Sirkus Shopping
Sted: Leangen, Trondheim
Prosjekttype: Kjøpe- og opplevelsessenter/boliger
Totalkostnad: 750 millioner kroner
Bruttoareal: 72.000 kvm
Tiltakshaver: Realinvest
Prosjektledelse: Optiman
Totalentreprenør: Skanska Norge
Arkitekt: Narud Stokke Wiig
Interiørarkitekt: Hødnebø Prosjekt
Landskapsarkitekt:
Solem Arkitektur
Rådgivere: Rør- og elektro: Sweco - Ventilasjon: STE - RIB: Aas-Jakobsen Trondheim
Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeider (inkl. riving av tidl. bygninger): SG Entreprenør - Vinduer: NorDan - Spunting: Fundamentering - Gulvstøp: Betcom Industrigulv - Stålkonstruksjoner/ståltrapper: Stålfabrikken - Betongkonstruksjoner: Spenncon - Fasadeelementer: PAROC - Trekonstruksjoner: Kjeldstad Hytter - Glassfasade, skyvedører, rullegitter: Daaland - Glassvegger, metallhimling: Acusto - Ståldører: Firesafe - Karuselldører: Boon Edam - Porter: Hörmann Norge - Lås og beslag: TrioVing - Fasadeplater: STENI - Annen overflate: Allremove Norge - Malerarbeider: Malemester Blakstad - Murvegger: Murmester Ivar S. Moe - Laminatdører: Nordic Dørfabrikk - Fliser fellesareal: Br. Olsen Mur & Bygg - Parkett: Bo Andren - Gulvavretting: RS Gulv - Coating: Minor Industriplast - Lett-tak elementer: Lett-Tak Systemer - Tak/membran: Trondheimtak - Takrenner/beslag: Olaf Hansen - Rulletrapper: ThyssenKrupp - Branntetting: Roger Holm Prosjekt - Rørlegger: K. Lund - Elektroarbeider: Vintervoll - Ventilasjon montasje: Istad - Automatikk: Siemens
Et gammelt og litt slitent kjøpesenter i Trondheim har veket plass for et helt nytt, smakfullt og hypermoderne senter med 100 virksomheter og 81 boliger.
Historien om det som nå heter Sirkus Shopping, begynte i 1973. Da etablerte tre kjøpmenn i Trondheim – Kjerringvåg, Bringedal og Sjømo – KBS Leangen Stormarked, og kunne skryte av at dette på den tiden var landets største dagligvareforretning. Etableringen var en suksess, og det ble etter hvert behov for å utvide virksomheten. I 1985 fikk KBS kjøpe naboeiendommen, som hadde huset en bilforretning, bygget de to bygningene sammen og kunne i 1993 åpne det som nå fikk navnet KBS Kjøpesenter med 47 butikker og om lag 400 utendørs p-plasser.
Nytt veisystem, nytt senter
Etter en runde innom Hakon-gruppen (ICA Norge AS), ble senteret i 2002 overtatt av eiendomsselskapet Realinvest AS, som eies av søskenparet Mona og Hans Hoff. For dem sto det klart at senteret trengte en ny oppgradering. Da Statens vegvesen og kommunen samtidig arbeidet med planer om en fullstendig omlegging av veisystemet i området, ble det til slutt bestemt å rive det gamle og bygge et helt nytt og betydelig større senter der man også kunne doble parkerings-
kapasiteten ved å legge parkeringen under bakken i to plan med plass til 845 biler.
– Veiomleggingen ville bli så omfattende at det uansett ville være problematisk å drive senteret. Å bygge nytt parallelt med veiarbeidene var derfor en perfekt match, sier Hans Hoff.
Valgte Skanska
Seks entreprenører ble invitert til å komme med anbud. Realinvest valgte til slutt å inngå samarbeid med Skanska Norge AS, Region Midt-Norge, av to årsaker: Skanska Anlegg hadde fått hovedentreprisen på veianlegget og leverte dessuten det billigste anbudet som omfattet riving av det gamle og bygging av det nye senteret. For Skanska var det å få begge oppdragene perfekt fordi man nå på en effektiv måte kunne samordne de to prosjektene. Etter at det gamle senteret var revet, ble tomten i perioder brukt både til lagerplass og som midlertidig veitrasé for å få deler av det nye veianlegget raskt unna. Samlet er arbeidene med veisystem og det nye senteret det klart største byggeprosjektet Skanska har hatt i Trondheim.
– Takket være grundig planlegging gikk det helt greit å løse de problemene vi sto overfor, ikke minst når det gjelder logistikken, sier prosjektleder Dan Østensjø.
Åpnet etter planen
Rivingen av det gamle kjøpesenteret tok til 7. oktober 2010 og ett år og 361 dager senere, den 3. oktober 2012, kunne det nye senteret åpne helt etter planen under det nye navnet Sirkus Shopping. Veisystemet blir på sin side ikke ferdig før i 2014.
Ifølge senterleder Trine Foosnæs var det naturlig med et nytt navn. Mens det gamle KBS-senteret hadde vært et rent kjøpesenter, er det nye både et kjøpe- og opplevelsessenter.
I tillegg til handel skal det nye senteret fylles med en rekke aktiviteter, deriblant konserter, men også andre ting. I begynnelsen av mars var senteret for eksempel «location» for innspillingen av en reklamefilm.
– Navnet Sirkus Shopping var et naturlig valg ut fra det konseptet vi har lagt opp til. «Shopping» er blitt et vanlig begrep også i Norge, og når du kommer inn på et sirkus er det mye som skjer. På ytterveggen står det to ord – «Store opplevelser» – som understreker det vi ønsker å gi våre kunder og gjester. Flere spisesteder er også med på å gjøre en tur hit til en opplevelse, sier Hoff, som har budsjettert med en omsetning på 1,2 mrd. kroner i løpet av senterets første år.
Kommunen ønsket boliger
Byggets forretningsdel fyller to plan over bakken. I tillegg er det bilutstilling i underetasjen og et helse- og velværesenter i 4. etasje. Over forretningene er det etter ønske fra Trondheim kommune bygget en boligdel i to etasjer med til sammen 81 leiligheter (fra 55 til 120 kvm). Samlet areal for boligdelen er om lag 8.000 kvm. Samtlige har enten hage, inntrukket veranda eller takterrasse. «Tomten» til boligdelen ble kjøpt av Skanska, som har oppført leilighetene for egen regning som en egen del av hele prosjektet. Salget har skjedd gjennom Eiendomsmegler1 Midt-Norge.
Passivhus
Bygget er reist med et prefabrikkert bæresystem som er produsert og levert av Spenncon, Verdal. Søyler og dragere er i betong (16,5 m spenn i bæreaksene) mens systemet for øvrig er bygget med hulldekke-elementer. Veggelementene er produsert av Kjeldstad Trelast i Selbu med Steni fasadeplater på yttersiden. Ifølge arkitekt Ole Wiig ble Steniplater valgt fordi Sirkus Shopping er et bygg med store veggflater, og at det derfor var om å gjøre å velge et materiale som ikke koster for mye og som er varig. For å bryte de mørkegrå fasadene, er det lagt inn en del horisontale røde bånd (med lys) og benyttet den samme rødfargen omkring vinduene.
Både forretnings- og boligdelen oppvarmes med fjernvarme og gjenbruk av luften fra ventilasjonsanlegget, noe som har ført til at Sirkus Shopping har status som passivhus.
Tekst: Karl H. Brox. Foto: Marius Rua