene som går ned rampen er i kebony og er beregnet for opphold – og ikke minst for å «se og bli sett»! Strand-promenaden er videreført i en romslig rampe i plasstøpt betong som leder opp til glassgata mellom badeanlegget og idrettshallene.

Videre i parkanlegget er det vektlagt romslige gressflater for allbruk, sittekanter i plasstøpt betong og to volleyballbaner. Mot den offentlige promenaden og selve stranda er det etablert en aktivitetssone også i plasstøpt betong med romslige arealer med støtdempende gummidekke under lekeapparatene.

Betongarbeidene er krevende med kurvede linjeføringer og høye krav til presisjon. På sørsiden av det store bygningsvolumet ligger «Solsiden» der terrenget er løftet og variert for å gi gode muligheter for soling og opplevelsen «av å være for seg selv». Prosjektet er godt mottatt.

– Både byggherre, entreprenør og brukere er fornøyde og Kristiansand kan glede seg over å ha fått en park som er bedre, større og mer tilrettelagt enn den de hadde fra før, konstaterer Evensen Reinfjord.

Tekst og foto: Anne-Beth Jensen

Powered by Labrador CMS