Bekkestua Senter
Sted: Bekkestua
Prosjekttype: Nærsenter
Bruttoareal: Totalt areal 33.500 kvm
(10.000 kvm boliger, 23.500 kvm næring / parkering)
Byggherre: Profier AS
Totalentreprenør: NCC Construction
Kontraktssum eks mva: 423 millioner kroner (inkl. boliger)
Arkitekt og LARK: LINK Arkitektur
Rådgivere: RIA: COWI l RIBR: Uniconsult BA8 Rådgivende Ingeniører
l RIG: Multiconsult l RIB: Consisu l RIV: ÅF Infrastruktur l RIE: Rasmussen & Strand l RIBFY og RI Energi: Norconsult
Underentreprenører og leverandører: Rørlegger og geoenergianlegg: NTI l Brannisolering, -maling og -tetting: Oslo Brannsikring l Spunt: Seierstad Pelemaskiner l Betong- og tømrerarbeid: OKK Entreprenør l Riving: Norsk Gjenvinning l Garderobeskap: Produktma l Stål: Litana Norge l Fuging: Øyan & Schie l Ståldører: Daloc l Innedører: Jeld-Wen Norge l Montering dører: Trygve Eliassen l Pussfasade: AK Byggservice l Rørspunting: Hercules Fundamentering l Stålkjernepeler: Seabrokers Entreprenør Service l Blikkenslager: Arth. Norderhaugs Eftf. l Glassfasade: EMA Glass / Bosvik l Div. stål- og metallarbeider: Skar Industriservice l Gulvsliping: Norsk Epoxy l Tegl-, mur- og pussarbeider: Murmesterne Fjeldheim & Knudsen l Maling: Criab l Stillas: Frico l Armering og -legging: Brandbu Bygg & Armering l Gulvstøp og -sparkling: Gauksås Gulvstøp l Taktekking: Nortekk l Armeringsleveranse: Celsa Steen Service l Lås og beslag: Kaba Møller Undall l Oppmåling: Asker Oppmåling l Kjerneboring og -saging: Anders Ask Fjeldheim l Kjøkken: Borgan Kjøkken og Bad l Solavskjerming: Blendex l Røykluker og overlys: Overlys l Brakker: Cramo l Maskiner og utstyr: Drammen Liftutleie l Himling: Akustikk Innredning l Rekkverk, håndløpere og ståltrapper: METAB l Gulvbelegg: Oslo Tapet og Gulvbelegg l Flislegger: Flispartner l Brannporter og -gardiner: Bramo Glass og Klima l Betongleverandør: Unicon l Graving: Topaas og Haug l Ventilasjon: Haaland Klima l Elektro: Krødern Elektro l Tårnkran: Kranor l Losserampe: Buskerud Betongvarefabrikk l Bubbledeck: Bubbledeck Norway l Radon: Radonmannen l Gasspeis: Peisselskapet l Rullegitter: Haby Norske Sjalusier l Takplater metall: Arcelormittal Construction Norge l Montering badstue og steamrom: Bygg & Tømrerteam l Boder: Garantell l Utomhus: Tranby l Solavskjerming: NerliGruppen l Takterrasse: Treko l Vinduer (tre
og alu): Lian Trevarefabrikk l Losserampe: Buskerud Betongvarefabrikk l Terrazzo: Lidgolv l Glassfasader innv. næring: Hubro l P-system: Swarco
Med det nye senteret er tyngdepunktet på Bekkestua endret. Det naturlige handelsmidtpunktet vil nå uten tvil ligge umiddelbart sørøst for T-banen. Senterets nye torg utgjør nå en naturlig forlengelse av den eksisterende brua over sporet, og fremstår som en del av et større gatetun.
Byggherre for Bekkestua Senter er Profier AS. Det er tegnet av Link Arkitektur AS og er bygget i en totalentreprise med en verdi av 423 millioner kroner av NCC Construction AS.
Gjort om noe
– På vegne av de forrige eierne hadde Link Arkitektur allerede utarbeidet et forslag. Som vanlig ved nyervervelser vurderte vi den markedsmessige situasjonen da vi overtok eiendommen høsten 2011. Vi har justert arealinndelingen slik at handelsarealer har blitt samlokalisert i de nedre etasjene og kontor/helse i den øverste etasjen. Likeledes har man gjort om noe i forhold til logistikk ved at det er lagt inn et mindre varemottak i tillegg til det opprinnelige. Inngangspartiet er ikke økt i størrelse, men orientert mer synlig mot torget, sier prosjektleder for Profier, Steinar Skui.
Bebyggelsen består av et parkeringsanlegg på tre etasjer, en senterdel og med en boligdel fordelt på fire blokker på toppen. Totalarealet er på 33.150 kvm, der boligene utgjør ca. 10.000 kvm. Blokkene ligger delvis på lokket over senteret og er dandert rundt et felles torg. Profier valgte å redusere antallet boliger til 76, og derved øke boenhetenes snitt-areal til hele 93 kvm. Vi kommer tilbake til en utfyllende omtale av boligdelen når disse overleveres i mars 2015.
Bekkestua Senter ligger der Lefdalsenteret en gang lå, et senter som sto ferdig så sent som i 1986. Å beholde det eksisterende senteret og bygge det ut ble også vurdert. Det viste seg at det var mest formåls-tjenlig å rive nesten hele bygget, og dermed få en effektiv utnyttelse i en mer samlet og helhetlig bebyggelse. Oppstarten av rivearbeidene var i juli 2012, også av et mindre kontorbygg og et parkeringshus i sørvest.
Den 7,5 mål store tomta ligger klemt mellom en trafikkert Gamle Ringeriksvei, Frøytunveien og ikke minst med T-banen for Kolsåsbanen i nord.
– Det vi definerte som en utfordring i første omgang var logistikken, midt mellom forretningsbygg, blokker og eneboliger. Alt som skulle ut av masser og inntransport av stål og prefab måtte for det meste foregå via den smale og bratte Frøytunveien, sier NCCs prosjektleder Kjetil Moth.
Det er boret 40 geobrønner ned til ca. 250 meter, som skal forsyne prosjektet med 60 prosent av energi-
behovet – også gate- og fortauvarme i Frøytunveien. Eiendommen har store høydeforskjeller mot sør, og det var nødvendig å sikre i Frøy-tunveien med rørspunt med ca. 12 meters dybde.
– Grunnen består vekselsvis av fjell og leire, så vi måtte fundamentere både med pilarer og stålkjernepeler. Det ble noe fjellsikring; fjellet lå lagvis og delvis i feil retning, så ut mot Kolsåsbanen måtte det sikres før Sporveien skulle finavrette banelegemet før åpning av den oppgraderte T-banetraseen i oktober 2012, forklarer Moth. Verdt å nevne er at deler av bebyggelsen, internt i prosjektet kalt paviljongen, ligger oppå en tidligere etablert kulvert for T-banen. Her holder restauranten Egon til i to etasjer.
Monteringen av betongelementene tok til i januar 2013, og sto ferdig i juli 2014. En mindre del av bæresystemet – vegger og dekker i to etasjer – av det gamle Lefdalsenteret ble beholdt. For å ha større frihet når det gjelder søyleplassering, og uten vesentlig reduksjon i bæreevne og stivhet, ble det mellom grunnplanet og over leietaker Meny brukt Bubbledeck.
Allerede i begynnelsen av januar i år flyttet SATS inn i sine lokaler som går over U1 og U2.
– Da hadde vi råbygg over, under og på alle kanter av deres arealer. Innen de flyttet inn skulle alt av varme, ventilasjon, hovedtavle og trafo være oppe å gå. Det gjorde at en del av arbeidet måtte forskutteres før resten av bygget skulle overleveres, forklarer Moth.
Varierte leietakere
Bekkestua Senter får 35 leietakere, hovedsakelig på handel, men også innen helserelatert virksomhet som har tatt i bruk tredje etasje. Fire serverings-/spisesteder er på plass, nevnte Egon, Steam Kaffebar, Maki Sushi og Aroma Tandori.
Profier AS eies 80 prosent av Gjelsten Holding og 20 prosent av Lundhaug Invest. Nå er selskapet inne i en hektisk stim av senteråpninger. I løpet av tre uker åpnes tre sentre: i Sandnes, i Åsane og på Bekkestua. Men i august i år ble Bekkestua Senter solgt til det tyske investeringsselskapet DEKA for 500 millioner kroner.
– Vi utvikler, bygger og avhender næringsprosjekter. Vi er ingen forvaltningsbedrift, men har selvfølgelig oppfølgingen i de tre årene som garantitiden gjelder, poengterer Skui.
NCC med videre
Men selv om Profier har solgt seg ut av dette senteret, blir de i høyeste grad fremdeles gjenværende på Bekkestua. Gamle Ringeriksvei 36, på den andre siden av broen, er i utbyggingsselskapets hender og skal også utvikles til næring og boliger.
–NCC har satt svært erfarne folk på prosjektet Bekkestua Senter, så det var naturlig å engasjere dem videre til naboeiendommen. Der forventer vi å kunne begynne riving i januar, forteller Skui.